‘Willekeur bepaalt sollicitatie voor tech-banen’

Sollicitatiegesprek

Slecht én goed nieuws: sollicitatiegesprekken voor tech-banen zijn willekeurig. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Sollicitatiegesprekken voor de meer technische banen op ict-gebied worden gekenmerkt door een grote mate van willekeur. Conversaties met hr-managers, leidinggevenden en zelfs vakgenoten om functiegeschiktheid te bepalen, zijn nauwelijks onderbouwd door inhoudelijke kennis, wetenschappelijke aanpak of zelfs een non-random plan. Wel of niet door een sollicitatieronde komen, is vaak volkomen afhankelijk van iets willekeurigs.

‘Geef het goede antwoord op deze technische vraag’, ‘Schrijf code voor dit programmeerprobleem’, ‘Welke programmeertalen ken je?’, ‘Hoeveel jaar ervaring heb je met [trendy tech X]?’. Dit zijn enkele voorbeelden uit tech-sollicitatiegesprekken. Toevalstreffers bepalen de uitkomst. Want wat is ‘het goede antwoord’, en is gauw opgeschreven code wel optimaal, en gaat kwantiteit aan talen boven kwaliteit, en was is precies ‘ervaring’ met een trendy technologie? Het goede nieuws is dat de willekeur van tech-sollicitaties ook in het voordeel van kandidaten kan uitpakken. Als ze maar stoppen zich zorgen te maken en de willekeur omarmen. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Zolang de bedrijven blijven accepteren in de willekeur van de kwaliteit van hun diensten en producten, zie ik ook geen problemen en alleen maar kansen.

Solliciteren is iets meer dan een "invul-oefening" en wat standaardvragen in mijn ogen.
Ik heb aardig wat sollicitatiegesprekken gevoerd afgelopen jaren, en persoonlijkheid, en zelfs onderbuikgevoel zijn toch vaak doorslaggevender dan alleen de techniek.

Zodra iemand iets moet keuren of verantwoorden waar hij geen verstand van heeft, zal er een pki opgesteld worden en zal de pki het enige zijn waar nog naar gekeken wordt ongeacht of de pki ooit echt van toepassing was of nog is. Een eenmalig toelatingstentamen type van sollicitatie gesprek geeft ook geen goed beeld, net zoals we allemaal in de middelbareschool zelf ervaren en geleerd hebben. Iedereen heeft wel eens een onvoldoende of zijn dag niet of krijg een tentament oid voor ogen waarvan duidelijk is dat die eerder het gemak van een docent dient dan het correct eerlijk beoordelen van de kennis van de stof van de persoon in kwestie. Bij solictaties is het niet anders en zeker nog erger als dat gedaan wordt door mensen die het vak dat ze toetsen zelf niet eens beheersen; je krijgt multiple choice tafarelen en pkis die te gamen zijn.

Met eerdere commentaren alleen maar eens.
Het idee dat je iemand kan beoordelen in hokjes is zinloos.
Natuurlijk wel een aantal strikvragen stellen en kijken of iemand niet door het ijs zakt.
En graag inhoudelijke personen aan tafel, alles wat tussen de kandidaat en de collega (die hetzelfde werk doet) is overbodige ballast. Zoek je iemand voor een compleet nieuwe rol, laat dan niet een duur recruitmentbureau het maar uitzoeken. Ga op zoek naar iemand in je netwerk die je vertrouwd en laat die inhoudelijk het gesprek voeren.
Al met al is het net zoiets als een auto kopen. Hoe hard kan ie, hoeveel knopjes zitten erop en je vrouw/vriendin bepaalt de kleur. Dan blijft het toch "gevoel".

Ik weet niet of het willekeur is maar ik weet wel dat ik nog nooit op basis van een inhoudelijk goed solicitatie gesprek een baan heb gekregen.
Ofwel het gaat op basis van voordracht van iemand die mij op de een of andere manier kent, Anders dan wel op mijn mooie bruine ogen.

Inhoudelijke kennis is mij zeer zelden gevraagd en dan ook nog mondjes maat.
Nooit werd daarmee de vacature ingevuld. Raar verhaal als ik het zelf terug lees.

Dan zijn er ook nog heel wat vacatures die kenlijk niet ingevuld kunnen worden.
Gemiddeld genomen knap ik altijd af op:
- Totaal gebrek aan uitdaging: Linux beheerder gezocht, php developer, dotNet griebus, Scrum master...
Man schiet op zeg.

