'U houdt van kubernetes'

containers

Kubernetes, u dirigeert uw containerlandschap probleemloos met het pakket. Maar misschien gebruikt u wel heel iets anders om de boel bij elkaar te houden. Misschien wel Cloud Foundry? Of misschien wel Diego? Hoe het ook zij, houdt u van kubernetes?

Leuk al die containers, maar zonder een beetje mogelijkheid tot op- en afschalen van de systemen is er nog steeds niks aan. Daar kwam Google enkele jaren terug op de proppen met het inmiddels ge-opensourcete Kubernetes. Kubernetes werkt met verschillende containerplatformen, zoals Docker.

Inmiddels werken Kubernetes ook goed met het Cloud Foundry-ecosysteem, inclusief Windows-ondersteuning. Dat laatste is van belang voor de enterprise-gebruiker, maar Kubernetes was als vanouds niet heel Windows-vriendelijk.

Houdt u ook zo van Kubernetes?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Prima, container management; grote voordeel is dat je geen lock-in hebt op een grote cloudaanbieder. Je kunt het ook on-premise draaien.

Ja

Wordt er helemaal warm van binnen van. Zo mooi!

Houden van is een groot woord, en wat het is, is voor veel mensen (ook techneuten) niet duidelijk.

Net als met TensorFlow -ook open source, ook vooral door Google- is het een vrij kaal systeem met veel handige extensies.

Kubernetes (k8s) is vooral handig als je veel van hetzelfde wilt deployen op een schaalbare manier. Omdat de leercurve van k8s vrij stijl is gebruiken veel developers managed k8s bij een grote cloud provider. K8s met zijwieltjes zeg maar. Heel handig, want veel van het moeilijke wordt makkelijk gemaakt, maar de vendor-lock-in ligt dan al weer snel op de loer.

Daarnaast is de use case voor k8s vrij beperkt. Het is niet praktisch om er bijvoorbeeld een database op te draaien of traditionele workloads.

Dus ja, heel mooi en handig, maar niet voor de massa :-)

Mooi en handig voor massa's developers.
Inderdaad, je moet het wel snappen. Net zoals elke andere virtualisatie, de grippen modulariteit, HA en dependencies.
Maximale schaalbaarheid met Micro services..
ICT, altijd moeilijk.
Merkwaardig toch, dat enthousiasme voor alleen Cloud terwijl Containers de logische stap zijn na machine virtualization.
Allemaal mogelijk zonder extra kosten en vendor lock-in.

@Henri verwoordt een deel van mijn ervaringen:
"Kubernetes (k8s) is vooral handig als je veel van hetzelfde wilt deployen op een schaalbare manier"

Ik heb er in één van mijn vorige banen aan mogen snuffelen, en de combinatie kubernetes/docker was voor de omgeving waar ik toen in werkte (app development / web services / android / linux) een ideale manier om snel op- en af te kunnen schakelen.

Windows en dit soort omgevingen zal altijd een soort haat-liefde verhouding blijven; heeft o.a. ook te maken met de licenties van microsoft.

Kijk ik naar mijn huidige werkomgeving (veel domein-specifieke software zoals PLC omgevingen) dan voegt een kubernetes niet veel meer toe, omdat de ontwikkelomgevingen veel minder makkelijk te "containeriseren " zijn.

Hou ik van Kubernetes ... als het iets toevoegt aan mijn omgeving, absoluut.
Maar zoals met zoveel tools: het moet natuurlijk wel passen binnen jouw omgeving en context..

Net als je met een hamer moeilijk schroeven in hout kunt draaien zie ik geen nut mijn omgevingen.
Containers zijn niet de oplossing voor alles, ik stop dat maar in het laatje met blockchains.

Jan, beetje flauw dat je k8s schuift in het laatje met blockchain. Ik zal een use case geven die wellicht wel relevant voor jou is.
Stel je bent een website hoster. Klanten kunnen voor X euro per maand een website bij je afnemen. Deze website draait dan op een virtuele server (VM). 1 website op 1 VM is natuurlijk enorme verspilling. Dus je plaatst meerdere websites op 1 VM. Als het er wel wat veel worden maak je of de VM groter of je maakt nog een VM aan. Niet alleen is dat nog meer verspilling, want veel van de websites zijn vaak lokale partijen en in de nacht worden die websites nauwelijks gebruikt terwijl je wel de resources inzet die je ook overdag gebruikt. Maar erger nog.. als 1 van de websites erg populair wordt gaat dat ten koste van de andere websites op je server. Dus die ga je dan verplaatsen.

Hoe gaat dat met k8s en containers?

Je maakt een k8s cluster aan, iedere website draait op zijn eigen container, containers deploy je op je cluster en met routering weet het webverkeer je websites te te vinden. Wordt het drukker dan regels je dit in de cluster onderliggende VM's. Je utiliseert je VM's veel beter en schaalt alleen bij op basis van wat je nodig hebt. Je hoeft niet meer handmatig inschattingen te maken en daarop te sturen, je hebt nog maar 1 ding wat je in de gaten hoeft te houden. Of je nu 10, 100 of 10.000 websites draait.

It's magic.

Wat win ik dan?

Een extra beheerlaag voor websites die so wie so een kleine belasting op de VM met linux geven.
Docker bijv. draait niet op een VM, dus valt dat al af.

Bij de kosten voor een VM van EUR 8 tot EUR 20 per maand waar een webshop op kan draaien met
10 GB verkeer per maand loont dat niet de moeite.

Ter illustratie, ik heb als test een rootserver met 25 Websites en een open source Control Panel, die kost me nog geen Eur 6 per maand (grote duitse leverancier), omdat het foss control panel weinig resourcen verbruikt kan ik daar nog minstens 25 websites bij zetten.

Hoe minder lagen te beheren, hoe minder problemen te verwachten zijn en hoe sneller storingen op te lossen.
Uit mijn tijd stamt KISS, Keep IT Simple and Structured - of beter - Keep It Simple Stupid.
Daar blijf ik bij.

Hi Jan,

Zoals ik al aangaf. Het is niet voor iedereen en overal. Het is ook een extra laag van complexiteit en een serieuze relationele database draaien op een container gaat in mijn ogen niet vliegen.

Om toch antwoord te geven ALS de use case aansluit, wat je dan wint:
- Grotere mate van automatisering, ook voor testen e.d.
- Veel betere utilisatie van je resources.
- Mits goed opgezet enorm schaalbaar.
- Mits goede use case en goed opgezet veel lagere kosten
- Containers patch en beheer je niet, je vervangt ze (immutable)

Maar goed, je wint dus alleen wat als wat je gaat doen aansluit op de filosofie. In veel andere gevallen verlies je.

Door K8s in het hoekje van blockchain te stoppen suggereer je dat het veelal zinloze technologie is en wellicht ook nog voor scams gebruikt wordt. Je zou er juist enthousiast van moeten worden omdat het open source is. Dat het niet voor jou is, maar het nog geen freaky iets.

Hi Henri

Ik ontken niet het nut van containers, echer wel het nut van de inzet voor zaken als websites.
Tijd is geld, dus loont het de moeite niet als de kosten van de servers zo laag zijn.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-03T08:47:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.