Mapics over naar Infor

Erp-bedrijf met IBM-hart laatste prooi branchegenoot

Dit artikel delen:

De consolidatie op de erp-markt schrijdt voort. De meest recente overname: die van Mapics door Infor Global Solutions voor 347 miljoen dollar.

Na SSA Global (Baan, Marcam) en Chinadotcom (Ross Systems, Industri-Matematik) is er in de partij van Infor Global Solutions een nieuwe veelvraat opgedoken die, gesteund door investeerders, uiteenlopende bedrijven opslokt waarmee het een breed aanbod van productiesoftware voor de (discrete) industrie opbouwt. Laatste prooi is Mapics, het ooit door IBM opgezette productiesoftware-onderdeel voor het OS/400-platform.
Mapics (omzet 2004: 172,8 miljoen dollar) wilde naar een omzet van vijfhonderd miljoen toe om de huidige concurrentieslag in de erp-markt te kunnen overleven. Het bestuur liet het idee van autonome groei of uitdijen door acquisities echter los en zocht naar een koper. Buurtgenoot Infor Global Solutions - eveneens uit Alpharetta, Georgia - toonde net als een paar andere concurrenten belangstelling en had het beste bod. De beoogde overname voor 347 miljoen dollar moet in het tweede kwartaal van dit jaar zijn afgerond. Net als Mapics levert Infor productie- en planningssoftware aan de industrie. De combinatie bedient 17.500 klanten (waarvan 4500 Mapics) in zeventig landen en telt 1600 medewerkers. Volgens Dick Cook, topman van Mapics, zijn klanten door de grotere schaal waarop zijn bedrijf kan opereren, verzekerd van continuïteit van de software en dienstverlening.
Mapics is in 1978 begonnen als 'manufacturing resource plannings'-applicatie die IBM ontwikkelde voor zijn OS/400-platform. In 1992 kwam het onderdeel op eigen benen te staan. Een fusie met Marcam, dat de procesindustrie bediende met 'enterprise resource plannings'-software voor OS/400, werd geen succes. Dit 'huwelijk' werd in 1997 ontbonden, waarna de partijen elk hun eigen weg zijn gegaan. Om los te breken uit het AS/400-keurslijf kocht Mapics in 2000 Pivotpoint (erp-pakket voor Unix- en Windows-omgevingen) en eind 2002 FrontStep (Windows). Het bekendst is het bedrijf om zijn SyteLine-productiesoftwarepakket voor de discrete industrie. In Nederland treedt Axias uit Den Bosch als verkooporganisatie op.
Infor heette voorheen Agilsys. Het bedrijf splitste zich in juni 2002 af van de automatiseerder Systems & Computer Technology. Uit een opsomming van de Britse nieuwsdienst Computergram blijkt dat het sindsdien talloze middelgrote en kleine softwareondernemingen op het gebied van erp en ketenmanagement heeft overgenomen, zoals Mercia Software, Lilly Software, Daly.commerce, Brain, Future 3, Incodev, Aperum, NxTrend en Varial. Begin 2004 kocht Agilsys de Duitse erp-leverancier Infor Business Solutions, waarna het zich herdoopte in Infor Global Solutions.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-04T00:00:00.000Z Rik Sanders