‘Linux-experiment München is mislukt’

Dit artikel delen:
Ubuntu

Münchens lichtende Linux-voorbeeld dreigt toch niet te beklijven. Experiment mislukt. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De Duitse stad München heeft lang geleden gekozen om over te gaan naar Linux. Na flinke voorbereiding - en veel gestechel plus hobbels - is dat uiteindelijk gebeurd, voor een groot deel van de gemeentelijke ambtenaren. Naast vermeende kostenvoordelen ten opzichte van Windows ging het de Duitse stad vooral om voordelen van leveranciersonafhankelijkheid, openheid en informatietoegankelijkheid.

Nu, krap drie jaar na die overstap op de speciaal ontwikkelde distributie LiMux, dreigt deze revolutie toch te worden teruggedraaid. Open source-voorstanders, waaronder de Free Software Foundation Europe, protesteren en roepen op tot actie om de afstap van Linux tegen te houden. Een standaardprotestmail is opgesteld en moet massaal verzonden de gemeente op andere gedachten brengen. Het is maar de vraag of dat gaat helpen. De politieke weerstand is er, net als intern uitgesproken voorkeur voor een Windows-client 'tegen 2020'.  Het Linux-experiment van München is mislukt. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Lastig om hier iets zinnigs over te zeggen als je niet alle ins en outs kent. Denk alleen maar, een te sectarisch in de aanpak is nooit goed.

Precies. Wat is er dan exact 'mislukt'? Mist men functionaliteit? Is die er echt niet of weet men gewoon de weg niet?

Of is er iets heel anders aan de hand en heeft Microsoft, bang dat anderen zouden volgen, gewoon flink zitten stoken en politici benaderd? En kom niet met de opmerking dat daar nooit sprake van zou kunnen zijn! Microsoft heeft zeer veel kwalijke kanten en is zeker niet zonder meer te vertrouwen. Dat is in de loop der jaren regelmatig aangetoond.

Nepnieuws ‘Linux-experiment München is mislukt’ is een misleidende titel omdat niemand er het fijne van weet. Puur stemmingmakerij. (van een Windows IT-beheerder die ook met Linux werkt thuis). Ik vermoed dat vooral commerciele Microsoft bedoelingen hier achter zitten. Mijn vermoeden is een vermoeden, geen nepnieuws en heeft dezelfde nieuwswaarde als ‘Linux-experiment München is mislukt’. Geen dus.

Wat Hilde zegt.

Er is geen sprake van "vermeende kostenvoordelen": er is al tijdens het project zelf (zwaartepunt 2004-2012) netto 10 mln mee bespaard. Van het totale budget 18,7 mln is 75% besteed aan consultancy, waarvan 50% in de regio.
Het LiMux project is in 2004 is gestart; 14.000 van de 15.000 werkplekken zitten nu op Linux, meer dan het doel. Andere belangrijke gerealiseerde doelen zijn het verbeteren van de gehele ICT en gebruikerstevredenheid.
Wat je in München ziet is een politiek spel, met sinds 2014 een nieuwe burgemeester die een verklaard voorstander en vriend van Microsoft is. Als die zijn zin krijgt, kost dat de belastingbetalers bijna 90 mln in de komende 6 jaar aan eenmalige kosten en jaarlijks 2,3 mln.
Zie ook https://blog.documentfoundation.org/blog/2017/02/14/statement-by-the-document-foundation-about-the-upcoming-discussion-at-the-city-of-munich-to-step-back-to-windows-and-ms-office/

13 jaar == krap 3 jaar? Computable redactie heeft moeite begrijpend lezen van hun bronnen? Daarnaast is het ook nog niet teruggedraaid, dus loopt het op de feiten vooruit.

En als je de post van Cor bekijkt, zie men dat het kostentechnisch een gigantisch succesverhaal is. Ongeacht of het teruggedraaid zou worden.

Er is m.i. geen sprake van een "experiment" . Volgens het Duitse bericht op pcwelt.de gebruiken ze in München al 13 jaar (en dus geen 3 jaar) Linux, en zullen ze dat nog zeker blijven doen tot 2021.

Het past in de hele framing om te doen alsof ze 10 jaar druk zijn geweest en er pas 3 jaar mee werken. Getalletjes:
Jaar / Aantal werkplekken ca
eind 2009 3000
eind 2010 5500
eind 2011 9500
eind 2012 13000
sept 2012 was gestelde doel 80% (ca. 12000) gehaald.

Het is een sterk staaltje korruptie, Microsoft heeft sinds een paar jaar een vestiging in München en het "onderzoeksburo" dat Limux beoordeelde is een Microsoft-leverancier.

Dit soort lobbyisme gaat de Münchener belastingbetaler veel geld kosten.

De grootste fout die men daar gemaakt heeft is, om niet met een standaard distributie te werken, maar met een aangepaste distributie.
Hierdoor werken ook sommige updates/upgrades niet, omdat met de ontwikkeling ook gedeeltelijk zelf moet doen.
Overstappen op Windows is de deur openzetten voor een verdor-lock-in, en kost kapitalen.
Doorgaan, maar overstappen op een standaard distributie is op lange termijn veel goedkoper, denk ik.