- Belazerde boel: Wij zoeken specialisatie X wonende te Y. Ik ben ervaren X en woon toevallig in Y, En Y ligt dus in Provincie A, en dus niet in de 3 lichtjaren verderop gelegen Provincie Z !
Dit nog even los van of de vacature werkelijk bestaat. iets wat bij detacheerders zelden het geval is.

Een tip voor aspirant solicitanten.... zodra je een bedrijfs trabant beloofd wordt, houdt dat dus in dat je veel zult moeten reizen.
Als je 22 bent is het leuk om met zo'n premie-A karretje door Nederland te raggen, maar als je de 30 nadert ben je er wel klaar mee en heb je geen zin meer om elke dag drie uur van je eigen tijd in de file te staan.

Ik heb eens van een hoge leidinggevende ambtenaar gehoord dat ze mensen aannamen die juiste geen ervaring hadden waarmee ze bezig waren. Dit voor frisse ideeën.
Mijn ervaring is dat het 50/50 is, de kennis en ervaring die je meebrengt maar ook zeker of je binnen een bedrijf past. Kennis kun je leren, maar als je niet op je gemak bent of kunt samenwerken omdat je niet binnen de cultuur past is het vlug afgelopen.Dus sollicitatie gesprekken zullen zeker subjectief blijven. Ik zag al een uitzending over een recruiter die niet meer naar het cv keek, maar alleen maar naar de mens via big data.

Ik heb eens van een hoge leidinggevende ambtenaar gehoord dat ze mensen aannamen die juiste geen ervaring hadden waarmee ze bezig waren. Dit voor frisse ideeën.
Mijn ervaring is dat het 50/50 is, de kennis en ervaring die je meebrengt maar ook zeker of je binnen een bedrijf past. Kennis kun je leren, maar als je niet op je gemak bent of kunt samenwerken omdat je niet binnen de cultuur past is het vlug afgelopen. Dus sollicitatie gesprekken zullen zeker subjectief blijven. Ik zag al een uitzending over een recruiter die niet meer naar het cv keek, maar alleen maar naar de mens via big data.

"Ik heb eens van een hoge leidinggevende ambtenaar gehoord dat ze mensen aannamen die juiste geen ervaring hadden waarmee ze bezig waren. Dit voor frisse ideeën. "

Er zijn managmenent lui die denken dat dat kan. dat betekent echter dat iemand zonder ervaring dat werk kan doen en dus dat het werk dat die managers zelf doen ook niets voor kan stellen en beter maar door AI vervangen kan worden. Indien iemand van mening is dat dat dan weer niet kan, zit met een paradox :)

Je kunt als sollicitant ook veel doen door te wijzen wat jij als oplossing meebrengt voor het bedrijf en hoe je denkt samen te werken met je toekomstige collega's. Ik ben op een gesprek gekomen en ze zijn gelijk begonnen over draaitabellen in Excel als je dat kon dan dachten ze dat ze een goed iemand in huis haalden. Ik heb mijn visie over draaitabellen gegegeven en gefocust op tijdwinst bij het maken van rapportages en hoe ik mensen zou gaan begeleiden in het gebruik van de software.
En ik ben toen aangenomen want 2 van mijn toekomstige collega's zijn gelijk enthousiast geweest. Het is een van mijn leukste banen geweest.

@gijs ... dat is een interessante omdat het ook averechts kan werken.

Ik heb eens ooit een vergelijkbare vraag aan een sollicitant gesteld:
wij zitten in een bepaalde situatie op dit moment, als ik jou nu de vrije hand geef, wat voor oplossing zou je dan aandragen

Deze sollicitant sloeg de plank helaas volledig mis, met name omdat ze enerzijds haar keuze verkeerd onderbouwde (ik heb op internet veel goede dingen gelezen over deze oplossing) en anderzijds omdat ze meteen een oplossing aandroeg zonder eerst door te vragen wat we nu precies zochten.Ahhh Pascal, Ik kreeg eens de vraag 'MicroController of FPGA'
Ik moest er erg om lachen en toen maar uitgelegd waarom ik louter op basis van die vraag geen verstandige keuze zou kunnen maken.
Men was evreden met mijn verhaal, Het ging dan ook mis bij HR.
(Achteraf heb ik wat dat betreft geluk gehad zo is mij verzekerd)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-16T07:53:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.