Gartner Group bezorgd over acquisities Baan Company

Dit artikel delen:

In reactie op de overname van Antalys door Baan Company uit IT-adviesbureau Gartner Group de nodige bedenkingen over de capaciteit van Baan om alle technologie snel te integreren in de eigen produktlijn. Desondanks erkent het bureau dat Baan met deze acquisitie de voorsprong op de concurrentie uitbouwt.

Antalys werd vorige maand overgenomen door het Veluwse concern. Dit bedrijf met 150 werknemers en een geschatte jaaromzet van 15 miljoen dollar ontwikkelt en levert een zogenaamd verkoop-configuratiesysteem met de naam Classys. Baan is van plan de technologie te integreren in Baan IV, een systeem voor enterprise resource planning (erp) ofwel, in goed Nederlands, een pakket voor het registreren van alle bedrijfsgegevens. Classys blijft ook bestaan als zelfstandig produkt, dat door Antalys zelf op de markt gebracht wordt.

Toegevoegde waarde

Hoewel het hier niet gaat om een majeure overname, acht Gartner de toegevoegde waarde wel groot. Het bureau vergelijkt de acquisitie met die van Red Pepper door concurrent Peoplesoft. "Deze stap definieert verkoopconfiguratie-systemen als een cruciaal onderdeel van de beste erp-systemen."
"De overname bevestigt Baans positie als visionair bedrijf en geeft de onderneming voorsprong op de concurrentie, Sap en Oracle. Baan is echter nog onduidelijk over wanneer het produkt volledig geïntegreerd zal zijn in het eigen systeem. Ook geeft het bedrijf niet aan of het Classys zelf zal ondersteunen."

Te veel hooi op de vork

Gartner maakt zich bovendien zorgen of Baan niet te veel hooi op de vork neemt. "De eerste integratie van Baan IV met Classys is gepland voor het eerste kwartaal van volgend jaar. Dit is een behoorlijk intensief project, dat veel inspanning zal kosten. Baan kampt - in vergelijking met de concurrentie - toch al met een laag investeringsbudget voor onderzoek en ontwikkeling. Ook zijn de service en ondersteuning al zwak." Een ander opmerkelijk gegeven is dat Antalys verder is met de integratie met Sap, Oracle en JD Edwards dan met Baan, aldus analist Bruce Bond.
Als gevolg van deze factoren verwacht Gartner dat Baan niet eerder dan in 1998 met een volledig geïntegreerd produkt op de markt kan komen. "Bedrijven die behoefte hebben aan deze produkten kunnen Baan in hun short list opnemen, maar moeten ervan uitgaan dat de ondersteuning voor de gecombineerde produkten in eerste instantie zwak zal zijn. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-12-20T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.