Redwood sluit megacontract met Dell

Beursgang moet Nederlands softwarebedrijf vleugels geven

Dit artikel delen:

Redwood heeft een grote slag geslagen door computerfabrikant Dell als klant te strikken. Dell gaat de software van Redwood wereldwijd installeren op vijfduizend Windows NT-servers. Het Nederlandse bedrijf is zeer ambitieus en streeft naar een beursgang in de loop van volgend jaar.

Tijl Vuyk, oprichter en directeur van Redwood, is in zijn nopjes met het Dell-contract. Hij ziet zijn nieuwe klant echter niet als uitzondering, maar als opmaat naar de opmars van Redwood. Het softwarepakket van Redwood stelt gebruikers in staat op een uniforme wijze informatie uit verschillende operationele systemen te halen. "Wij willen de industriestandaard worden voor information delivery. Om die ambitie te financieren, willen we in het tweede kwartaal van 2000 naar de beurs", aldus Vuyk. In eerste instantie denkt hij aan een notering aan de Amsterdamse beurs, maar als de aanwezigheid op de Amerikaanse markt verder groeit, komt ook de Nasdaq in zicht. Productontwikkeling heeft daarbij niet meer het primaat. Redwood, met kantoren in Nederland, Amerika, Engeland en Duitsland, wil vooral investeren in internationalisatie, verkoop en marketing.

Grootste klant

De overeenkomst met Dell is niet alleen van belang omdat het de grootste klant uit de historie van Redwood is. "Het gaat om meer servers dan alle overige klanten bij elkaar hebben", illustreert Vuyk. Vooral het 'Dell on Dell'-principe maakt het contract interessant. "Dell verkoopt wat het zelf gebruikt. We hebben een strategische overeenkomst dat als Redwood zich bewijst, Dell Redwood-software gaat meeleveren op zijn apparatuur", zegt de directeur trots. De marktpositie van Redwood zou dan inderdaad in één klap gevestigd zijn.
Redwood heeft de laatste tijd grote nadruk gelegd op internationale activiteiten. Om de thuismarkt niet te verwaarlozen, heeft het bedrijf Rein Hoogland als directeur Nederland aangesteld. Honderd van Redwoods 135 medewerkers zijn gestationeerd in Nederland. Hoogland maakte achtereenvolgens carrière bij Informix en Siemens Nixdorf. "Mijn doel is de internationale doelstellingen naar Nederland te vertalen. We hebben hier met driehonderd installaties een behoorlijk klantenbestand. Een belangrijk deel van mijn tijd zal ik dan ook besteden aan het zoeken van partners en het opbouwen van materiekennis voor verschillende verticale markten", aldus Hoogland.

Dienstverlener

Naast het leveren van software, is Redwood met zestig consultants ook actief als dienstverlener. Hierbij concentreert het bedrijf zich voornamelijk op Oracle-technologie, waarmee het ook zijn eigen product heeft gebouwd. Redwood voert dus niet alleen projecten op basis van zijn eigen producten, maar ook andere Oracle-projecten. Tijl Vuyk komt net als de andere medewerkers van het eerste uur bij Oracle vandaan en vernoemden hun bedrijf naar de vestigingsplaats van het oracle-hoofdkwartier: Redwood.
Op het gebied van dienstverlening beperkt Redwood zich tot de Nederlandse markt, met name op specifieke marktsegmenten als financiën, overheid en media. Redwood wil de consultancy-tak snel uitbreiden. Autonome groei is daarbij niet voldoende. "We hebben een aantal overnamekandidaten op het oog", kondigt Hoogland dan ook aan.
Naast dienstverlening, speelt de standaard Redwood-software in Nederland ook een belangrijke rol. Volgens de nieuwe directeur heeft 75 procent van Oracle-, Baan- en SAP-gebruikers in Nederland behoefte aan informatiehulpmiddelen als Redwood. "Door het millennium is er veel druk geweest op erp-projecten. Nu ontstaat de vraag naar informatie uit die systemen", analyseert Hoogland. De productontwikkeling van Redwood is er deels op gericht standaardkoppelingen te bouwen met de verschillende erp- en analysepakketten op de markt.
 
Informatie afleveren
Redwood typeert zijn software als information deliveryware, ofwel software voor het afleveren van informatie. Redwood 4 is een platform dat informatie uit verschillende operationele systemen haalt en aflevert bij de gebruiker. Redwood speelt hiermee in op de behoefte aan rendement op bijvoorbeeld erp-systemen. "Er is geen enkele financieel directeur die zelf zijn informatie uit Oracle Financials haalt", meent Redwood-directeur Tijl Vuyk. Veel bedrijven hebben in erp-systemen, analysesoftware en andere standaardapplicaties geïnvesteerd, en willen daar nu profijt van hebben.
Er bestaat geen standaarddefinitie van deze markt. Redwood rekent zichzelf tot de door Gartner Group geïdentificeerde markten outputmanagement en het bijbehorende procesbesturing. Deze markt is goed voor 1,5 miljard dollar. Redwood biedt gebruikers één standaard interface naar alle operationele systemen. Gebruikers hoeven geen applicaties te benaderen, maar klikken informatiebronnen aan, ongeacht uit welke systemen de onderliggende informatie komt.
Versie 5 van Redwood is sinds augustus op de markt en kent vooral verbeteringen op het gebied van beschikbaarheid, veiligheid en schaalbaarheid. Belangrijke zaken op de Amerikaanse markt, zoals het Nederlandse softwarebedrijf bij Dell ondervond.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-10T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.