‘Opofferen audiostekker dient onduidelijk doel’

koptelefoon iPhone

Apple lijkt de hoofdtelefoonstekker op te offeren, maar waarvoor precies? Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Diverse geruchten over de toekomstige, dunner-dan-dunne iPhone 7 melden het einde van de oude audio-stekker. Apple zou de vertrouwde en breed compatibele aansluiting voor hoofdtelefoons en headsets gaan schrappen. De opvolger is dan audiogebruik van de bedrijfseigen Lightning-stekker, die al opladen, data-uitwisseling en digitale audio-out mogelijk maakt.

De consternatie over dit vermeende afschaffen van de aloude 3,5 millimeter audio-plug is groot. Apple zou hiermee bewust gebruikersónvriendelijk en arrogant zijn, gedreven door geldbejag. De reacties op deze consternatie zijn ook weer fel te noemen. De klassieke hoofdtelefoonstekker is simpelweg ‘de nieuwe diskdrive’ en vooruitgang moet je niet in de weg staan. 'Als Apple er niet was, zouden we nu waarschijnlijk nog computers met VGA- en seriële poorten gebruiken', blogt Apple-kenner John Gruber, hoewel VGA in de praktijk nog altijd dienst doet. Welk lot is de audiostekker beschoren? Wat vind jij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Apple heeft er steeds meer een handje van nieuwe kabel aansluitingen te realiseren en die na 5 of 10 jaar weer de ban in te doen of vervangen met een totaal andere 'standaard'.

Als de consument daar massaal mee kiest dan komt Apple er mee weg. Als de consument verstandig voor deze 'verbetering' bedankt dan zal Apple toch overstag moeten gaan.

Het zou mij niet verbazen als er binnenkort helemaal geen stekker aansluitingen meer zitten aan een telefoon. Zelfs opladen kan al draadloos, waarom zou je voor een koptelefoon dan nog een draadje met stekkertje moeten gebruiken? Telefoon audio is geen hi-fi, dus bluetooth, nfc of wifi kunnen prima dienst doen, hoewel daarbij nog best wat kwaliteit te winnen valt natuurlijk.

Een standaard is een standaard als iedereen het gebruikt. "Vroeger" was niet altijd beter.

Het is goed om verouderde zaken weg te laten: de centronics poort, de seriële poort (vooral de 25-polige, waarvan er 3 werden gebruikt), de aparte muis- en toetsenbord poorten, de floppydrive, ...

Apple heeft altijd voorop gelopen met dit soort zaken, en vaak was het goed. Alle (niet-standaard) aansluitingen vervangen door één (USB): daar zijn we allemaal beter van geworden.

Echter, de koptelefoonaansluiting is geen typische computeraansluiting, het is een audioaansluiting. Dan moet je je dus conformeren aan de audiostandaards; dat geldt ook voor Apple!

Na de iPhone 7 komt vast de 8; ze zullen de 7s wel overslaan, omdat de cases weer een extra gat nodig hebben!

Waarom zou je nog een kabel willen als je ook via bluetooth kan luisteren....ik kan mij voorstellen dat ze met iets gaan komen voor draadloos opladen van de IPhone en een bluetooth headset...helemaal conform de trend en verwachtingen.

@Willem ... omdat voor de jeugd wellicht een bluetooth headset te duur is?

@Willem: dat komt ongetwijfeld allemaal, dat alles draadloos is. We zijn al een heel eind op weg. In de auto telefoneren we al via BT.

Maar een BT headset is iets anders. Een BT headset moet je opladen, een gewone koptelefoon niet. De echte audiofielen zoeken de beste koptelefoon, en de kans is klein dat dat een BT model is.

De 3,5mm jack is een plug met historie, die bestaat al 50 jaar. Deze plug in de ban doen zonder support uit de audiowereld is een grote gok.

De headphone jackplug beperkt nu eenmaal de dunheid van de telefoon. Kijk maar naar de iPhone 6; bijna even dik als de headphone jack. Bovendien ook vanuit waterdichtheid-oogpunt begrijpelijk van Apple. Apple was ook de eerste die de UTP-aansluiting schrapte omdat ook deze aansluiting dikker was dan de retina Macbooks. Maar de vergelijking met VGA gaat mijn inziens niet op; analoog betekent niet per direct verouderd zoals bij VGA het geval was. Headphones werken nu eenmaal met een analoog signaal en niet met bits en bytes. Ook bij de iPhone 7 earphones zal het digitale signaal gewoon omgezet worden naar analoog. Ik zie dus ook niet een "HDMI standaard" voor toekomstige headphones. Wat hierboven ook al wordt geschreven: het is geen computeraansluiting en support uit de audiowereld is dus nodig. En indd.. BT headphones is niet voor de audioliefhebbers.

Maar ik ben benieuwd of Apple gratis een Lightning to jackplug adapter mee gaat leveren of dat ze nu weer een kans zien om mensen speciaal naar de Apple store te laten fietsen om daar weer voor 20 euro een adaptertje te kopen. Die arrogante houding kunnen ze zich allang niet meer permitteren gezien de enorme groei van Android en Samsung en co.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-29T08:04:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.