General Atlantic weer redder Baan

Dit artikel delen:

Na ruim tien jaar helpt General Atlantic Partners Baan opnieuw. Een samensmelting met SSA moet de grootste erp-leverancier voor de industrie opleveren.

In 1992 klopte Bill Grabe, partner van General Atlantic, op de deur van de gebroeders Baan met 21 miljoen dollar op zak. Deze investering, die na de beursgang dubbel en dwars werd terugverdiend, betekende de internationale doorbraak voor de toen nog kleine erp-leverancier. Nu, ruim tien jaar later, koopt de Amerikaanse investeringsmaatschappij samen met Cerberus de noodlijdende softwaremaker voor 135 miljoen dollar van de Britse moeder Invensys.
De twee firma's deden het winnende bod (één van de negen, waarbij Jan Baan niet meegeboden zou hebben). De durfkapitalisten zien kennelijk nog brood in Baan, dat de afgelopen twaalf maanden (eindigend op 31 maart) zijn omzet zag teruglopen tot 265 miljoen dollar en een operationeel verlies van 32 miljoen leed.

Weinig overlap

Baan wordt gefuseerd met concurrent SSA Global Technologies, waarin General Atlantic afgelopen maart nog fors investeerde. De in ict gespecialiseerde durfkapitalist stak eerder geld in andere leveranciers van bedrijfssoftware, zoals Exact en Mapics.
Saillant detail is dat de in 1999 door Jan Baan weggestuurde baas van Baan Company Tom Tinsley bij de geldverstrekker als general partner rondloopt. Volgens Baan-topman Laurens van der Tang is Tinsley buiten de besprekingen gehouden. Vooralsnog zet General Atlantic de Nederlander Loek van den Boog (ex-Oracle), die het kantoor adviseert, neer als afgevaardigde bij de verloren zoon uit Barneveld. Verder is oud-Robeco-directeur Peter Korteweg gevraagd in de raad van toezicht plaats te nemen.
Samen bedienen SSA en Baan 1600 klanten, waarvan 80 procent uit de industrie komt. Toch beweert Van der Tang dat er weinig overlap bestaat. SSA, sterk in Noord-Amerika, is actief in de procesindustrie en laat zijn software vooral draaien op AS/400. Baan daarentegen is groot in Europa, levert aan de discrete industrie en werkt met open systemen (Unix, Windows). "SSA moet nog een technologische vernieuwingsslag maken. Daar kan het onze technologie bij gebruiken. De investeringen in de nieuwe Baan-producten, zoals Gemini, gaan gewoon door."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-06T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.