Raet is meest voorkomende HR-oplossing

Dit artikel delen:

Softwareleverancier Raet komt het meest als hr-oplossing voor in de Nederlandse zakelijke markt. De oplossingen doen het vooral goed binnen de zorg en de overheid. Dit blijkt uit analyse van onderzoeksbureau Computer Profile naar het gebruik van bedrijfsapplicaties bij Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers.

Installed base hr-oplossingen

Installed base hr-oplossingen

Met een aandeel van 15 procent in het totaal aantal hr-oplossingen, is Raet de meest voorkomende vendor op de Nederlandse zakelijke markt. Deze positie wordt hoofdzakelijk veroverd in het publieke segment. Ongeveer een derde van de gebruikte hr-oplossingen binnen de overheid en binnen het onderwijs is afkomstig van Raet. In de zorgsector ligt dit percentage zelfs boven de 50 procent. Na Raet wordt de top drie meest voorkomende HR-oplossingen afgemaakt door HR van SAP en van ADP, respectievelijk met een aandeel van 12 en 10 procent. Ongeveer 6 procent van de gebruikte hr-oplossingen betreft een maatwerkoplossing.

SAP komt relatief vaak voor bij overheidsinstellingen, waar 29 procent van de hr-oplossingen afkomstig is van SAP, en bij transportondernemingen, ruim een kwart van de hr-toepassingen. ADP kent het grootste aandeel in de segmenten ict en utilities, en de handel en industrie, telkens met een aandeel rond 16 procent. Bij het in kaart brengen van de installed base aandelen voor hr-oplossingen, is een optelsom gemaakt van geïntegreerde hr-functionaliteiten binnen een erp-oplossing en van best of breed hr-oplossingen.

Waar draait oplossing?

Locatie van de hr-oplossing

Locatie van de hr-oplossing

Het installeren en draaien op de lokale server is nog altijd de meest voorkomende methode voor het ter beschikking stellen van software-oplossingen. Maar in de laatste jaren is het aanbieden van software-oplossingen in de vorm van een cloud-oplossing snel aan het stijgen.

Hr is één van de toepassingsvormen waar al op relatief grote schaal gebruik wordt gemaakt van cloud computing. Naast cloud wordt onderscheiden het draaien van software op locatie, op een moeder/zuster-locatie (remote) of in een datacenter van een externe dienstverlener anders dan de software vendor (hosted).

Via datacenter

Leveranciers hr-cloud-oplossingen

Leveranciers hr-cloud-oplossingen

Overall draait ongeveer de helft van de gebruikte hr-oplossingen op een lokale server. Voor een derde van de gebruikte hr-oplossingen geldt dat ze draaien vanaf een andere locatie binnen de eigen organisatie. Eén op de vijf hr-oplossingen wordt afgenomen via een datacenter van een dienstverlener of cloud-leverancier.

Als alleen wordt gekeken naar hr-oplossingen die worden afgenomen via het cloud-model, dan vallen er een aantal leveranciers op; Raet met een aandeel in de installed base van 44 procent, ADP goed voor 16 procent van de afgenomen cloud-oplossingen, gevolgd door Centric en Afas.

Financiële software

Installed base financiële oplossingen

Installed base financiële oplossingen

Op het terrein van financiële software is SAP bij Nederlandse bedrijfsvestigingen vanaf vijftig medewerkers de meest voorkomende oplossing. Bijna een kwart van de getroffen financiële toepassingen is afkomstig van deze leverancier.

Binnen alle branches komt SAP naar voren als de meest voorkomende financiële oplossing, maar er zijn twee uitzonderingen. In de zorgsector en in het onderwijs is Exact het meest voorkomende financiële pakket. Deze vendor uit Delft neemt overall dan ook de tweede plaats in als het gaat om installed base aandelen.

Unit4, Microsoft en maatwerk

De top vijf meest voorkomende financiële oplossingen wordt verder gevormd door Unit4, Microsoft en maatwerkoplossingen. Unit4 kent binnen de meeste branches een aandeel van circa 12 procent, uitzonderingen hierop zijn de industrie, de ict en utilities sector en het servicessegment waar het aandeel Unit4 iets lager ligt.

Financiële software van Microsoft kent het hoogste gebruik in het handelssegment, de bouwsector en bij ict- en utilities-bedrijven. Maatwerkoplossingen vormen 5 procent van de installed base financiële software. Het betreft hier vrijwel uitsluitend oplossingen die worden gebruikt in de commerciële sector. In het publiek domein is minder dan 1 procent van de financiële software een maatwerktoepassing.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-03-30T08:11:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.