'Ik help graag anderen'

Michiel de Nooijer, functioneel consultant Sap

Dit artikel delen:

Informatiseren is leren. Als dat devies voor iemand op gaat, is het wel Michiel de Nooijer. De Eindhovenaar is 22, net klaar met de HEAO Bedrijfskundige Informatica en sinds kort aan de slag bij de Phoenix Informatisering Groep in Tilburg. "Ik doe op dit moment bij een bedrijf een onderzoek naar het logistieke proces rondom de aansturing van twee machines, die aluminiumprofielen bewerken. Het is een klein project, dat nog voortvloeit uit mijn afstudeerstage. Maar als ik hiermee klaar ben ga ik weer de schoolbanken in."

De opleiding waar De Nooijer op doelt, is die tot Sap-programmeur. Michiel: "In een goed gesprek met Phoenix is besloten dat ik zal worden opgeleid tot Functioneel Consultant Sap. De programmeer-opleiding bij Cap Gemini is de eerste stap in die richting. Na afloop van deze training word ik door Phoenix voor ongeveer een jaar op projecten geplaatst om mijn kennis in de praktijk te brengen. Aansluitend word ik verder opgeleid tot functioneel consultant."
De Nooijer is geen automatiseerder van het soort dat zo ongeveer met een toetsenbord in de hand wordt geboren. De interesse voor computers ontvlamde pas toen in zijn ouderlijk huis de eerste pc (een XT) arriveerde, waarmee het - zo bleek - leuk spelen was. "Hoe gaat dat... Je begint met een spelletjes, kijkt dan eens of het lukt om een programma vanuit een menu op te starten, ontdek dat je met batch-files ook het nodige kan doen en zo hobby je verder. Ik heb op de computer alles altijd zelf willen doen. Sommige mensen vinden het prima als een ander Windows voor ze installeert, ik niet. Ik help ook graag anderen, altijd gedaan. De buurman, een vriend, je kent het wel."
 
Luieren
Een echte computerfreak is hij desondanks nog steeds niet. Zeker nu hij voor zijn werk dag in dag uit achter de monitor te vinden is, raakt hij in zijn vrije tijd amper nog een toetsenbord aan. "Ik heb thuis wel een machine staan, maar die gebruik ik louter nog als hulpmiddel en af en toe voor mijn ontspanning. Maar niet om een probleem van overdag nog eens verder uit te spitten. Ik besteed m'n tijd liever aan andere dingen. Muziek luisteren, sport kijken, lekker stappen. En luieren. Ik ben gek op luieren. Gewoon helemaal ontspannen op de bank hangen, heerlijk. Dat breekt me overigens wel eens op, hoor. Luieren is verslavend, zeker na het werk. Dan moet je je op een gegeven echt ergens toe zetten, anders komt er niks van."
Of het door die ontspannen levenshouding komt, weet hij niet, maar feit is dat De Nooijer ook een nogal nuchtere kijk heeft op de IT. Toepassingen moeten wat hem betreft duidelijk en aanwijsbaar zin hebben. "En dat is in de praktijk lang niet altijd het geval. Regelmatig valt me op dat er wordt geautomatiseerd om het automatiseren. Men verliest zich in de techniek en vergeet dat het doel moet zijn het leven van de mensen die met een programma moeten werken, te vergemakkelijken."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-30T00:00:00.000Z Jeroen (e.a.) Te Loo