Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Belastingdienst stelt geen eisen aan digitale facturen

05 maart 2009 - 11:455 minuten leestijdAchtergrondData & AIBelastingdienst
Anneke Houtman
Anneke Houtman

De Belastingdienst gooit de regels voor elektronisch factureren aan de kant. Voortaan is een factuur in de vorm van een Word-document of pdf, zonder digitale handtekening, voor de dienst al voldoende.

Staatssecretaris De Jager van Financiën maakte onlangs bekend facturen in de vorm van een Word-document of pdf zonder digitale handtekening voor de Belastingdienst ook accceptabel zijn. Ambassadeur Elektronisch Factureren Marco Pastors is 'prettig verrast'. "We moeten er nu snel bij zijn zodat de de facturen niet alleen digitaal verzonden maar ook automatisch verwerkt kunnen worden." Pastors' werkgroep, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, heeft als doelstelling ervoor te zorgen dat in 2010 tien procent van de inkomende facturen van de overheid digitaal is. Eén dag per week besteedt Pastors aan zijn ambassadeursschap.

Kostenhalvering

Digitaal factureren scheelt bedrijven de helft in kosten, is de verwachting. Een papieren factuur kost tussen de zestig en tachtig euro of zelfs meer. De handeling, behandeltijd, de fouten die gemaakt worden in bedragen of rekeningnummers, het herstellen daarvan, het archiveren en bewaren van één zo'n factuur maakt het duur. Dit geldt ook voor een elektronische factuur in de vorm van een Word- of pdf-document, omdat die vaak alsnog wordt uitgeprint of overgetypt en bewaard.

Een elektronische factuur kost tussen de twintig en dertig euro als deze automatisch wordt verwerkt, dus is naar schatting minstens de helft goedkoper. Bedrijven zijn zich niet bewust van de hoge kosten van schriftelijke facturen, zegt Pastors. "Het is een soort gegeven, een ingeslopen ritueel. Terwijl andere bedrijfsprocessen allang geautomatiseerd zijn, blijft het elektronisch factureren achter. Ook de overheid is daarin niet leidinggevend geweest. Die loopt wel warm voor heel bijzondere vernieuwingen, maar elektronisch factureren is niet sexy en niet verplicht en daarom valt het tussen wal en schip. Terwijl elke organisatie er een keer aan moet."

Nepfacturen

De overheid heeft gekozen voor UBL 2.0 (Universal Business Language) als standaard. Deze is in Denemarken al jaren verplicht en dat werkt goed. Pastors: "Het is een garantie aan bedrijven dat de overheid in ieder geval dit format kan verwerken." Tot extra hoge kosten hoeft dat niet te leiden. De standaard is in veel boekhoudsoftware al aanwezig en verschillende softwareleveranciers zijn er mee bezig. Daarnaast komt er mogelijk een vignet op overheidssites om handmatig een UBL-factuur aan te maken, geschikt voor kleine bedrijven.

Voor nepfacturen hoeven overheid en bedrijfsleven niet bang te zijn, zegt Pastors. "De crediteurenadministratie kijkt heel goed wat er binnenkomt, van wie het is en of er iets besteld is. Elk bedrijf is daar zorgvuldig in. Het is moeilijk om nepfacturen betaald te krijgen, dat gebeurt op papier ook zelden."

Alle hens aan dek

De overheid ontvangt jaarlijks 10,5 miljoen facturen. Een nulmeting vorig jaar wees uit dat 0,3 procent daarvan elektronisch binnenkomt. Pastors is een jaar bezig om dit aantal te verhogen en inmiddels zit dit virtueel op 7 procent in 2010. Is 10 procent niet een heel lage doelstelling? "We wilden een ambitieuze maar niet belachelijke doelstelling. Dit is de eerste aanzet. Ik verwacht dat over vijf jaar 80 tot 90 procent van de facturen via e-facturatie gaat. Tegen die tijd hebben we alle wielen uitgevonden en drempels geslecht."

Op 7 april tekenen de overheid (de drie staatssecretarissen Bussemaker van VWS, De Jager van Financiën en Heemskerk van Economische Zaken), VNO-NCW, MKB Nederland, ICT~Office, de Manifestgroep (van Uitvoeringsorganisaties van de overheid), en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een convenant ter bevordering van het gestructureerd elektronisch factureren tussen markt en overheid.