De raad van München heeft in ieder geval vandaag gevonden dat het voorstel zo onduidelijk, cq slecht onderbouwd is, dat het voorlopig teruggenomen wordt.
Als je het 'Linux-experiment' ziet als 'krijg je als grote organisatie de ruimte om van Microsoft af te stappen', dan is de strijd hier nog niet gestreden..

@Cor : het zit daar (overal eigenlijk) vol met vooroordelen.

Of het voor de burgers in München gaat leiden tot extra kosten is niet meteen te zeggen. Bedenk je wat voor impact dit project heeft voor Microsoft. Als dit een succes is. Die zullen er alles voor over hebben om dit de kop in te drukken. Want als het succesvol is breidt dit als een olievlek uit over Duitsland en wie weet verder....

Maar goed, ik ken de details niet, maar het ziet eruit als goed voer voor een journalist. Wat hier zit wel een "smell" en dan betekent dat er altijd een verborgen waarheid te vinden is....

Ik dacht dat je tegenwoordig niet meer voor één specifiek OS hoeft te kiezen? (BYOD)

nee, Henk, dit is in het kader van "MS Windows on local desktop - first" beleid

Ik dacht dat je tegenwoordig niet meer voor één specifiek OS hoeft te kiezen?
(BYOD)

Henk, dat is rekbaar en de vraag is hoever ze daarmee in Duitsland zijn.
Wanneer software te benaderen is met een internet browser, dan is BYOD geen probleem.
Doe je het op en andere manier, dan kunnen er (grote) problemen zijn, probeer maar eens iets te maken, dat op ieder OS werkt.

Ik dacht dat je tegenwoordig niet meer voor één specifiek OS hoeft te kiezen? (BYOD)

Het gross van de reacties focust zich op kosten (whatever those may be), en het succesverhaal qua kosten. Er zijn ook nog andere factoren. Als we allemaal met de fiets naar ons werk gaan hebben we kostentechnisch ook een geslaagd experiment.

Bijgevoegde link geeft meer informatie over de historie. Volg het verhaal al een paar jaar uit interesse.
http://www.techrepublic.com/article/how-munich-rejected-steve-ballmer-and-kicked-microsoft-out-of-the-city/
Zie al een tijd in artikelen op het internet de trias : nieuwe burgemeester - Accenture - Microsoft, zoals hierboven benoemd.

Kijk, gisteren was er hoog bezoek in München:
http://www.muenchen.de/veranstaltungen/event/8822.html
Hoe zou zo'n ontmoeting gaan? Burgemeester Reiter: 'Hallo meneer Gates. Tja, we zijn zo'n beetje de enige gemeente die geen Windows gebruikt. Gaat best goed, eigenlijk.' Dat is natuurlijk geen fijn gesprek met de rijkste man ter aarde.
Zal wat ongemakkelijk zijn. Dus je kunt je voorstellen dat de Microsoft lobby zich erg heeft ingespannen om het voorstel om LiMux te killen voor te bereiden. Het voorstel is echter, zoals ik al meldde, teruggetrokken. Moet toch een teleurstelling zijn.
Voor hen die voorstander zijn van het nemen van besluiten op basis van goede gegevens en argumenten, is het weer een kans om te proberen dat gekozen wordt voor het verder uitbouwen van het Linux-project.

Misschien goed om nog even wat gegevens te noemen:
1,5 miljoen inwoners;
3e stad qua grootte in Duitsland;
12e in Europa;
ca 33.000 medewerkers;
ca 1000 IT medewerkers;
ca 24.000 PC werkstations;
ca 50 locaties;
22 onafhankelijke IT afdelingen en gemengde infrastructuur.

Er zijn naar verluid dus wat organisatorische problemen. Maar kijk naar Amsterdam: schijnt toch ook niet allemaal makkelijk te lopen met de ICT daar ..

@Cor; juist als een organisatie zo groot is mag je toch verwachten dat gebruikers zelf hun client kunnen kiezen?

@M Enschede: doe er dan gelijk vrije keuze van software bij .. ?

@M Enschede: Dat klinkt leuk, maar kan nooit.
Wordt er gewerkt met BYOD dan zou het (misschien) mogelijk zijn, afhankelijk van de wijze waarop daar gewerkt wordt.
Maar de Pc's van de gemeente worden beheerd door de ICT afdeling van deze gemeente, die zullen niet met alle beschikbare software kunnen en willen werken.

Hierbij een laatste update over Limux en Munchen

http://www.techeye.net/news/munich-might-still-stick-to-linux-agreement

Afwachten hoe het verder ontwikkelt.

en wel hierom ook https://www.heise.de/newsticker/meldung/Muenchner-IT-Leiter-zu-LiMux-Es-gibt-keine-groesseren-technischen-Probleme-3644868.html

Het is inmiddels definitief. De stekker gaat uit het project. Alles wordt weer Windows.

Bijna definitief. En alles.. Dat weten we nog niet.
Maar het lijkt inderdaad heel sterk op een overwinning voor het Microsoft-lobby team.
Wel ongelooflijk zwak overigens, dat een bedrijf met zoveel macht daar tien jaar over moet doen :p

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-15T08:14:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.