‘Windows-smartphones gaan nog gemist worden’

Dit artikel delen:

Windows-smartphones vallen weg en dat wordt toch een gemis. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Het smartphone-avontuur van Microsoft lijkt wel zo’n beetje voorbij te zijn. Natuurlijk, de Windows-maker laat de mobiele wereld zeker niet gaan. Ceo Satya Nadella zet de door zijn voorganger aangekondigde focus op cloud én mobiel stevig door. Waar Steve Ballmer het al had over devices en services, doet Microsoft tegenwoordig minder zelf aan devices. Het heeft de kostbare overname van Nokia afgeschreven en de overgebleven Finse foon-tak is dan ook gesloten.

De mobiele platformen van de toekomst lijken dus Apple’s iOS en Google’s Android te zijn. Eerstgenoemde is qua marktaandeel de kleinere, maar qua directe winst de grotere. Het tweede platform is qua marktaandeel de Goliath, zoals Windows ooit was, en levert Google indirect forse winsten op. Gebruikers kunnen klem komen te zitten tussen deze twee dominante platformen en de leveranciers ervan. Windows Phone (tegenwoordig weer Windows Mobile geheten) had een tegenwicht kunnen vormen. Het zal nog gemist worden. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Deze stelling is 100% waar!

Apple maakt goede telefoons, maar maakt geen goedkope telefoons.
Er zijn goede Android telefoons, maar die zijn niet goedkoop.
Er zijn goedkope Android telefoons, maar die zijn niet goed. Het grootste bezwaar van deze telefoons is dat ze met een verouderde Android versie worden geleverd, en ze nooit updates krijgen. Deze telefoons zijn dus per definitie onveilig.

Nokia en Microsoft maakten dure en goedkope Lumia telefoons. Ik heb er één gehad, de Lumia 435, nieuw gekocht voor 60 euro, en na een jaar, vlak voordat ik 'm verkocht, nog een update van MS ontvangen.

Een Lumia van 60 euro is natuurlijk geen telefoon van geborsteld aluminium maar een goedkope plastic telefoon, en verwacht geen supersnelle graphics bij spelletjes, maar dat is het dan. Een goedkope Lumia is een goede en goed bijgewerkte telefoon. Daar kunnen fabrikanten van goedkope Android telefoons nog wat van leren!

Als er maar 2 grote mobiele systemen leveranciers overblijven dan zal het zeker een gemis zijn. Wat keuze kan geen kwaad. Heb zelf ook zo een goedkope Lumia gehad en dat was een prima ding. Geslotener dan het Windows voor de mobiel krijg je het niet. Vandaar dat geen software leverancier zich aan dit systeem waagt of beter kan wagen. Maar het liefst zou ik de keus krijgen voor een open source systeem of in ieder geval een systeem waarbij je weer het gevoel van vat krijgt op je mobiele apparaat. Zoals het nu gaat lijkt het nergens naar.

Windows is end of live. Jarenlang heeft Microsoft ons aan het lijntje gehouden. Het is mooi geweest. Windows is een allegaartje geworden. Tijd voor een open source OS.

Ik heb net mijn lumia 520 vervangen voor een 640xl. Prachtige telefoon voor weinig geld. Ik kan gewoon niet aan Android wennen, ik heb er geen goed gevoel bij. IPhone is mij veel te duur. Mijn vrouw heeft windows phone en wil ook niet anders. Microsoft zal wel met iets interessants komen.

Probleem is denk ik ook dat er nog maar weinig apps voor de windows smartphone ontwikkeld worden. Met zo'n klein marktaandeel is het vooralsnog niet rendabel voor ontwikkelaars hierin te investeren.

@JohnGerritsen Laat ik die nu ook hebben, de 640. Voor het eerst ben ik niet tevreden, een slecht functionerende GPS waar ik knorrig over ben. @PaVaKe Er zijn niet veel apps, nu heb je er ook niet veel nodig, maar ik zit nog op Windows Phone 8 en daar is het helemaal droevig gesteld. Schreef al dat ik de geslotenheid ook het grote nadeel vind, zo zal je geen Firefox voor de Windows Phone vinden. Native apps ontwikkelen is niet mogelijk, alleen in de RT Zandbak van Windows. Denk trouwens niet dat het over is met Windows op de smartphone, misschien wel met het zelf apparaten maken maar dan zullen er wel andere merken komen waar het op zal gaan draaien. Blijf het grootste nadeel van al deze systemen vinden dat je overgeleverd bent aan een systeem waar je eigenlijk geen flauw idee hebt wat er allemaal op de achtergrond gebeurt. Vooral het datagraaien.Isde smartphone een verlengstuk van de mens of is het inmiddels omgekeerd? De computer en zijn gebruik, je wordt er niet vrolijker van.

