‘VAR/DBA-onduidelijkheid funest voor Nederland’

De onduidelijkheid rond VAR-opvolger DBA speelt zzp'ers parten. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De overheid wil schijnzelfstandigheid aanpakken, maar de aanhoudende onduidelijkheid rond het nieuwe systeem zorgt voor problemen. De transitie van de VAR naar de DBA en de daarbij horende modelovereenkomsten lijkt een tegengesteld effect te hebben. In plaats van het bevorderen van echt zelfstandige zelfstandigheid voor werkende professionals schrikken werkgevers terug voor zzp-inhuur.

Tegelijkertijd loopt het tekort aan gekwalificeerd personeel op, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal bedrijven dat kampt met een tekort aan gekwalificeerde mensen is nu het hoogste sinds eind 2009. Het geconstateerde tekort - door gunstige groeiverwachtingen voor ondernemers - varieert wel flink qua industrie of branche. De VAR/DBA-onduidelijkheid zal het tekort nog flink verergeren, ook op ict-gebied. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Die onduidelijkheid wordt veroorzaakt door de VVD die, in plaats van die zelfstandigheid toe te juichen en te omarmen, slechts luisteren naar de lobby van Nederland ICT die al die talentvolle ZZP-ers weer graag voor een prikkie in de bedrijven wil zien werken.

Schaf het begrip schijnzelfstandigheid af (want het gaat hier tenslotte om een private overeenkomst tussen 2 bedrijven met een wederzijds belang) en je hebt nergens meer last van.

Ik ben overigens benieuwd waar Wiebes zelf de ICT-ers vandaan gaat halen om de belastingsdienst mee te runnen, gezien het enorme succes van zijn vroegtijdig-uittreden plan. Ik ken zelfstandigen die daar al een jaren werken zonder een VAR/DBA probleem, hoe zit dat dan precies?

Helemaal mee eens KJ, de spijker op de kop!!

Ik zit inmiddels ook al sinds mei aan de kant. Het lijkt erop dat op dit moment alleen de overheid nog in wil huren, maar vanwege het 'overschot' aan ZZP ICT'ers zijn de eisen redelijk ridicuul.
Men eist een afgeronde HBO opleiding als instroomvoorwaarde voor ZZP'ers, wat is de relevantie daarvan? Zelfs voor vast personeel is de toegevoegde waarde van zo'n papiertje discutabel, laat staan voor een ZZP'er die al 20, 30 jaar van school is (en een pak aan ervaring meebrengt).
Het lijkt erop dat er heel mondjesmaat weer wat opdrachten van andere partijen beginnen te komen, maar het is nog lang niet wat het in tijden van economische voorspoed zou moeten zijn.
Wel doet de uitzendbranche het opvallend goed sinds 1 mei, ook al zeggen die zelf dat dat een conjunctuurgerelateerd fenomeen is (uhhuh, natuurlijk heeft dat niets met de wet DBA te maken...).
Laten we hopen dat dit onzalige product in december verdwijnt, of zodanig wordt aangepast dat we weer gewoon aan het werk kunnen.
In de tussentijd, waar kunnen we gederfde inkomsten claimen, bij het ministerie van Financiën?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-07T08:04:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.