‘Kennisgebrek speelt cybercrimebestrijding parten’

Dit artikel delen:
stapel boeken

Cybercrime bestrijden is een zaak van wet en ict, met helaas kennisgebrek. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Het zijn niet alleen ict-bedrijven en securityleveranciers die moeite hebben om beveiligingsexperts te vinden en te behouden. Justitie en politie kampen ook met gebrek aan mensen, kennis en ervaring. Dit erkent het Openbaar Ministerie zelf in haar Jaarbericht 2016, waarin het openheid geeft over de aanpak van criminaliteit. Voor afgelopen jaar is de doelstelling van 190 cybercrimezaken niet gehaald. De eindscore van behandelde zaken is blijven steken op ‘slechts’ 171 stuks.

Weliswaar gloort er hoop in het feit dat de norm voor complexe cybercrime-zaken wel is gehaald. Het doel was dertig zaken en dat is overschreden met vier stuks. Dit goede nieuws wordt echter wel gerelativeerd door de realiteit dat cybercrime steeds gewoner wordt en daarmee ook massaler. Kennisgebrek en een tekort aan mankracht spelen parten bij cybercrimebestrijding - en blijven parten spelen. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ik kan natiirlijk niet spreken voor de overheid. Sterker, waar het omissie en te kort schieten betreft is de overheid een prachtige schietschijf. Waar het het bedrijfsleven betreft, heb ik daar wel een heldere mening over.

Wanneer u iets produceert, of dit een proces, dienst, product betreft, dan bent u integraal verantwoordelijk dat hetgeen wat u aan of oplevert, sluitend is. Zo eenvoudig is het. Als u denkt uit commercieel winstbejag stappen uit de basale IT keten over te slaan? Krijg je situaties en publicaties als deze.

Heb je alleen kennis van je 'trucje' maar weet verder niets van de IT keten en jouw eigen verantwoordelijkheden? Zie hier het resultaat. Het is nu eenmaal een gegeven dat de cyber crimineel lui en opportunistisch van aard is. Die kijkt alleen heel oppervakkig naar een dienst, proces, product. Heeft die het idee dat er een hiaat in zit dat uit te buiten is? Bent u te laat.

De meeste hiaten hebben betrekking overigens op onvolkomenheden die door een crimineel worden gevonden en worden uitgebuit. Dat betekend dat een ander iets heeft gevonden wat de professional heeft laten liggen. ergo, klaarblijkelijk niet over heeft nagedacht. Want ontwikkelen betekend ook na blijven denken over zaken als veiligheid en risico.

Ik zie nog steeds geen enkele digitale leerstof beginnen met ....'voor u hier aan begint .... hou u voor altijd voor dat er criminelen zullen zijn die met u mee willen kijken ...'.
Maar het is en blijft nog steeds de verantwoordelijkheid van elke IT professional, binnen, om het even, welk echelon of discipline.

Het probleem zal meer en meer afnemen als u als professional oog heeft voor uw eigen productie en ..... het gegeven en besef dat er ook zoiets blijft als de cybercriminaliteit.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-18T08:30:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.