VPN, hoe veilig is dat eigenlijk?

Dit artikel delen:

De afgelopen jaren worden we om de oren geslagen met reclames voor VPN's. Veilig, anoniem browsen, dat wordt geadverteerd. Vermoedelijk is een van de vele gratis of betaalde VPN-providers veiliger dan browsen via een open wlan, maar is het verder eigenlijk wel zo nodig? VPN's, vindt u ze veilig of alleen onder bepaalde voorwaarden?

Uiteraard kunt u een eigen VPN opzetten, maar in de basis geldt: gebruikt u een betaalde dienst en wilt u zo anoniem mogelijk aan de slag, kies dan een vpn met heel veel servers in heel veel verschillende landen. Uiteraard is het ook prettig als de VPN-provider niks opslaat (althans, dat zegt). Het is niet voor niets zo dat de meeste providers hun hoofdzetel ergens in specifieke landen hebben, denk aan Panama, Hong Kong, Zwitserland of Gibraltar.

Maar VPN's kunnen ook hun nadelen hebben, zo betaalde Facebook gebruikers om een VPN te installeren waarmee het bedrijf alles kon volgen (iets wat niet per se ongemerkt hoeft te blijven, maar de argeloze gebruiker kan dat vermoedelijk niet zo makkelijk ontdekken). Dat kan in essentie elke VPN-provider doen natuurlijk. De Facebook-VPN heette Facebook Research en gebruikers kregen daarvoor een maandelijks bedrag tot maximaal 20 dollar.

Techcrunch beschrijft uitgebreid hoe dit allemaal in zijn werk gaat. Wat vindt u van VPN's en hoe zouden we ze moeten inzetten?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

VPN is een noodzakelijk kwaad om de technische onvolkomenheden van het huidige internet te omzeilen. En al helemaal op zakelijk vlak waar geautomatiseerd bedrijfsspionage de standaard is.

VPN kan een wolf in schaapskleren zijn. De onvolkomenheden in IPv4 omzeil je niet met VPN, maar met een router met NAT.

Is Krijn een ontslagen redacteur van de Libelle ofzo?

Anoniem naar een website browsen is niet iets wat VPN levert, integendeel zou ik zeggen omdat het gaat om een point-to-point verbinding met wederzijdse authenticatie waarbij er een tunnel gecreëerd wordt die bedoeld is om afluisteren door derden te voorkomen. Er zijn verschillende mogelijkheden waarin afluisteren toch mogelijk is maar dat is niet zo relevant meer als je denkt anoniem te verbinden met Facebook.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-31T07:56:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.