Bpm-markt blijft onvolwassen

Verwachtingen van rendement zijn onrealistisch

Dit artikel delen:

'Business process management' blijft voorlopig een onvolwassen markt. Geen enkele van de 'zuivere' bpm-leveranciers slaagt erin zich echt te onderscheiden. Bovendien is het gevaar van overdreven verwachtingen van het investeringsrendement groot.

In een recent rapport geeft Forrester toe dat het zich vergist heeft in de bpm-markt. "Twee jaar geleden voorspelden we dat enkele van de 'zuivere' leveranciers de top zouden halen door substantieel meer te verkopen dan de rest. We hebben ons vergist. Alle leveranciers hebben wel hun klantenpakket vergroot, maar niemand steekt er echt bovenuit."
Als leiders in de 'zuivere' bpm-markt noemt Forrester Savvion, Lombardi en Staffware, dat intussen door eai-softwareleverancier (enterprise application integration) Tibco is overgenomen. Het bureau verwacht overigens dat nog veel bedrijven in deze markt zullen worden overgenomen door grotere spelers, terwijl andere kleinere spelers zich op specifieke processen en sectoren gaan richten.

Erp-nachtmerrie

Opvallend is dat van alle zuivere bpm-spelers alleen Intalio een vertegenwoordiging op het Europese continent heeft. Het opende onlangs zelfs een Benelux-kantoor, zij het onder de hoede en in het gebouw van partner Alexsys Consulting. Intalio zelf telt in Europa voorlopig welgeteld tien werknemers. Ook typisch voor een jonge markt zijn de overdreven verwachtingen die de bedrijven hebben van het rendement van dergelijke software. It-analistenbureau Butler Group: "Ongeacht de grootte van het bpm-project raden we bedrijven aan niet te veel geloof te hechten aan de grote beloften van de leveranciers en weinig of geen roi (return on investment, red.) te verwachten." Een strategische implementatie van bpm-technologie kan wel zijn vruchten afwerpen, nuanceert Butler Group.
Een deel van het gevaar schuilt in de complexiteit en veelomvattendheid van bpm-projecten: ze ambiëren een totale procesondersteuning, die naadloos integreert met de betrokken toepassingen en bovendien bruikbaar is voor zowel technische als zakelijke gebruikers. De herinnering aan de vroegere erp-nachtmerrie duikt dan ook meer dan eens op: ook hier lijkt het haast onmogelijk om een project succesvol te voltooien zonder een leger bedrijfsconsultants en technische experts. In de woorden van Philippe Van Impe, Emea-verantwoordelijke voor Intalio: "Erp is gemeengoed geworden."< BR>
 
Stef Gyssels, Data News

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-04T00:00:00.000Z Stef Gyssels
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.