SAP concurreert op erp-markt met 'eigen' database

Topman Hess wil Oracle de weg afsnijden

Dit artikel delen:

De Duitse erp-leverancier SAP gaat een eigen database leveren en voert daarmee de concurrentie met rivaal Oracle op. Eerder deze maand kocht SAP hiervoor in alle stilte de rechten van 'Adabas D' van Software AG. Dit zei SAP-topman Karl-Heinz Hess vorige week in een interview met persbureau Reuters.

De afwezigheid van een SAP-database geeft Oracle enorme kansen", aldus Hess. Met deze woorden lijkt de topman te zeggen dat het bedrijf wil voorkomen dat Oracle via zijn databasetechnologie erp-contracten van SAP afsnoept. Marketingdirecteur Günther Tolkmit benadrukte na de uitspraken van Hess dat SAP de markt meer keus wil geven. "Als onze klanten voor onze database kiezen, is dat prima, maar dat wil niet zeggen dat onze technologie beter is."

Eigen naam

Vanaf het komende najaar gaat SAP met Adabas D de markt op. SAP gaat de database onder een nog onbekende eigen naam leveren. Software AG blijft de technologie overigens onafhankelijk van SAP ontwikkelen en verkopen.
Oracle levert volgens Hess ongeveer 75 procent van alle databases die onder SAP R/3-software gebruikt worden. Dat zijn er ongeveer 20 duizend, vergeleken met de zevenhonderd Adabas D-gebruikers in de SAP-gebruikersgemeenschap. Ondanks de corrigerende woorden van Tolkmit menen industriekenners dat SAP wel degelijk Oracle probeert te dwarsbomen. Het bedrijf kan weinig andere argumenten aanvoeren, menen industrie-analisten. Oracle probeert met zijn dominante positie op de databasemarkt SAP-klanten te bewegen ook voor de erp- en crm-software (customer relationship management) van Oracle te kiezen. "Het is natuurlijk niet in ons belang om onze concurrent op deze manier financieel te ondersteunen", zei Hess dan ook tegenover Reuters.

Gedwongen

Na de uitlatingen van Hess en de nuancerende reactie van Tolkmit vorige week, werden begin deze week de achtergronden van SAP's actie duidelijk. Gezien de dominantie van Oracle in de SAP-gemeenschap zag Software AG zich gedwongen de ondersteuning van zijn database voor R/3-toepassingen stop te zetten. "SAP verandert zo ontzettend veel aan zijn R/3-pakket, dat wij dat met onze database niet meer bij konden benen. Het zou teveel inspanning vergen om Adabas D telkens aan de nieuwe R/3-versie aan te passen", aldus Reudiger Hanson, woordvoerder van Software AG.
De overeenkomst die SAP en Software AG sloten over ontwikkeling en gebruik van de database kent twee fasen. In eerste instantie ondersteunt SAP het product alleen voor bestaande Adabas-gebruikers. Op het moment dat de erp-leverancier een nieuwe naam toekent aan de 'R/3'-versie van Adabas D, staat de overeenkomst toe dat het product ook aan andere klanten verkocht wordt.
Hoewel de database van SAP en de oorspronkelijke van Software AG beschikken over dezelfde kern-functionaliteit, is de SAP-versie al op zoveel punten gewijzigd en uitgebreid met interfaces dat inmiddels sprake is van een ander product.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-21T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.