Cap Gemini onderzoekt functionaliteiten voor de groothandel

Erp voor groothandel op koers

Dit artikel delen:

Cap Gemini Ernst & Young heeft een uitgebreid onderzoek gepubliceerd naar erp-pakketten in de groothandel. Hieruit blijkt dat de benodigde functionaliteiten voor groothandels over het algemeen in ieder standaard erp-pakket zijn opgenomen. De nieuwste ontwikkelingen op crm- en e-handelsgebied zijn nog niet overal terug te vinden. Het verst zijn de pakketten van een aantal grotere leveranciers.

De onderzoekers van Cap Gemini Ernst & Young concluderen dat wat zij de kernfuncties van erp-pakketten noemen in vrijwel alle pakketten aanwezig zijn. Erp-pakketten zijn de laatste jaren sterk veranderd. Functionaliteiten die vroeger alleen in de grootste pakketten waren opgenomen zijn tegenwoordig standaard. De grafische gebruikers interface (gui) is een voorbeeld van zo'n functionaliteit, al bestaan er in de werking van de gui grote verschillen tussen de onderzochte pakketten.
De grootste verschillen zitten in de nieuwste geavanceerde functionaliteiten als e-handel en crm. Dit zijn de functies die nu vooral in de pakketten van grote leveranciers zitten. Vooral internet en e-handel dwingen leveranciers om fors te investeren in het aanpassen van hun software. Cap Gemini noemt dit een van de redenen dat de markt van de aanbieders van bedrijfsapplicaties zo sterk in beweging is, onder meer door fusies en overnames.
Bovendien is het aantal beschikbare pakketten voor de sector groothandel sterk toegenomen. Lange tijd is het aanbod relatief klein geweest, en was er uitsluitend sprake van Nederlandse aanbieders. Tegenwoordig is het aanbod veel groter. Voor het onderzoek zijn dertig pakketten onder de loep genomen Opvallend is het grote aantal buitenlandse pakketten dat geschikt is gemaakt voor de Nederlandse markt.

Onduidelijkheid

Over de meest besproken functionaliteit, e-handel, merkt Cap Gemini op dat er nog veel onduidelijkheid bestaat over de concrete invulling. Op dit gebied zijn de grootste verschillen te vinden tussen erp-pakketten. Van de dertig onderzochte leveranciers zijn er negentien van wie hun applicatie door middel van internetbrowsers te benaderen is. De leveranciers die hier nog niet aan toe zijn gekomen geven wel aan dat ze daar in volgende versies van hun product wel mee komen.
Nog minder leveranciers ondersteunen marktplaatsen, ook wel independent trading exchanges (ite) genoemd. Alleen SAP, Movex, Oracle en Peoplesoft hebben deze ondersteuning volgens het rapport ontwikkeld. E-procurement-functionaliteit zit momenteel alleen in Baan, Oracle, SAP, Movex en Peoplesoft. JD Edwards gebruikt hiervoor software van een derde partij. Asp-ondersteuning is de minst voorkomende functionaliteit. Deze is alleen te vinden in SAP, One World en Oracle. Wel bieden andere leveranciers asp aan via derde partijen.

Investeringsdrang

De groothandel is in Nederland een van de belangrijkste markten voor leveranciers van erp-software. Dat komt voor een deel door de aard van de sector: inkoop, voorraad bijhouden en verkoop aan zakelijke klanten. Deze activiteiten lenen zich bij uitstek voor automatisering. Volgens de onderzoekers is de investeringsdrang bij groothandels relatief groot, omdat ze de concurrenten voor willen blijven. De eisen waar goothandels aan moeten voldoen worden steeds hoger. Klanten eisen bijvoorbeeld steeds vaker snelle levering, bij voorkeur binnen 24 uur.
De groothandel is ondertussen een van de meest geautomatiseerde sectoren in de Nederlandse economie. Groothandels gebruiken ict om kosten te reduceren, nauwkeuriger te werken en gegevens sneller te verwerken. Daarnaast zitten er strategische motieven achter automatisering, zoals het verhogen van klanttevredenheid, betere managementondersteuning, schaalvergroting en marktverbreding.
De groothandel is een omvangrijke sector, met een omzet van 474 miljard gulden in 1998, een groei van ruim 9 procent ten opzichte van 1997. In de totale goederenimport door Nederlandse ondernemingen heeft de groothandel een aandeel van ongeveer 40 procent. Het gaat om zeventigduizend bedrijven, die voor meer dan 450 duizend mensen werkgelegenheid opleveren.
 
 
Hoogst scorende erp-pakketten
De erp-pakketten die meer dan 90 procent scoorden op alle hoofdpunten (inkoop, opslag, verkoop, service en support) van het Cap Gemini-rapport zijn: Baan, Movex van Intentia Consulting, One World van JD Edwards en SAP.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-23T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.