‘Overheid verliest strijd om IT-talent’

talent

De overheid betaalt te veel aan externe ict, maar trekt toch aan het kortste eind. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Marktwerking kan een harde realiteit zijn. Het bedrijfsleven kan waardevolle werknemers, leidinggevenden en experts lokken met salarissen, bonussen, secundaire arbeidsvoorwaarden en andere verleidingen. De overheidssector moet bescheidener te werk gaan om talent aan te trekken. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat er geen it-talent werkt bij overheidsinstanties. Wel zullen die werknemers een relatieve zeldzaamheid zijn.

Toch blijkt de Rijksoverheid veel geld uit te geven aan de inhuur van externen. Ministeries hebben vooral veel betaald aan externe ict'ers. Niet alleen veel, maar té veel. Ministeries, provincies, gemeenten en waterschappen hebben vorig jaar veel meer geld uitgegeven aan het inhuren van extern personeel, heeft het AD ontdekt. Daarmee zijn door de overheid gestelde normen overschreden en door het kabinet gewenste besparingen niet gerealiseerd. De overheid kan de concurrentiestrijd met de commerciële arbeidsmarkt om it-talent niet aan.

Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vind dat
- je moet leven met de consequenties van jouw beslissingen.
- dit ook geldt voor de overheid.
- als je techneuten (inhoudelijk deskundigen) weg pest, ze het recht hebben ook daadwerkelijk te gaan
- Als je daardoor extra personeel nodig hebt, je die ook moet betalen
- Als je heel veel doelstellingen hebt, je ook heel veel techneuten moet inzetten
- als dat niet met eigen personeel (meer) kan, je dan maar moet inhuren

Of je moet geen ambitie meer hebben

Ik vind dat
- het kiezen of delen is
- je kan kiezen voor bereiken van doelstellingen en daarvan (ook de personele) consequenties van moet nemen
- je kan kiezen voor inputsturing en dan je doelstellingen (aantal en omvang) moet bijstellen.
- je niet beide dingen tegelijk kan doen

Leve de veelkoppige overheid
Die geen langjarig consistente visie, strategie, implementatietrajecten , etc kan maken

Beste mensen
Dit is het gevolg van de parlementaire democratie (die ik echt waardeer)
Dit is een gevolg dat inmiddels processen belangrijker zijn geworden dan resultaten (dat ik verafschuw)

Lees vooral de bijlage bij informateur Tjeenk Willink's eindrapportage.
https://www.kabinetsformatie2017.nl/documenten/verslagen/2017/06/27/eindverslag-informateur-tjeenk-willink

Als al die miljoenenbudgetten grotendeels verspijkerd moeten worden aan (interne) lonen, worden de budgetverantwoordelijken er zelf natuurlijk niet wijzer van. Het geld verspijkeren aan externen is hoofdbestanddeel van het complot dat al decennia gaande is. Internen die eventueel begrijpen wat er gaande is, kunnen bovendien moeilijk gaan doen als ze nog wel integer zijn. Kortom, je hebt alleen maar last van internen en ze leveren niets op. Je staat ook voor schut als een interne niet kan worden afgeserveerd als niet terzake kundig en hij zou zo maar met een bruikbaar framework komen dat je voor een ton of zo in licentie kunt nemen en je hele project van 128 miljoen per jaar in een paar manmaanden of zo ermee geïmplementeerd blijkt te kunnen worden. En dan ook nog werkend. Dan liever iets met externen en 1700 servers of zo (in 2017 waarin een server zo ongeveer het tienduizendvoudige kan van een server van 20 jaar geleden, deployment geen drol meer kost maar de budgetten sinds die tijd met een factor duizend omhoog zijn gegaan).

Of die budgetverantwoordelijken zijn gewoon echt incompetent. Dat kan natuurlijk ook nog.

Hoe lang hebben de ITers hier wel niet geroepen dat al dat uitfaseren van IT vakmensen bij de overheid geen goed idee was? Dan is het bovenstaande verhaal absoluut geen verrassing.

Wat me nog meer stoort is dat de politiek nu het toneelstukje op aan het voeren is dat het allemaal zo erg zou zijn terwijl ze het al lang wisten.
Gemeentes die meer taken op hun bordje krijgen betekend ook dat ze meer mensen nodig hebben om dat in goede banen te leiden. Ja, dan zul je externen moeten inhuren.

@FB
De bijlage van Tjeerd drukt het nog netjes uit. Maar het is een trieste werkelijkheid dat als die onbezonnen bezuinigingsdrift en korte termijndenken meer kapot gemaakt dan lief is. Zorgen dat dit weer hersteld wordt gaan wij niet meer meemaken. (Of er moet een wonder gebeuren)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-20T09:18:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.