‘Bewaarplicht dreigt terug te komen’

Dit artikel delen:

De bewaarplicht voor internet service providers (isp’s) en telco’s dreigt weer ingevoerd te worden. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De omstreden en aangevochten bewaarplicht voor internetproviders en telecomaanbieders is afgeschoten, door het Europese Hof van Justitie én door Nederlandse rechters. Toch kan de verplichting om metadata te bewaren weer terugkomen. De advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie stelt namelijk dat nationale bewaarplichten kunnen blijven bestaan, alleen moeten ze dan wel vallen onder strengere voorwaarden. Zo moeten ze voldoende rekening houden met de privacy van Europese burgers en mag er geen willekeurige inmenging in privézaken zijn.

De juridische topman schrijft dit in een officieel advies aan het Hof, dat zich nog hierover zal buigen. Terwijl adviezen van de advocaat-generaal niet bindend zijn, worden ze in de praktijk vaak wel opgevolgd. Bovendien is het overheden, ook op landsniveau, er veel aan gelegen om bewaarplichten te hebben. Zij kunnen dit bijvoorbeeld gebruiken voor de opsporing van terroristen en (zware) criminelen. Het valt dus te verwachten dat de bewaarplicht terugkomt. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als overheden mensen met een enkelband hun gang laten gaan bij het vermoorden van mensen dan denk ik dat zij wel iets anders te doen hebben dan zich druk te maken over een papieren tijger als een bewaarplicht.

Dit geheel komt uit de koker van de neoliberale duitse overmacht binnen de EU. Mw Merkel is nu eenmaal in de inprentingsfase opgegroeid in de engste vriendenkring van Erich Honnecker dat merk je, haar kabinet is een samenraapsel van gelijkgezinden.
Als we in europa een convenant van "corporate america" op duits wijze willen dan laten we dit soort mensen hun gang gaan en krijgen we demokratie zoals in de DDR.

Het is niet heel verrassend: voortdurend blijft bij BigBrother controledrift van de overheid de veiligheid van de burgers en hun privacy onder druk zetten. En helaas zijn juist die 'strengere voorwaarden' de papieren tijgers - leuke formaliteiten die niets veranderen aan de dagelijkse praktijk met slordige omgang met data, conclusies op basis van schijnbare verbanden, en de neiging data te gebruiken voor andere dan de aangegeven doelen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-04T08:14:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.