Managed hosting door True

Discussie

‘Reguleringsgebrek zorgt voor cyberpunk-dystopie’

 

Connected devices

De vrijheid van internet is een groot goed, maar blijkt een keerzijde te hebben. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Internet is van oudsher door zijn internationale aard en gedistribueerde opzet grotendeels ontkomen aan regelgeving. Zowel overheden als bedrijven krijgen slechts met moeite grip - en dan vaak nog slechts tijdelijk - op het netwerk der netwerken. Lange tijd hebben internetvoorstanders, -bestuurders en andere betrokkenen actief en succesvol gewerkt tegen overheidsbemoeienis, -inmenging en -regels voor het wereldwijde netwerk. Dit verzet blijkt een keerzijde te hebben. Doordat overheden zijn geweerd, is het internet anno nu een Wild Westen voor grote ondernemingen.

Een nieuwe vorm van digital kapitalisme is geboren, stelt auteur en internetpionier Douglas Rushkoff in The Guardian. Internet wordt nu bestierd door een ‘winner takes all’ economie, met vliegwielwerking. Techgiganten als Google, Facebook, YouTube, SnapChat, Twitter maken de dienst uit. Deze corporaties doen meer dan faciliteren in de moderne maatschappij, ze kunnen ook beïnvloeden, sturen, kleuren en bepalen. Ondertussen lopen ethiek en regelgeving achter, of ontbreken ze. Net zoals al geschetst (en voorzien?) in de dystopieën van auteurs in het Iict-doordrenkte sf-subgenre van cyberpunk. Wat vind jij?

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6177076). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Reacties

Internet is "slechts" een technisch hulpmiddel. De "oude" wet en regelgeving zou derhalve òòk van kracht moeten zijn voor internet. Echter, veel regels zijn te specifiek "techniek" gebonden (briefgeheim, telefoon aftappen, etc.). Voor internet gelden natuurlijk(!) ethische "normen en waarden".

De wetgevende macht loopt altijd achter op technologische ontwikkeling. Helaas(!) maken met name rechts(!!)personen teveel gebruik van het ontbreken van juridische regelgeving. Maar ja, kun je technisch-organisatorische entiteiten onethisch gedrag verwijten...?

Pro-actieve ethiek is slechts toepasbaar binnen menselijke verhoudingen en ontwikkeligen. En zelfs daar lijkt het de laatste 25 jaar steeds meer te ontbreken...

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×