Logistieke software integreert ketens van bedrijven

Giga Information Group signaleert nieuwe trend

Dit artikel delen:

Op de komende Cebit demonstreert het Amerikaanse e-handelsbedrijf Sterling Commerce het pakket Gentran:Catalyst. Dit is een aanvulling op de zogenoemde software voor bpi, business proces integratie. Met deze software kunnen ondernemingen hun bedrijfsprocessen integreren, ongeacht of deze zich afspelen binnen een bedrijf of over een keten van bedrijven.

Sterling Commerce werd vorige week overgenomen door SBC Communications. Sterling Software specialiseert zich in software voor geïntegreerde oplossingen voor de elektronische handel. Dave Robinson, vice-president Europa van Sterling Commerce, licht de strategie van het bedrijf als volgt toe: "Tot voor kort werden electronic data interchange (edi) enterprise application integration (eai) en webintegratie als gescheiden werelden gezien. Maar bedrijven die willen samenwerken, komen erachter dat ze bedrijfsprocessen met elkaar moeten verbinden." Voor een groot deel gebeurt het uitwisselen van data en de integratie van bedrijfsprocessen met erp-systemen en oplossingen voor supply chain management (scm). Maar als een keten van bedrijven hun bedrijfsprocessen wil integreren dan schieten conventionele systemen tekort.
Vooral grote bedrijven die zaken willen doen met nieuwe toeleveranciers zijn gedwongen hun bedrijfsproces toegankelijk te maken voor die partners. Robinson: "De verscheidenheid van partners is enorm. Kleinere organisaties werken via het web, de goedkope methode. Grote bedrijven werken meer en meer gestandaardiseerd via edi of eai. Als een bedrijf contracten wil sluiten met nieuwe toeleveranciers en afnemers, dan moet het met hen informatie uitwisselen. Het zou ideaal zijn de bedrijfsprocessen met elkaar te verbinden via business proces integratie."

Hype?

De definitie die Robinson geeft van bpi lijkt vooral ingegeven door marketinggedachten. Immers, het integreren van bedrijfsprocessen gebeurt nu al op verschillende manieren, zoals met erp en supply chain management. Toch moeten we het begrip bpi serieus nemen, zo stelt Ken Vollmer, analist van de Giga Information Group. Vollmer voorspelt dat bpi de eerste belangrijke IT-trend van deze eeuw wordt. In een rapport over dit onderwerp stelt hij dat veel bedrijven het vorige decennium hebben gebruikt om hun bedrijfsprocessen te integreren. "Via erp of scm hebben bedrijven de interne integratie binnen de bedrijfsmuren wel op orde. Maar als ze hun systeem bijvoorbeeld willen koppelen met nieuwe toeleveranciers dan raken ze in de problemen." Vollmer voorspelt dat het zogenoemde bpi-model binnen drie jaar furore zal maken.

Leica

Het Duitse Leica, producent van optische systemen, is het eerste bedrijf dat gebruik maakt van de Gentran-software. Leica heeft elf fabrieken in zeven landen en een wereldwijd netwerk van achttien verkoopkantoren. "Met deze software kunnen we de productinformatie van al onze vestigingen wereldwijd toegankelijk maken," zegt Tony Claridge, IT-directeur van Leica. "Bovendien kunnen we het pakket makkelijk uitbreiden met Internetcomponenten, zodat we e-business informatie kunnen uitwisselen met onze distributeurs."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-25T00:00:00.000Z Wim Amerongen