Asp allesbehalve vlekkeloos

Onderzoek houdt asp-gebruik onder de loep

Dit artikel delen:

Het huren van software-applicaties via internet brengt onverwachte kosten met zich mee. Ook de dienstverlening is allesbehalve vlekkeloos. Dit blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit in opdracht van de Brits-Nederlandse ict-dienstverlener CMG. Toch zijn er aanwijzingen dat er nog groei zit in het verschijnsel asp (application service provider).

De bomen zouden tot in de hemel groeien. Vóór de millenniumwende voorspelden onderzoeksbureaus als IDC, Gartner Dataquest en Ovum dat inkomsten uit asp zouden oplopen van 1,5 miljard dollar in 2000 tot tien miljard dollar vijf jaar later. De OTR Group rekende juni dit jaar kordaat af met de hype: "asp slaat niet aan en is nu al over zijn top heen." Belangrijkste reden voor het falen is dat de veronderstelde kostenbesparing door uitbesteding niet hard te maken is. Ook softwareleveranciers zien de verhuur van hun producten niet zitten, omdat dit hun inkomsten onder druk zet.
Het rapport Asp market-space report 2001 heeft als bevinding dat asp's beter presteren dan klanten verwachtten, al blijken ze in de praktijk verre van vlekkeloos te opereren. Wel brengt het gebruik van asp-diensten onverwachte kosten met zich mee. "Het beheer van asp-diensten kost ook geld", zegt Thomas Kern, één van de auteurs van het rapport. Dit drukt de besparingen die het huren van software zou moeten opleveren op de licentiekosten en het onderhoud.
Gebruikers van asp zijn ontevreden over de snelheid van de software en de beschikbaarheid ervan. Ook blijken asp-diensten moeilijk te integreren met bestaande systemen. Over de beveiliging van bedrijfsinformatie zijn bestaande klanten juist een stuk positiever dan potentiële afnemers van asp-diensten. De angst vermindert blijkbaar zodra de asp-dienst daadwerkelijk afgenomen wordt, al blijft het voor de meeste afnemers wel een belangrijk punt van aandacht.

Innovatie

De onderzoekers zien nog steeds een grote toekomst voor asp weggelegd, omdat innovatie de belangrijkste drijfveer is voor het inhuren van software. "Uit ons onderzoek onder bestaande gebruikers blijkt dat het huren van software een belangrijk instrument is om een verandering in bedrijven door te voeren", zegt Kern. Het afnemen van een asp-dienst vergt een minder grote investering. Ook is deze eenvoudiger terug te draaien. Hij verwacht dat deze drijfveer, die nu voornamelijk kleinere bedrijven aantrekt, ook grotere bedrijven tot het huren van software zal overhalen. In de VS ziet Kern grotere bedrijven al om deze reden overstappen op asp.
Het CMG-rapport toont aan dat ruim 70 procent van de geïnterviewde asp-gebruikers minder dan vijfhonderd werknemers heeft. De meest afgenomen applicaties in asp-vorm zijn e-mail en toepassingen om de persoonlijke productiviteit te verhogen. Financiële oplossingen als accountancy- en salarissystemen en crm (customer relationship management) delen de derde plaats.
 
 
CMG en asp
CMG is al jaren bezig met asp (application service provider), aldus Peter Zuidema, lid raad van bestuur bij CMG Benelux. "Twintig jaar geleden zijn we begonnen met het verhuren van ons salarissysteem aan grote concerns als Unilever", verklaart Zuidema. Dat is dus ver voordat de term asp bedacht is. Hij geeft de hoge marge als reden om deze software in huurvorm aan te bieden. Door zakelijke kennis weet CMG zich op dit gebied te onderscheiden in de markt, is zijn redenering.
In het verhuren van brede applicaties als e-mail ziet CMG vooralsnog geen brood. "De marges zijn veel te laag en de concurrentie is moordend", legt Zuidema uit. Het concern is van plan om op korte termijn zijn eigen systeem voor registratie van arbeidsvoorwaarden in asp-vorm aan te bieden. Ook van deze verticale toepassing verwacht CMG dat die meer geld in het laatje brengt dan de meer gebruikelijke asp-applicaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-08-10T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.