HBO-opleiding blockchain: gebakken lucht?

De opleiders Computrain en NCOI beweren over een jaar als eerste instituut een hbo-opleiding Blockchain te kunnen aanbieden. De reden: Blockchain is hot. Maar er is nog geen enkele business case opgeleverd met deze technologie. Is het wel verstandig om studenten geld te laten betalen en energie te laten steken in een opleiding gebakken lucht?

Volgens Leo Demont, directeur van Computrain, begint blockchain als technologie langzaamaan volwassen te worden en is er behoefte aan trainingen. Omdat de vraag zo groot is wil hij een hbo-opleiding Blockchain opzetten en over twee jaar een curriculum blockchain hebben ontwikkeld.

Maar lopen Computrain en moederbedrijf NCOI hier niet op de troepen vooruit? Moet er niet eerst worden afgewacht of de hele blockchain-hype wel blijvend is voordat studenten voor niets worden opgeleid? Vooralsnog namelijk blijven de business cases op het gebied van blockchain uit en lijkt het vooral een ontwikkeling die baat heeft bij het verzinnen van problemen waar blockchain dan de oplossing voor zou moeten zijn.

Of is het juist meer dan terecht dat deze twee opleidingsinstituten inspelen op wat de markt wil en een master blockchain gaan aanbieden voor mensen die willen investeren in hun verdere ontwikkeling en loopbaan?

Wat vindt u?  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Lijkt me beter om de studenten een gewone informatica opleiding te laten volgen. Blockchain is niets meer dan een technische toepassing die elke informatica student begrijpt door wikipedia even door te lezen over dit onderwerp.

Er bestaan geen HBO-opleidingen "Programmeren in C++" of "Schrijf efficiënte SQL query's". Een HBO studie wordt niet alleen gekenmerkt door een bepaald niveau, het beperkt zich ook niet tot een enkel vak. Een goede HBO-er is multidisciplinair. "Programmeren in C++" is geen volledige opleiding maar kan wel een vak zijn welke op een HBO wordt gegeven.

Het vak blockchain als hoofdvak lijkt me niet zinvol. Het is een hype, het schaalt voor geen meter, het is ecologisch niet verantwoord voor grote toepassingen. Het is een niche. Vakken als beveiliging en cryptografie lijken me veel zinvoller.

Over de wijze van opleiding heb ik geen kennis. Kan mij wel voorstellen dat blockchain als module binnen allerlei vormen van educatie een plaats verdient. Mijn ervaring is inmiddels echter dat er wel degelijk serieuze projecten zijn. Zelf bekend met blockchain-toepassingen binnen gezondheidszorg, food en journalistiek. Voor een deel is het nog wel 'work in progress'.

Als Computrain te laat met een opleiding komt dan wordt er geklaagd dat ze achter de feiten lopen maar als ze nu tijdig bij zijn met een actueel thema wordt het ook in twijfel gebracht? Blockchain is een revolutionaire technologie en zijn er nu meerdere eerste toepassingen in de markt. Ja er is (teveel) hype - Ja vele ICO's waren onzinnig - maar de onderliggende technologie wordt zeer serieus genomen - daarom vind ik dit populistische en weinig deskundige artikel alleen afbreuk doen aan het thema en de noodzaak om mensen in Nederland hiervoor klaar te stomen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-18T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.