Opnieuw stijging van ERP-gebruik in 2011

Dit artikel delen:

Erp-software wordt in Nederland bij 66 procent van de bedrijven met meer dan vijftig werknemers gebruikt. Dat is een stijging van 2 procent in vergelijking met twee jaar eerder. Begin 2007 lag dit percentage nog op 59 procent. Dit blijkt uit onderzoek van informatieleverancier voor de ict-branche Computer Profile onder 3850 ict-managers.

Vendor penetrations 2007-2011

Grafische weergave van de vendor penetraties

De meest voorkomende erp-oplossingen in de Nederlandse markt vanaf vijftig medewerkers zijn afkomstig van SAP. Circa 17 procent van alle bedrijfsvestigingen geeft aan een erp-oplossing van SAP te gebruiken. Daarmee lijken ze een stap vooruit te maken ten opzichte van de situatie in 2007 en 2009. Naast SAP zijn Exact en Microsoft de meest voorkomende erp-oplossingen, met in februari 2011 een penetratie van respectievelijk 11 en 10 procent. Voor beide leveranciers geldt dat zij in het segment vijftig of meer medewerkers duidelijke stappen voorwaarts zetten.

Marktsegmenten

Sinds kort hanteert Computer Profile een nieuwe marktsegmentatie. Deze is gebaseerd op de positie die een organisatie inneemt op de Nederlandse markt. Zo worden Nederlandse organisaties onderverdeeld in multinationals met meer dan 2500 medewerkers, nationale enterprises met 250 tot 2500 medewerkers, middelgrote ondernemingen met vijftig tot 250 medewerkers, kleine ondernemingen met minder dan vijftig medewerkers(buiten deze analyse) en publieke organisaties. Voor de vijf meest voorkomende erp-oplossingen in Nederland (bij bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers) is gekeken hoe de klantgroep per fabrikant is samengesteld.

Customer type

Grafische weergave van het customer type

SAP-gebruikers zijn voor een belangrijk deel, 38 procent van het totaal, terug te vinden onder de multinationals. De resterende klanten zijn vrijwel gelijkmatig verdeeld (20 procent) over de drie andere segmenten. Exact-gebruikers binnen de onderzochte doelgroep vallen voor de helft in het segment van de middelgrote ondernemningen. Ongeveer een kwart van de Exact-gebruikers is terug te vinden in de publieke sector en dan hoofdzakelijk bij scholen en zorginstellingen. Bijna 80 procent van de Dynamics-gebruikers is terug te vinden bij de middelgrote ondernemingen (50 procent) en nationale enterprises (29 procent).

Erp per branche

Development ERP

Grafische weergave van de ontwikkeling van de erp-penetratie

De overall erp-penetratie voor 2007, 2009 en 2011 ligt respectievelijk op 59, 64 en 66 procent. Inzoomend op het gebruik per branche is de industriële sector nog altijd het grootste segment. Meer dan 80 procent van de bedrijfsinstellingen in dat segment beschikt over een erp-oplossing. Het utilities- en handelssegment benaderen langzamerhand hetzelfde gebruiksniveau.

Het gebruik van erp-software is het laagst in de publieke sector, waar minder dan 40 procent van de bedrijfsvestigingen over een erp-oplossing beschikt. De belangrijkste oorzaak is te vinden in het hoge gebruik van branchespecifieke oplossingen, zoals leerlingvolgsystemen, ziekenhuisinformatiesystemen of burgeradministratiesystemen. Opvallend is wel de snelle groei van erp-oplossingen binnen de zorgsector, waar in de laatste vier jaar bijna een verdubbeling in het aantal locaties met erp is waar te nemen.

Installed base (parkaandeel) erp

Installed base shares

Grafische weergave van de installed base shares

Naast erp-penetratiecijfers (percentage bedrijfsvestigingen van totaal) kan ook worden gekeken naar de installed base aandelen van de verschillende fabrikanten. Naast het aantal bedrijfsvestigingen wordt daarbij ook rekening gehouden met de omvang van de bedrijfsvestigingen. De impact van het erp-gebruik van DAF trucks in Eindhoven is immers anders dan het erp-gebruik van een lokaal bouwbedrijf met vijftig medewerkers. Voor de erp installed base aandelen bestaat de top drie uit SAP (met een geschat aandeel van 38 procent), Microsoft (met een aandeel van 13 procent) en Exact (met een installed base aandeel van 11 procent). Ruim 7 procent van de totale erp installed base wordt gevormd door maatwerkoplossingen. Dat kan zowel intern ontwikkeld als extern ontwikkeld maatwerk betreffen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-24T13:32:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.