@Louis Kossen
Je kunt al een jaar genieten van het nieuwere, meer veilige, Windows 10 op je Lumia 640! Dus wat is je probleem, waarom upgrade je niet?

Sinds multitasking normaal is op computers (en telefoons zijn ook gewoon computers) weet je nooit wat er allemaal op de achtergrond draait. Ook niet op het open Linux!

Op de Mac heb je het programma Little Snitch. Daarmee kun je zien welke programma's een uitgaande internetverbinding willen maken. Dat kun je dan toestaan of tegenhouden. Zo hou je de dataverzamelaars onder je programma's tegen.

Allereerst de beste wensen! Happy Hacking ook in 2017.

@Frank Heikens

Een maand geleden heb ik 10 erop gezet. Ik vroeg me eerst af toen ik hem had, waar blijft die nou, die windows 10 update? Maar na even zoeken en het erop zetten van de juiste upgrade app installeerde windows 10 zich. Het duurde heel erg lang (uren, kan te maken hebben gehad met weinig ruimte) maar uiteindelijk zat 10 erop. Met een crashende Internet Explorer, met een crashende facebook. Later begreep ik dat er nog een update overheen moest..... Maar toen was ik er eigenlijk wel weer klaar mee. Heb de zaak weer teruggedraaid naar 8. Het voldoet, met de maps die me bevallen. Had geen zin in gemodder.

Dit is al de tweede keer dat ik met 10 heb zitten rommelen. Heb ook een upgrade gedaan op een windows 7 desktop machine. Daar zat ik uiteindelijk ook met half en traag werkende onderdelen, voor de explorer (verkenner) duurde heel lang om te starten en was enorm traag in gebruik. Ja, dan ben ik klaar, ik heb hier geen zin in en uiteindelijk denk ik, hoe dom heb ik kunnen zijn, de 7 werkt voldoende voor wat ik wil. Ga niet repareren wat niet stuk is, de Gouden IT Wet.

Hoewel ik redelijk thuis ben in Linux is het waar dat je nooit precies kan weten wat er draait en wat het doet. Een voordeel heeft Linux wel, het is open source en iedereen kan in principe meekijken. Dat geeft mij het vertrouwen in het systeem. Wat ik nu bij Windows 10 zag, een privacy statement van hier tot gunder, amper te begrijpen waar je tussen de regels door moet lezen. Dat je data nodig hebt om toepassingen fatsoenlijk te laten functioneren, ok, maar dat moet het ook zijn. Door mails of documenten in de cloud heenploegen vind ik niet horen.

Leuk dat snitch, maar ook wel treurig dat je het eigenlijk nodig hebt en dat het wantrouwen bij de gebruikers maximaal is.

Toch, ik mag niks zegge want de grootste ellend komt van het internet. Surf erop los op het internet, gebruik Facebook, whatsapp. En daar zitten de grote datahamsteraars, op de internet pagina's of toepassingen. Dan heb ik nog niet over die diaree van meningen en instant wereldleed die a la minuut binnenrolt. Daar word je treurig van.

Tijd voor een digitaal kluizenaarschap?

Beste wensen iedereen!

@Louis Kossen
Nee, ik heb geen tips voor digitaal kluizenaarschap, maar er zijn wel kleine dingetjes zodat je nog een klein beetje privacy overhoudt. Je kunt stoppen met Facebook (of het misschien beperken tot één apparaat, bv je telefoon), zoeken met DuckDuckGo, browsen met FireFox met AdBlockPlus, wazige sites uit de weg gaan, niet klikken op links in mails, ...

Windows 10 op een Lumia 435 zetten was simpel, vandaar dat ik verwachtte dat het op z'n grote broer ook wel zou werken. Jammer dat het niet zo was.

@Frank Heikens / Louis Kossen : Je kunt bij Linux precies zien, welke processen er lopen en zelfs hoeveel processor-tijd ze gebruiken.
Met de ingebouwde firewall kan je ook zie welke processen een verbinding maken/hebben.

@louis lossen: Ik heb mijn telefoon direct na aanschaf laten upgraden naar windows 10. Ik heb de telefoon enkele uren niet gebruikt voordat alles klaar was. Bij mij loopt alles zonder problemen. Gps heb ik niet getest dus ik weet niet of het problemen geeft. Ik heb mis geen apps de meeste functies zitten er gewoon al in waardoor ik bijna geen apps hoef te installeren. Oudere apps voor windows 8 lopen ook perfect op windows 10. Mijn Lumia 520 deed het steeds slechter op gebied van surfen op internet anders had ik hem nu nog wel gebruikt. Dat komt met name denk ik door alle scripts die men in de websites laat draaien en het geheugen wat te klein was. Edge loopt ook veel beter dan internet explorer maar dat zit dus alleen op windows phone 10. Android is naar mijn mening een rommelig geheel dat komt vooral door al die goedkope chinese telefoons die overigens net zoveel kosten als een Lumia. Hackers richten zich nu ook steeds meer op Android.

