Managed hosting door True

Tips ERP

Dit artikel delen:

Hieronder vind je allerlei tips op het gebied van ERP. Heb je ook tips? Stuur dan een e-mail met toelichting naar lezers@computable.nl.

Stel duidelijke doelen

Rob Geilleit
Directeur
IPL Consultants B.V.

"Het lijkt een open deur: het is van cruciaal belang om bij een ERP-traject duidelijke doelstellingen te formuleren. Wat moet er beter gaan? Wanneer zijn we achteraf tevreden over de implementatie? Het formuleren daarvan lijkt eenvoudiger dan het is: men wordt gedwongen om over de bedrijfsvoering na te denken en daarin prioriteiten te stellen: wat is onze bedrijfsstrategie, waarin moeten we echt goed zijn en waarin moet het systeem dus ondersteunen. De doelen vormen de leidraad voor de selectie: wat is wel en wat is niet belangrijk, en bij de implementatie: wat doen we eerst en wat doen we later."

Stel prioriteiten

Rob Geilleit
Directeur
IPL Consultants B.V.

"ERP-systemen kunnen steeds meer. Het systeem dat uit de selectie komt, voldoet grotendeels aan de gestelde eisen, maar kan nog veel meer. De verleiding is daarom groot om tijdens de implementatie te veel te willen. Het risico is een langdurige implementatie zonder een duidelijke prioriteitstelling, waardoor de kans op mislukking groter wordt. Implementaties worden daarom vaak gefaseerd: eerst de echt belangrijke zaken, die voortkomen uit de geformuleerde doelstellingen en daarna de verdere optimalisatie. Overigens: die optimalisatie moet dan op een later oment ook wel gebeuren!"

Blijf investeren

Rob Geilleit
Directeur
IPL Consultants B.V.

"Na de implementatie is het niet voorbij. Helaas zien we bij veel bedrijven deze opstelling: het systeem draait nu toch? En nu moeten we weer aan het werk ... Om niet na enkele jaren in dezelfde situatie te komen, die aanleiding was tot het selecteren en invoeren van een nieuw systeem, zal het blijven optimaliseren van het systeem noodzakelijk zijn. Verdere benutting van de aanwezige functionaliteit, aanpassing aan wijzigingen in de bedrijfsprocessen en vooral ook: het blijven investeren in de kennis van het systeem: nieuwe mensen op cursus sturen in plaats van wat tips laten krijgen van collega's en zittende mensen een opfriscursus geven."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Goede en duidelijke tips van Rob. Helaas gaat het daar nog wel eens mis en verliest men de doelstelling uit het oog. Ik zou aan de tips van Rob het volgende willen toevoegen. Als je de doelen hebt gesteld en de prioriteiten hebt bepaald kijk dan ook naar het absorbtion vermogen van je eigen organisatie. Als dat te laag is ben je te veel afhankelijk van externe. In dat geval is het beter de absorbtion van je eigen organisatie te verhogen of nog kleinere stappen te nemen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.