'Meeste erp-implementaties niet rendabel'

Dit artikel delen:

"Eerst organiseren, dan automatiseren." Maaikel Klein Klouwenberg en Bas van 't Eind van adviesorganisatie Turner geloven nog steeds in dit oude principe. De directeuren beweren dat 70 procent van alle erp-implementaties niet rendabel zijn: "Vanwege haastklussen in verband met de euro en het Jaar 2000-probleem wordt de automatisering wel verbeterd, maar de bedrijfsprocessen niet."

Bij Turner, de voormalige Business Process Redesign Group, vraagt men zich af of erp-pakketten waarde toevoegen aan de bedrijfsvoering. Uit de praktijk meent de adviesorganisatie te moeten constateren dat de automatiseringsproblemen wel worden opgelost (jaar 2000, euro, of onderhoud van maatwerksoftware), maar dat de bedrijfskundige discussie ontbreekt of te weinig aandacht krijgt. "Daardoor ontstaat een hoger kostenniveau bij gelijkblijvende prestaties", aldus Klein Klouwenberg. De optimalisatie van logistieke processen, orderverwerking en planning blijft vaak onbenut. "You do stupid things faster", typeren de directeuren vele erp-installaties.

Duurder

"Erp-implementaties worden steeds duurder. Het geld vliegt het raam uit bij deze projecten. Dat hoger kostenniveau moet toch een keer terugverdiend worden." Turner is van plan om middels een landelijk onderzoek zijn voorspellingen te bewijzen, en IT-gebruikers te confronteren met de lage rentabiliteit van erp-investeringen. Klein Klouwenberg: "Bedrijven moeten toch een keer goed na gaan denken over hoe hun bedrijf in elkaar steekt." Turner verwacht dan ook dat er na 2000, als de millenniumdruk van de ketel is, een hausse zal ontstaan in de bedrijfskundige adviespraktijk.
Van 't Eind en Klein Klouwenberg kijken kritisch naar de erp-industrie. Ze richten zich met Turner op het adviestraject dat vooraf gaat aan de daadwerkelijke erp-implementatie: procesontwerp en inrichten van de bedrijfsvoering. Drijfveren voor het gebruiken van erp-software zijn het verhogen van de beheersbaarheid en het vergroten van de controle door concerndirecties. Klein Klouwenberg meent dat dit niet meteen betekent dat een multinational zijn informatievoorziening bedrijfsbreed op een nauwe manier moet integreren. "Veel bedrijven stappen in die valkuil. Je moet je afvragen hoever je die integratie moet doorvoeren. Productiebedrijven van hetzelfde concern, die onderling verder niets met elkaar te maken hebben, volstaan met een uniforme en consistente manier van rapporteren aan hun moederbedrijf."

Afdoende

Klein Klouwenberg en Van 't Eind halen een praktijkvoorbeeld aan: een technische groothandel met 250 medewerkers en een buitenlandse moederorganisatie, die een R/3-implementatie van SAP concernbreed wilde doorvoeren. Nadat Turner in samenwerking met de groothandel de orderadministratie en de logistiek opnieuw had ontworpen, bleek dat met enkele aanpassingen in de organisatie de informatievoorziening afdoende geregeld kon worden. Tientallen procenten omzetgroei is hiermee mogelijk. Het bedrijf mocht zijn eigen oplossing doorvoeren en zag dus af van een langdurig traject met SAP.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-24T00:00:00.000Z Roy op het Veld