Meer concurrentie is altijd wenselijk als twee grote partijen de scepter zwaaien in de mobiele telefoon markt.
De inmiddels 'antieke' smartphone die ik nog steeds gebruik zal ooit een open source opvolger krijgen als er een toestel op de markt komt wat de moeite loont. De markt is er dus dat zal het probleem niet zijn.

Ons hele gezin (5 volw) heeft uiteindelijk gekozen voor Nokia Lumia. De eerste was de Lumia die ik bij een wedstrijd van Computable gewonnen heb. Mijn dochter is daar nog steeds ontzettend blij mee. Goede kwaliteit voor een vriendelijke prijs. Het enige minpunt is dat je steeds misgrijpt op apps.

@Ron Bakker
Ja, dat klopt, je kunt met het terminal commando "ps" precies zien wat er draait. Echter, er zijn mensen die nooit de terminal gebruiken! Daarbij starten processen geregeld andere processen op, en deze stoppen ook zomaar weer. Je "ps" lijstje is dus een momentopname.

Een andere uitdaging is dat je niet van elk proces weet wat het is. En als je bv via een applicatieserver Java programma's draait, dan zie je alleen het proces "java" en niet welk Java programma.

Er worden programma's gestart en gestopt via cron of een andere scheduler, er draaien daemons op de achtergrond, er draaien event handlers, er draaien ..., en elk proces kan een veelvoud aan andere processen starten.

Mijn punt was: vroeger toen alles single tasking was, toen startte je één applicatie op, en dat was het, die applicatie had 100% van de resources van de computer tot z'n beschikking.

Je kunt dan misschien wel zien welke processen er draaien en netwerkverkeer genereren, maar wie garandeert mij dat bijvoorbeeld het firefox proces de echte is en geen nepperd?

Beetje naïef om je daarop blind te staren als je het hebt over "in control zijn".

@Frank Heikens. Ik heb je advies ter harte genomen, de Facebook van de telefoon geveegd en het apparaat niet meer te vaak meenemen. Adblock gebruikte ik al icm Firefox en een woeste klikker of een ideaal slachtoffer voor phising ben ik volgens mij niet. Maar wel zelf weer baas worden over het computergebruik. Een mooi voornemen.

@Ron Bakker Dat was fout wat ik schreef dat je niet weet wat er onder Linux draait. Uiteraard kan je dat zien net zoals de verbindingen die gemaakt worden. En je zal ongetwijfeld ook nog het netwerkverkeer zelf kunnen analyseren. Ik doelde meer op wat @PaVaKe schrijft. Je kan nooit helemaal weten wat er onder water gebeurt. Je moet vertrouwen op de systemen die je gebruikt. Met dat vertrouwen is het er niet beter op geworden de laatste tijd. Dat vertrouwen heb ik met Linux wel.

@John Gerretsen Mmm, tussen mij en windows 10 wil het nog niet erg boteren. Ik heb er alleen maar gezeur mee. Misschien als ik hem nog een keer had laten updaten dat het dan wel in orde is. Maar met windows 8 red ik me vooralsnog prima. Surfen, mail, teletekst-app en de Here Maps, het voldoet. Vind / vond het ook een prima systeem, ook al blijft het wantrouwen bij me over het datahamsteren. Blijft vreemd dat als je erover leest dat het systeem afgeschreven is voor de smartphone.

@ Pa Va Ke
Goede toevoeging!

@Louis Kossen
Dataverzamelaars knopen graag dingen aan elkaar. Telefoonnummers, telefoons, werk pc, thuis pc, iPad, ... Dus als je op al deze apparaten bv Facebook gebruikt, en overal met dezelfde gegevens inlogt, dan weet FB heel veel over jou. Hetzelfde geldt natuurlijk voor LinkedIn, Google, ... Ergens mee stoppen of beperken tot één apparaat helpt.

@Rest
Je kunt alles monitoren. Processen, netwerkverkeer, ... Maar wie doet dat? Niemand.
En is open source software veilig? Het heeft de naam veilig te zijn, maar niemand controleert de source, zelfs niemand compileert Linux vanaf de source, iedereen installeert een van tevoren bijeengeraapt pakket code. Een Linux distributie heet dat. Het is een kwestie van vertrouwen, net als bij closed source.

Open source werkt goed voor ontwikkeling, er is een hele community voor bug fixing, maar er zijn hele stukken code waar al jaren niemand aan is gekomen en welke al jaren in gecompileerde vorm worden doorgegeven.

On topic: ik denk dat we collectief een derde mobiele platform gaan missen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-30T08:06:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.