‘Windows 10-upgrades blijven vast wel gratis’

Dit artikel delen:
Windows 10

Het jaar gratis upgraden naar Windows 10 krijgt vast een verlenging. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Windows 10 nadert zijn eerste verjaardag sinds de officiële release. Daarmee komt een andere mijlpaal in zicht: die van het jaaraanbod voor gratis upgraden naar die huidige versie van Microsofts besturingssysteem. Gebruikers van de twee voorgaande versies (7 en 8.1) kregen van de softwareproducent een jaar lang de gelegenheid om gratis te upgraden naar Windows 10.

Dit aanbod van Microsoft is niet alleen - of zozeer - een kadootje voor gebruikers. Het is ook een belangrijk item voor de Windows-maker zelf. Het bedrijf wil zoveel mogelijk gebruikers overhevelen naar de nieuwste versie zodat app-developers zich kunnen richten op alle functionaliteit daarin. De aankomende Anniversary Update voor Windows 10 brengt nog veel meer nieuwe snufjes. Er staat veel op het spel, dus van gratis ineens over naar 119 dollar (voor Windows 10 Home) is wat vergezocht. Vergeet niet: de Pro-uitvoering zou eerst een betaalde upgrade zijn en was toen toch gratis. 29 juli dit jaar komt het oorspronkelijke upgrade-aanbod ten einde, maar er komt vast een ander aanbod. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een erg lastige discussie want wie controleert microsoft nu uiteindelijk echt zodat er geen kans is dat zij haar overheersing ten gelde maakt en er een gezond equalibrium in stand blijft. Let wel, ik ben voor vrij ondernemerschap maar wanneer je als klant domweg geen keus meer hebt, dan ben je in een groot nadeel.

Eerlijk is eerlijk, als je een jaar de mogelijk hebt gehad gratis up te graden en dat er na datum x een prijskaartje aan hangt is dat natuurlijk ook gewoon een gezonde zaak. Voor niets gaat, ook in de zaken en consumentenwereld, alleen de zon nog maar op.... alhoewel....

If You're Not Paying, You're The Product

Die update is helemaal niet gratis. Want standaard wordt van alles en nog wat naar microsoft verstuurd over jouw computer en analyses wat er precies verstuurd wordt geven ook niet aan wat er precies allemaal verstuurd wordt.
Dat bij updates van Windows 7 en 8.1 soortgelijke functionaliteit is geïntroduceerd mag overigs ook niet baten.
Een beetje techie zal het gros van die functionaliteit er wel uit kunnen slopen maar op lange termijn zal microsoft dit soort zaken alleen maar dieper in het OS verweven omdat zij enorm veel kunnen verdienen aan het dataminen van hun klanten.

Ik onderschrijf de one-liner van Johan Duinkerken.

Microsoft is een meester in het geven met de ene en nemen met de andere hand.

Een alternatief is dat de updates gratis blijven, maar dat er sneller of regelmatiger updates uitgebracht worden aan betalende klanten en krijgen niet betalende klanten (bijv.) één keer per jaar een update.

Er zijn ook andere constructies mogelijk waarbij Microsoft geld kan blijven peuren uit de "gratis" Windows 10 implementaties, maar daarvoor is mijn fantasie zowel te eenvoudig als te eerlijk.

Johan heeft een punt. Google is het schoolvoorbeeld van "gratis": je betaalt niet in euro's of dollars, maar je geeft je privacy op.

Alleen Microsoft is geen Google. Microsoft krijgt geld van pc bouwers die Windows meeleveren, ze proberen OneDrive opslag te verkopen, en Office verkopen ze je het liefst in abonnementsvorm, zodat je ze 100 euro per jaar betaalt.

Mensen die Windows 7 of 8 hebben, hebben daarvoor betaald. Blijkbaar teveel, want Microsoft biedt ze Windows 10 gratis aan. Of misschien is het gewoon een bezuiniging voor de supportafdeling: minder verschillende versie supporten is goedkoper.

schandalig als microsoft zelfs na een jaar van het bieden van gratis upgrade naar windows 10 nog geld gaat vragen voor windows 10 na het falen van windows 8 en 8.1 terwijl er anno nu talloze alternatieven zijn en windows 7 nog prima voldoet en de beste windows ooit na windows 98SE en XP is naar mijn mening. van windows xp kan ik me nog wel voorstellen dat er stop op gezet is omdat het besturingssysteem verouderd is. maar windows 7 is zeker nog lang niet aan vernieuwing toe. microsoft moet een keertje ophouden met windows gebruikers steeds proberen over te halen over te stappen naar hun nieuwe besturingssysteem. telkens proberen ze klanten op allerlei manieren bang te maken alert te maken dat windows 7 niet meer veilig is en een overstap naar windows 10 aanbevolen is. met windows 7 is niets aan de hand en ik ben een zeer tevreden gebruiker.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-10T07:42:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.