‘Windows 10 S is terug naar jarennegentig-IT-stijl’

Dit artikel delen:
Oudheid

De nieuwe S-variant van Windows 10 brengt ons terug naar het verleden. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Microsoft heeft op een onderwijsgerichte persevenement deze week een nieuwe, slanke variant van Windows 10 onthuld. Details waren al uitgelekt over een zogeheten Windows 10 Cloud, waarmee Microsoft de concurrentie aangaat met Chromebooks. Chrome OS van Google is in wezen alleen een browser, hoewel er ook Android-apps op kunnen draaien. Windows 10 S is meer dan een browser, maar tegelijkertijd minder dan een reguliere Windows.

Microsofts nieuwe variant kan alleen apps uit de Store draaien. Windows 10 S (met de S van streamlined, superior performance en soul, aldus Microsoft-topman Terry Myerson) mist de rijke voorgeschiedenis aan applicaties die pc’s juist zo veelzijdig maakt. In de ogen van drukke docenten en spaarzame schoolbesturen kan dit een prima zaak zijn, maar deze soort van lockdown is wel een terugkeer naar de dictatuur van it-afdelingen in de jaren negentig. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ongevraagde reclame in windows en nu ook nog eens meer concurrentie vervalsende beperkingen. Ziet er idd naar uit dat M$ weer haar oude gedrag aan het herhalen is. Niet dat ze het anders dan een bijv. Apple doet overigens.

Zou het dan een laatste druppel kunnen zijn om al die desktop gebruikers toch over te krijgen naar Linux waar je wel die vrijheid nog hebt?

MS probeert (alweer!) via een achterdeur totale controle te krijgen. Bah!

Onvolledig verhaal zo. Alle Win32 apps kunnen gewoon werken op Windows 10 S mits de developer de moeite neemt om het om te zetten naar de store middels Project Centennial (bridge van W32 naar UWP apps). Als je dan ook nog meeneemt dat de Windows 10 S versie tot eind 2017 kosteloos kan worden geupgrade naar Windows 10 Pro en daarna voor slechts EUR 49,- kun je dus niet zeggen dat deze uitvoering te beperkend is, Google en Apple hebben op hun iOS en Android ook de 'beperkte' store draaien en daar klaagt niemand over. Iedere developer kan middels VisualStudio/Xamarin ook met minimale effort zijn iOS/Android code geschikt maken voor Windows UWP.

Linux op de desktop roepen ze ook pas 2 decennia en is (buiten Android/ChromeOS) nog niet (bruikbaar) gerealiseerd. Ik snap echt de Linux evangelisten wel dat hun niche het beste is, maar dat zeggen Windows Mobile gebruikers, Blackberry gebruikers en Apple gebruikers ook. Religieus geneuzel dus ;-)

Windows 10 S is een eerste poging van Microsoft om afscheid te nemen van de antieke win32 API en over te stappen op de nieuwe, veiligere en stabielere win64 API. Dat dit nu niet werkt, ligt aan Microsoft zelf. Ze hebben 10 jaar nadat alle desktop cpu's 64-bits zijn, nog steeds al hun producten in 32-bits versies beschikbaar. Ze hebben geen keuze gemaakt, de klant teveel opties gegeven, en de verkeerde opties niet bestraft en de goede opties niet beloond.

Misschien werkt dit op een middelbare school waar ze voornamelijk office gebruiken, voor het gros is dit het (nu nog) niets.

Thierry Vos, de Windows Store is het probleem. Natuurlijk als de 32 bit programma's naar de Windows Store komen dan kun je ze gewoon gebruiken. Het probleem is dat het Microsofts bedoeling is geld te verdienen via de store en uiteindelijk niet meer via verkoop van nieuwe Windows-versie aangezien Windows 10 de laatste is(is de bedoeling) en ze die in de toekomst gewoon blijven updaten. Dit betekent dat ze geen concurrenten meer gaan toelaten. Dat merk je al aangezien je in Windows 10 S geen steam of origin kan installeren, omdat ze willen dat alle games ook via de Windows Store koopt. Gelukkig kan het nu nog met de reguliere Windows 10. Maar zodra het zover komt dat alles via de Windows Store moet dan ben ik klaar met Windows.

Loppie geeft precies aan waar het om draait: gedwongen winkelnering uit de store. Waarbij Microsoft een leuke marge opstrijkt voor iedere applicatie die niet gratis is of in-app aankopen biedt.
Alle het andere argumenten voor Windows S zijn 'smoke and mirrors'.

In de jaren 90 hadden de autoriteiten Microsoft hier nooit mee laten wegkomen. Maar nu Apple het business-model met iOS heeft genormaliseerd wil Microsoft niet achterblijven.

@Loppie Loper (en ook Johan Duinkerken)
Windows 10 S is een bewust beperkte versie van Windows 10. Deze beperking, die veel verder gaat macOS (want macOS is helemaal niet beperkt tot de Mac App Store), moet Windows sneller en veiliger maken. Een antieke set API's wordt met pensioen gestuurd, en gebruikers moeten via een veilige omgeving programma's installeren.

Omdat gebruikers geen keuze hebben, hebben softwaremakers dat ook niet: ze moeten hun programma's via de Windows app store aanbieden. Voor gratis programma's (dat zijn de meeste) maakt het financieel gezien geen verschil, voor betaalde programma's verdient Microsoft er ook een bepaald percentage aan.

Of Windows 10 S een succes wordt weet ik niet. Ik verwacht van niet, de store beperking is een beperking waar zelfs Apple zich nog niet aan gewaagd heeft.

Windows 10 S heeft wel een groot pluspunt: het dwingt softwaremakers om te stoppen met het 24 jaar oude win32, en over te stappen op de "nieuwe" (ook al weer ruim 10 jaar oud) 64-bits API. Ik verwacht dat de opvolger, S+, software-installaties buiten de store om toestaat. Het verbod op win32 blijft hopelijk wel, want we moeten vooruit. Wil je zo nodig win32 software draaien, dan doe je dat maar in een VM (die, en bv Steam, moeten dan wel 64-bits zijn), maar niet in een OS uit 2017.

Externe bron: "Daarnaast is 4GB aan werkgeheugen vereist in combinatie met 32GB opslag, of 64GB bij een 64bit-systeem."
Kortom, win32 blijft gewon bestaan. Afschaffen van oude api's is helemaal geen doel van dit systeem.
Het enige echte doel is gedwongen winkelnering bij de store. De S staat voor Store, de rest is afleiding.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-04T08:02:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.