Internet dringt steeds dieper door bij Oracle

Dit artikel delen:

DE MEERN - Internet wordt hoe langer hoe meer de spil in de bedrijfsstrategie van Oracle. Niet voor niets introduceerde de onderneming het laatste jaar nieuwe begrippen als de Netwerk Computer (NC), een bijpassende architectuur (NCA) en paste het de ontwikkelomgevingen aan om eenvoudiger Internet-applicaties te kunnen ontwikkelen.

Binnenkort komt ook de nieuwste versie van het kantoorautomatiseringspakket Office op de markt, voor de gelegenheid omgedoopt tot Inter Office. Kenmerk van deze suite is dat alle applicaties - tekstverwerker, agenda, adressenlijst - te benaderen zijn met standaard webbrowsers. De gebruiker hoeft niet meer lokaal te beschikken over de jongste versies van het pakket, de software bevindt zich grotendeels op de server.
Dit mag gezien worden als een voorbode van de richting waarin de 'zwaardere' applicaties van Oracle zich zullen ontwikkelen. Op termijn zijn Internet-versies te verwachten van bedrijfstoepassingen voor de financiële en personeelsadministratie, voor produktiebeheer en voor logistiek.

Maatwerk

Ook organisaties die zelf applicaties ontwikkeld hebben op basis van de database en tools van Oracle worden op korte termijn geholpen. Naar verwachting komt de onderneming op zeer korte termijn op de markt met een tool waarmee bestaande toepassingen relatief eenvoudig te voorzien zijn van een Internet-interface. Volgens berichten The Wall Street Journal moet dit hulpmiddel het proces in enkele dagen kunnen voltooien, een klus die zonder tools vaak maanden in beslag neemt.
Op de wereldwijde gebruikersbijeenkomst, die afgelopen week plaatsvond in San Francisco, toonde topman Larry Ellison de jongste versie van de Netwerk Computer, uitgerust met een Intel-processor. Pikant detail rond dit model is dat Oracle er nog geen producenten voor heeft weten te vinden. De inmiddels gevonden fabrikanten - ondermeer Akai, Funai en Uniden, baseren hun ontwerpen alle op de versie met de ARM-processor. Een volgend probleem van de machine is het schreeuwende tekort aan applicaties op basis van dè NC-taal, Java.
Geheel losstaand van de Netwerk Computer introduceert Oracle deze week de nieuwe versie van Discoverer, een tool waarmee eindgebruikers grote hoeveelheden gegevens kunnen analyseren op trends. Het tool, in feite een data-pakhuisje op de PC, maakt gebruik van geavanceerde mogelijkheden van de Oracle-database. Hoewel het werkt in combinatie met databases van andere leveranciers, is optimaal gebruik hiermee uitgesloten. Opmerkelijk detail van de nieuwe Discoverer is dat de data-mart gevuld wordt naarmate een gebruiker behoefte heeft aan bepaalde gegevens. Deze worden dan direct opgehaald vanuit een centrale database. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-08T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.