Neergaande spiraal b2b

Dit artikel delen:

I2, Commerce One en Ariba krijgen in hun jongste financiële kwartaal opnieuw klappen. De vraag naar elektronische marktplaatsen, elektronisch inkopen en toevoerketen-software is weggevallen, waardoor de omzet in het beste geval gehalveerd is.

De problemen zijn het nijpendst bij Commerce One. Dit bedrijf, gespecialiseerd in het faciliteren van elektronische transacties via marktplaatsen, zag zijn omzet kelderen tot 31,8 miljoen dollar. Dat is nog geen vierde van de inkomsten, die de onderneming over dezelfde periode vorig jaar boekte, met een omzet van 170,3 miljoen. Commerce One snijdt opnieuw in het personeel. Nu zijn er 1100 medewerkers ontslagen tegenover 2800 in oktober vorig jaar.
Ook I2, dat zich toelegt op software voor productieplanning, ziet zijn omzet in een jaar tijd halveren. Over het eerste financiële kwartaal van 2002 kwam de omzet uit op 168 miljoen dollar tegen 364 miljoen over dezelfde periode vorig jaar. Een sanering heeft I2 oktober vorig jaar oktober al doorgevoerd, toen het duizend van de in totaal 5600 medewerkers naar huis stuurde en een deel van zijn softwareontwikkeling over hevelde naar India.
Oprichter Sanjiv Sidhu heeft de post van ceo weer overgenomen van Greg Brady, die I2 nog geen jaar geleid heeft. Sidhu wijt de recente terugval niet aan de weggevallen vraag naar complexe productieplanningsystemen, maar aan de kwakkelende economie. I2 heeft met name klanten in de halfgeleider- en high-tech sector. Vooral in deze bedrijfstak is het slecht gegaan. Het concern probeert dit te compenseren door andere sectoren, waaronder de detailhandel, te bewerken.
Ariba zit in een vergelijkbaar schuitje, al doet het al het mogelijke om zijn marktplaats- en inkoopverleden achter zich te laten. Zo plakt het nu het label 'kostenbeheer' (spend management) op zijn software. De laatste stand van zaken is nog niet bekend; Ariba publiceert zijn kwartaalcijfers pas na sluiting van deze Computable. De omzet uit het laatste kwartaal, dat de Amerikaanse onderneming eind januari afsloot, kwam uit op 55,3 miljoen dollar. Begin 2001 piekte de omzet nog op 170,2 miljoen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-26T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.