Baan is niet bang, maar heeft wel wat te vrezen

Dit artikel delen:

De Nederlandse softwaregigant Baan zette op Baanworld '97 recente ontwikkelingen nog eens op een rijtje. De bedrijfsautomatiseerder presenteerde nieuwe samenwerkingsverbanden, producten en plannen.

Baan kondigde samenwerkingsovereenkomsten aan met Compaq voor hun server-hardware, en met Microsoft voor Windows NT en het Backoffice-certificaat. Producten als Business Reference Models, Internet- en web-software en een Java-interface voor het pakket Baan IV werden gepresenteerd van 21 tot 23 mei in Frankfurt. De plannen betroffen het integreren van de producten van het recent opgekochte Aurum, het verbeteren van Baan IV, waarvan in juli een c-versie uitkomt, en object-technologie in Baan V, dat in september klaar moet zijn.
En natuurlijk presenteerde Baan zichzelf. In zijn keynote-toespraak ging oprichter en chief executive officer (ceo) Jan Baan uitgebreid in op de ontwikkeling van Baan. Over concurrenten was hij kort: "Er zijn nog een paar kleine spelers, da's wel leuk", met een glimlach. Spelers die bij Baan wel respect afdwingen.

Complexiteit

Eén tegenstander respecteert hij niet; die haat hij zelfs. Velen fluisteren 'SAP' of 'Peoplesoft', maar het is 'mister Complexity', aldus Jan Baan. Het is de complexiteit van IT die hem dwarszit, die hij uit de weg wil ruimen. Ondermeer via Business Reference Models en samen met Microsoft ontwikkelde wizards wil Baan de technologie 'onder de motorkap verbergen'. De referentiemodellen zijn al toegespitst op een bepaalde branche, de wizards moeten de gebruiker stap-voor-stap begeleiden bij het verdere configureren. De referentiesoftware genereert vervolgens de daadwerkelijke erp-software (enterprice recources planning, voor bedrijfsbrede automatisering). Een oplossing die volgens Baan niet alleen makkelijk, maar ook schaalbaar is. Van een systeem met enkele gebruikers tot een systeem met duizenden gebruikers, zo verzekert Baan. Op die manier wordt de vijand, complexiteit, aangepakt.

SAP-vrees

Heeft het bedrijf dan verder niets te vrezen? De oprichter meent van niet, zijn toespraak was gevuld met overdonderende omzetstijgingen en winstcijfers. Opvallend was daarbij wel dat SAP sterk in beeld was; Baan houdt de Duitse concurrent in de gaten. Volgens manager Klaus Mertens van Hewlett-Packard is dat niet meer dan logisch. "SAP is erg groot in de high-end markt, waar Baan nu probeert binnen te dringen. Baan moet goed bedenken op welke industrieën het zich gaat richten. De troef die het nu heeft, is goedkope implementatie; dat is belangrijk voor middelgrote bedrijven. Als Baan wil groeien, moet het zich duidelijk richten op bepaalde branches, bijvoorbeeld op banken." Een woordvoerder van Oracle zegt het zelfs nog sterker: "Baan moet oppassen voor SAP."
Die mening wordt niet door iedereen gedeeld. "Voor SAP hoeft Baan helemaal niet bang te zijn. Baan heeft Java, plus Windows NT, plus Microsoft Backoffice, plus Compaq, plus Dynamic Enterprise Modelling. Allemaal dingen die SAP niet heeft en die belangrijk zijn. Baan moet wel rekening houden met Peoplesoft. Dat is nu nog een klein bedrijf, maar daardoor flexibel. En ze hebben geld", waarschuwt ceo Muschka Domdey-Utpadel van Com M Tex, een klein bedrijf dat aan Baan, SAP èn Peoplesoft software levert.

Niet rijp

Baan heeft echter ook andere dingen te vrezen. "Ze moeten oppassen dat ze niet te hard gaan", vindt consultant Albert Veldhoven van Coopers & Lybrand. "Baan kondigt om de twee weken een nieuw product aan, maar ze moeten er wel dingen mee doen. Ze moeten die producten goed integreren in hun eigen product." Op Baanworld bleek inderdaad dat er wel plannen zijn voor integratie, maar nog geen release-tijden. Een manager van Informix, die anoniem wil blijven, heeft daar een verklaring voor: "Baans grootste probleem is Baan zelf. Het bedrijf is te snel gegroeid; het is nu een grote speler met de organisatie en mentaliteit van een middelgroot bedrijf. Het heeft veel nieuwe partners, maar het duurt simpelweg te lang voor er iets op de markt verschijnt. Baan is gewoon nog niet rijp. Daarom zal het nooit helemaal doordringen in de high-end markt. SAP is daarvoor een te goed geoliede machine, die echter weer expertise in het mkb-segment (midden- en kleinbedrijf) mist. Vandaar dat SAP ook niet echt zal doorstoten naar beneden, naar middelgrote bedrijven."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-30T00:00:00.000Z Jasper Bakker