'Hechte integratie kost flexibiliteit'

Forrester zet kanttekeningen bij Sap R/3

Dit artikel delen:

CAMBRIDGE, MA - Het bedrijfsinformatiesysteem R/3 van de Duitse software-producent Sap biedt vele voordelen. Talloze ondernemingen implementeren het systeem dan ook, maar het gezaghebbende adviesbureau Forrester Research waarschuwt gebruikers een uitweg open te houden.

"De verschillende applicaties van R/3 zijn hecht geïntegreerd en leveren een eenduidige kijk op de gang van zaken in een onderneming. Bovendien is de programmatuur gebaseerd op processen in plaats van deelfuncties, zodat de gebruiker gedwongen wordt te kijken naar het eindresultaat en niet naar incidentele stappen. Het pakket kent een rijke functionaliteit. Al met al maken deze factoren van R/3 een uitstekend pakket", aldus de introductie van het recente rapport The Prudent Approach to R/3 van Forrester.
"Maar het kent ook de nodige beperkingen. Samen met de sterke punten brengt het pakket ook verminderde flexibiliteit in de onderneming. Bedrijven die de software implementeren, lopen drie belangrijke risico's: het falen van de implementatie, gemiste commerciële kansen en het verlies van interne kwaliteit en gedrevenheid", vervolgt het rapport.
"De meeste implementaties van R/3 vergen het uiterste van de projectleiders. Falen in dit traject kost de hele onderneming jaren", verklaart George Colony, oprichter van Forrester en mede-auteur van het rapport.

Moeilijk veranderen

"De hechte integratie en complexiteit van de applicaties in R/3 maken het moeilijk om bedrijfsprocessen snel te veranderen. Commerciële kansen kunnen hierdoor gemist worden." Verder duidt het bureau op het feit dat de allesomvattende natuur van R/3 medewerkers kan demotiveren: de software bepaalt hoe werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. "Ook bestaat er de mogelijkheid dat organisaties ingesloten raken in de Abap/4-ontwikkelomgeving."
Gezien deze risico's is het volgens Forrester verstandig om maatregelen te treffen als gekozen is voor de implementatie van R/3. "Splits het project op in kleinere delen, zodat bij iedere stap gekeken kan worden of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Verder moet het gebruik van de gesloten Sap-technologie buiten R/3 zelf geminimaliseerd worden. Het integreren van R/3 met andere applicaties is een gevaarlijke gok. Verstandige managers begrenzen hun afhankelijkheid van Sap en verkrijgen daarmee de mogelijkheid om technologie van andere leveranciers te betrekken."

'Exit'-strategie

Concluderend stelt Forrester dat Sap-gebruikers er goed aan doen een strategie op te stellen voor het verlaten van het R/3-platform. "Dit lijkt een rigoureuze maatregel, maar niets is voor eeuwig - zelfs R/3 niet."
Het adviesbureau geeft twee concrete aanwijzingen waarmee gebruikers rekening moeten houden bij het opstellen van hun exit-strategie. "De omzet van R/3 bereikt zijn top in 1997, omdat early adopters inmiddels allemaal aan het implementeren zijn en steeds meer ondernemingen de nadelen van het systeem ontdekken. Bovendien is de strategie van Sap om R/3 naar het midden- en kleinbedrijf te brengen gedoemd te mislukken."

R/10 komt eraan

De tweede aanwijzing waarmee rekening gehouden moet worden, is de vermeende introductie van 'R/10' in 1999. "Forrester gelooft dat het bedrijf aan een nieuw produkt werkt, dat we voor het gemak maar even R/10 noemen. De nieuwe applicaties worden vanaf de grond herbouwd op basis van een gedistribueerd en object-georiënteerd model. Het resultaat is dan een compleet nieuw systeem dat de meeste nadelen van R/3 ondervangt."
Het bureau verwacht dat de eerste componenten van R/10 als extra modules op R/3 in de loop van 1997 beschikbaar komen. "Vanaf 1999 wordt R/10 het belangrijkste produkt van Sap. Als de markt dit in de gaten heeft, zal R/3 als een ouderwets produkt afgedaan worden."

Kwestie van jaren

Forrester adviseert centraal geleide bedrijven, die opereren in stabiele markten, een exit-strategie op te zetten die het mogelijk maakt R/3 te verlaten over zeven tot tien jaar. Gedistribueerd opgezette organisaties in snel veranderende markten moeten er rekening mee houden R/3 over vier tot zes jaar te verlaten, terwijl ondernemingen die het uiterste vergen van hun informatietechnologie over twee tot drie jaar moeten overstappen naar nieuwe oplossingen. "De laatste strategie is slechts weggelegd voor organisaties met een visionaire leiding."
De auteurs van het rapport voorspellen dat het opstellen en uitvoeren van exit-strategieën nog zeker 10 jaar een goede inkomstenbron zal vormen voor consultants en systeemintegratoren. Het complete rapport van Forrester is te vinden op Internet (http://www.forrester.com). MU

Reactie Sap

Software-producent Sap reageert furieus op de aantijgingen van Forrester Research. Het bedrijf laat weten dat "onderzoeksbureaus continu met een visie moeten komen. Forrester schrijft meestal vrij positief over Sap, getuige recente andere rapporten. Het geciteerde rapport is dan ook in tegenspraak met andere van hetzelfde bureau. Bovendien worden in dit stuk geen bewerkingen hard gemaakt en wordt de lezer geen alternatief geboden. Ofwel: er bestaan nog geen pakketten die aan de eisen van Forrester voldoen."
Ook gaat Sap specifiek in op een aantal punten: "Juist de inzet van R/3, de vergaande integratie en de sterk procesgerichte aanpak geeft bedrijven de kans een eenduidig beeld te krijgen van de activiteiten. Dit maakt een snelle reactie op wijzigende marktomstandigheden mogelijk."
"We zijn al vaker beticht van zware implementaties en hebben derhalve een tool op de markt gebracht, waarmee de implementatie op eenvoudige wijze via een grafisch PC-pakket is in te geven."
"In onze ogen wordt juist door het niet koppelen en door inefficiënte invoer en gebruik van gegevens de noodzaak van veranderen niet ingezien. Juist met R/3 kan een organisatie processen sneller in kaart brengen."
"Over de 'geslotenheid': Sap is de drijvende kracht achter de Open Applications Group en zal algemene standaarden blijven ontwikkelen en ondersteunen. Partners ontwikkelen op basis van onze standaarden allerlei extra produkten."
"De uitspraak dat de omzet van R/3 in 1997 de top bereikt, is zeer speculatief; de laatste kwartaalcijfers en de verwachte jaarcijfers duiden nog niet op een komende trendbreuk. Over 1996 rekenen we op een omzetgroei van 40 procent."
Over de eventuele komst van R/10 meldt Sap: "Ons bedrijf is toegewijd aan R/3 en de gebruikers ervan. R/3 is ontwikkeld om nieuwe technologieën in op te kunnen nemen. Sap evalueert nieuwe technologieën continu. We steken zo'n 20 procent van onze omzet in onderzoek en ontwikkeling."
Tot slot haalt Sap een groot aantal positief klinkende analisten aan van gerenommeerde bureaus als Gartner Group, IDC en ook Forrester. Hun uitspraken zijn in tegenspraak met het besproken rapport.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-31T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.