‘Microsoft gaat naar breed abonnementsmodel’

registreren

Microsoft voegt zijn software-aanbod onder een breed abonnementsmodel. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Begin deze eeuw heeft Microsoft al geprobeerd een stabiele inkomstenstroom te halen uit zijn software. De zogeheten Software Assurance-licentieconstructie (SA) moest zakelijke gebruikers de voordelen geven van periodieke betalingen gekoppeld aan rechten op de nieuwste technologie. De reacties toen waren niet bepaald enthousiast, mede door het vervallen van voorgaande licentiemogelijkheden. Gaandeweg is het SA-aanbod nog bijgesteld om aantrekkelijker te zijn, waarna contractvernieuwingen volgens de leverancier in 2007 op 75 procent zaten.

De lokroep van een breed abonnementsmodel is gebleven voor Microsoft, dat nu met cloud als geaccepteerd fenomeen een nieuw initiatief onderneemt. De enterprise-uitvoering van Windows 10 wordt beschikbaar gesteld voor zeven dollar per gebruiker per maand, ofwel 84 dollar per jaar. Berichten en speculatie over Windows-abonnementen zijn al eerder opgedoken en worden nu bevestigd. Verder is de Office 2016-software ook te betrekken als cloud-loze optie in Microsofts abonnementsdienst Office 365. De brede abonnementsomarming voor non-SaaS-software is begonnen. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Linux?

Inderdaad linux, ik hoorde dat een MKB bedrijf maanden moet werken om de ICT infra te kunnen betalen gebaseerd op MS. Maar ja er blijft een koudwater vrees bij het management om meer linux en opensource software te gebruiken. Let wel het hoeft niet gratis te zijn.

@Arie
...Er is een redelijk goed leesbaar boekje (globaal 100 pagina's) over.
Titel: open source en open standaarden - voor niets gaat de zon op? van Jan Stedehouder
ISBN: 978 90 12 58035 9
NUR: 980

Met teksten uit dit boekje overtuig je elke directie.

Los van de precieze inhoud, want daar zal altijd discussie over blijven bestaan, zie ik het als een logische vervolgstap op wat in cloudomgevingen al heel normaal is. Waarmee alle rare maatwerkconstructies met licenties straks de prullenbak in kunnen.

Microsoft gaat zakelijk gezien richting het model van Google. Voor Office 365 en andere cloudoplossingen vind ik dat logisch, voor Windows wat minder.

Blanco mannetje boven mij, waarom is je naam blanco?
Ben je een beetje bang om te reageren onder je eigen naam?

Ingaande op je slappe reactie.
Nee, als ik een auto gekocht heb, lease ik hem niet...
Kan ik de auto alleen maar leasen dan wil ik wellicht die auto niet.
En daar wringt de 'schoen'.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-15T07:53:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.