Groeiend aantal aanbieders prijst software debiteurenbewaking aan

Wanbetaling loont

Dit artikel delen:

Ondernemers gaan slordig om met wanbetalers. Makers van bedrijfssoftware, zoals SAP, Oracle en Exact, zijn dan ook op het debiteurenbeheer gedoken. Zelfs deurwaarder Graydon biedt een pakket aan. Deze partijen moeten nog wel een achterstand inlopen op de specialisten die eerder in dit gat sprongen.

De nood van een adequaat debiteurenbeheer blijft hoog. Uit een recente studie van economisch onderzoeksinstituut Nyfer (Sneller betalen - dat loont!) blijkt dat een kwart van de faillissementen wordt veroorzaakt door late betalingen. Incassobureau Intrum Justitia merkt dat de post debiteuren blijft oplopen en dat het voor bedrijven steeds moeilijker wordt om uitstaande schulden te innen. Jan Willem Bol, productmanager bij het bureau, zegt dat de aandacht voor het onderwerp wel sterk toeneemt, ook op de softwaremarkt. Tot voor kort waren het internationaal slechts Amerikaanse bedrijven als I-Many en Getpaid en in Nederland gespecialiseerde bedrijven als Onguard, S&vG Management Consultants, CE-iT, Mericom en Credittools die debiteurenbeheersoftware verkochten. Inmiddels bieden de grote financiële softwaremakers eveneens modules aan. "Nu er veel belangstelling is, pakken deze bedrijven het onderwerp op en praten ze over het aanbieden van 'order-to-cash'-oplossingen", zegt Bol. Intrum onderhandelt met Exact en Oracle over het inzetten van hun modules bij klanten. Daarnaast stemt het incassobureau zijn productiesystemen vaak af met die van SAP. "Wij innen consumentenvorderingen van telecom- en nutsbedrijven. Die werken meestal met branchespecifieke SAP-oplossingen. SAP heeft inmiddels ook functionaliteit voor kredietbeheer ingebouwd."

Van handmatig naar automatisch

Waar Intrum geen it-oplossingen aanbiedt (Bol: "Wij zijn geen softwarebedrijf"), doen concurrenten dat wel. Partijen als IM Nederland en Dun & Bradstreet bieden bijvoorbeeld online-beheerdiensten aan. Deurwaarder Graydon gaat een stap verder en verkoopt het softwarepakket Argentis. Toonaangevend in Nederland is Onguard. Een van de eerste klanten is Masterlease, dat de software van het bedrijf sinds 2001 gebruikt voor debiteurenbewaking. Carola van Eggelen, manager kredietbeheer en juridische zaken bij het autoverhuurbedrijf, zegt dat Onguard de mogelijkheid biedt om op basis van vooraf gestelde criteria en prioriteiten klanten automatisch te bewaken en te volgen. "Vroeger moesten de debiteurenlijsten handmatig worden doorgenomen." Van Eggelen is tevens bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Credit Management. Zij stelt dat het groeiend aanbod aan it-oplossingen voor kredietbeheer gunstig uitpakt voor de eindgebruikers met het oog op de tariefstelling en de geboden kwaliteit.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-03T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.