Is dit wel de juiste periode om met e-factureren aan de slag te gaan, nu bedrijven alle hens aan dek moeten hebben om te overleven? Juist, vindt Pastors. "De drukke tijden zijn even voorbij. Nu is het rustiger waardoor er tijd overblijft om met dit soort zaken aan de slag te gaan. Bovendien bespaart het bedrijfsleven minimaal dertig euro per factuur, geld dat ze in andere zaken kunnen investeren."

Aanslagen en boetes

Jaarlijks ontvangt de overheid 10,5 miljoen facturen. Echte facturen verstuurt de overheid niet veel. Dat doen slechts een paar instanties, zoals het Kadaster aan ingenieursbureaus en gemeenten. De overheden versturen wel veel aanslagen en boetes. Ook daar wordt aan digitalisering gewerkt.

Pastors werkt als adviseur bij B&A Groep, een bedrijf dat met overheden en organisaties maatschappelijke vraagstukken oplost. Daarnaast is hij raadslid bij Leefbaar Rotterdam.

Beleidsbesluit e-factureren

Staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager zette 12 februari 2009 zijn handtekening onder het beleidsbesluit e-factureren. Daarin staat dat bedrijven hun facturen voortaan volledig elektronisch kunnen verzenden. Een papieren versie is niet meer nodig. Facturen zijn vormvrij. Daardoor is een aantal strikte voorwaarden, zoals een digitale handtekening om de juistheid van de afzender van elektronische facturen te controleren, vervallen. Andere factuurvereisten wijzigen niet. Op het elektronische factuurbericht moeten ondernemers alle informatie vermelden die ook op een papieren factuur moeten staan. Het gaat puur om de wijze waarop partijen de facturen of factuurgegevens uitwisselen.

Meer over

ECMPDF

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    In detail: succesvolle AI-implementaties

    Het implementeren van kunstmatige intelligentie (AI) biedt enorme kansen, maar roept ook vragen op. Deze paper beschrijft hoe je als (middel)grote organisatie klein kunt starten met AI en gaandeweg kunnen opschalen.

    Computable.nl

    Maak kennis met digitale identiteiten

    De digitale economie groeit snel en de EU heeft strikte regelgeving ingevoerd om de veiligheid en privacy te waarborgen; in deze whitepaper ontdek je hoe digitale identiteiten deze transitie ondersteunen en wat dit voor jouw organisatie betekent.

    Meer lezen

    Computable.nl
    ActueelData & AI

    MKB houdt voorlopig vast aan papieren factuur

    Computable.nl
    OpinieData & AI

    Belastingdienst geeft elektronische factuur extra impuls

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Overheidsdoel e-factureren is haalbaar

    Computable.nl
    ActueelGovernance & Privacy

    CIO fiscus is tevreden over veranderingen

    Belastingdienst
    ActueelInnovatie & Transformatie

    Belastingdienst vervangt beveiligingssoftware

    Belastingdienst fiscus
    ActueelOverheid

    Fiscus had in 2009 minder ICT-problemen

    3 reacties op “Belastingdienst stelt geen eisen aan digitale facturen”

    1. Marc Charlier schreef:
      20 maart 2009 om 08:44

      Dit lijkt (in ieder geval op het eerste oog) een ietwat vreemd besluit. Als facturen in Word of Excell verstuurd kunnen worden, dan is de authenticiteit niet meer gewaarborgd. Word en Excell bestanden kunnen gemakkelijk worden gewijzigd. Wie moet dan hoe aantonen dat de in de administratie verwerkte factuur de niet ongewijzigde juiste factuur is?
      e-Factureren heeft beslist de toekomst, maar alleen als fraude er niet mee in de hand wordt gewerkt.

      Login om te reageren
    2. Mark schreef:
      21 april 2009 om 07:47

      @Marc, je bedoelt waarschijnlijk dat facturen in Word of Excel gemaakt kunnen worden. Je moet ze dan vervolgens nog versturen per e-mail. Of je dit nou per post of per e-mail doet, maakt toch in principe niet zo heel veel uit?

      Toch ben ik met je eens dat het handiger en veiliger is om een goed programma te gebruiken voor het maken en versturen van facturen.

      Mark
      http://www.factuurdesk.nl

      Login om te reageren
    3. Martin schreef:
      18 januari 2010 om 12:30

      Ja lekker zeg, als ik samen met mijn leverancier of klant de boel wil flessen, dan gaat dat elektronisch prima. Ook op papier heb ik daar geen enkel probleem mee.
      Uiteindelijk kan de fiscus niet anders dan beide zjden controleren op aanwezigheid van dezelfde gegevens in de boekhouding.
      Voor fraude blijft altijd ruimte.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs