Vergeet digitaal Nederland het mbo?

‘We hebben in Nederland misschien wel 500.000 communicatiedeskundigen, maar vrijwel niemand die bij u thuis de warmtepomp kan installeren of repareren.’ Met deze uitspraak vestigt Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, de aandacht op het probleem dat steeds meer jongeren het middelbaar beroepsonderwijs links laten liggen. Ook de ict-sector lijdt daaronder. Terwijl praktisch opgeleide mbo’ers keihard nodig zijn, nemen de studentenaantallen af; een gevaarlijke trend.

Volgens een woordvoerster van de MBO Raad geldt deze trend ook voor roc’s en vakscholen die opleidingen aanbieden gericht op informatietechnologie. En dat terwijl juist aan mbo-vakkrachten met een praktische inslag een schreeuwende behoefte bestaat. Denk aan het grote aantal vacatures voor ict’ers die binnen organisaties systemen moeten ondersteunen. Die plaatsen zijn bijna onmogelijk te vervullen met als gevolg dat anderen hun werk niet meer (goed) kunnen doen en de arbeidsvreugde afneemt.

Verminderde animo

Een van de redenen tot de verminderde animo om een mbo-opleiding te doen, is dat ouders hun kinderen liever naar hbo of universiteit zien gaan. Zijn we zelf dus ook schuldig aan het gebrek aan vakkrachten? Kicken we niet te veel op academische titels?

Wordt het niet tijd dat het ict-bedrijfsleven meer met het mbo gaat samenwerken? En stagiaires niet alleen als goedkope arbeidskrachten ziet? Is het mbo niet toe aan een herwaardering? En: hoe maken we het gemakkelijker en aantrekkelijker voor scholieren om te kiezen voor het mbo? Wat kan de overgang naar het mbo vloeiender maken?

Vragen die snel een antwoord behoeven. Want als we niet oppassen, zit Nederland straks vol met academisch geschoolde theoretici. Dan blinkt Nederland uit in responsible ai, trustworthy ai, predictive policing, inclusive naming en data-ethiek, zonder dat iemand enige praktijkkennis heeft en ‘met zijn poten in de klei’ heeft gestaan. Is dat wat we willen?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Lijkt erop dat de trend niet helemaal begrepen wordt.
Ict wordt steeds ingewikkelder. Men wil kunstmatige intelligentie en geen kunstmatige praktijk, ook omdat een programma geen warmtepomp kan plaatsen.
Of gaat het op praktische ai? henkeningrid.exe.
Misschien kan Jack iets zeggen over een herwaardering van toegepaste poten-in-klei-filosofie.

De schrijver lijkt zich niet bewust te zijn dat inmiddels ook it-bedrijven uit India vestigingen hebben in Nederland.

Mijn inschatting is dat er meer vraag is in de samenleving naar MBO opleidingen als (warmtepomp)installateur, (electrische) automonteur, loodgieters, electriciens en natuurlijk de traditionele bouwopleidingen, dan een MBO IT opleiding.

500.000 communicatiedeskundigen maar niemand om de schroeven erin te lullen, wat ben ik blij als sociaal gehandicapte dat ik een schroeftolletje heb. Prijs van praktisch geschoold versus theoretisch laat zich namelijk in alle sectoren gelden als we kijken naar groeiende tekorten. Too many chiefs and not enough indians is tenslotte een trend die al langer gaande is doordat de partij van de arbeid de belangen van de arbeider uit het oog is verloren. Scholing maakt vrij als je gelooft in de baantjesmachine van een quartaire sector met CO2 uitstoot van gebakken lucht zoals de responsible ai, trustworthy ai, predictive policing, inclusive naming en data-ethiek.

Oh wacht, lees dat Adnan Tekin van de PvdA is en volgens zijn CV nog geen dag met zijn handen heeft gewerkt. Doe wat ik zeg, niet wat ik doe is het één van de 500.000 communicatiedeskundigen die in de beschutte werkvoorziening van de overheid bezig was met andere netwerken:

https://mbo-today.nl/adnan-tekin-nieuwe-voorzitter-mbo-raad/

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-20T16:20:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.