SAP pakt ruim een derde ERP-markt

Dit artikel delen:

Bij Nederlandse bedrijven met enterprise resource planning (erp)-software is SAP de meest voorkomende oplossing. Van alle geïnventariseerde erp-pakketten bij bedrijfsvestigingen met ten minste vijftig medewerkers draagt 35 procent het SAP-logo. Hiermee ligt het installed base-aandeel van SAP 2 procent hoger dan het resultaat één jaar geleden.Dit blijkt uit analyse van onderzoeksbureau Computer Profile naar het gebruik van bedrijfskritische applicaties onder ruim zesduizend bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers in Nederland.

Installed base ERP-leveranciers

Installed base erp-leveranciers

Microsoft en Exact zijn respectievelijk de tweede en derde meest voorkomende erp-oplossing in Nederland. Deze twee partijen zijn de laatste jaren in een nek aan nek race verwikkeld om de tweede grootste erp-leverancier van Nederland te worden. Oplossingen die terrein verliezen zijn in de eerste plaats de intern of extern ontwikkelde erp-maatwerkoplossingen. In 2010 vormde deze groep 11 procent van alle erp-oplossingen, in 2011 bedroeg dat nog 10 procent, nu is dat verder gezakt naar 8 procent van alle erp-pakketten. Ook Infor lijkt op de Nederlandse zakelijke markt een procent te verliezen in de Nederlandse erp installed base.

Het gebruik van erp-software is hoog. Ruim tweederde, namelijk 67,4 procent, van de bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers geeft aan gebruik te maken van een erp-oplossing. De groei in de erp-penetratie lijkt wel langzamerhand haar einde te hebben bereikt. Begin 2010 gaf 65 procent van de locaties aan gebruik te maken van een erp-oplossing, begin 2011 bedroeg dat 66 procent en aan het begin van 2012 dus ongeveer 67 procent van de bedrijfsvestigingen.

Marktsegement

Top 4 ERP-leveranciers per segment

Top vier erp-leveranciers per segment

Op basis van segmentatie naar type organisatie wordt duidelijk dat SAP bijna de standaard keuze is voor multinationals en organisaties uit de Global Fortune 500. Bedrijfsvestigingen die hier onderdeel van zijn, hebben een SAP-penetratie van 50 procent. Bij publieke instellingen ligt het gebruik van erp-software van SAP op één op de vijf locaties.

Voor de andere marktsegmenten liggen de penetraties van de vier meest voorkomende erp-oplossingen dichter bij elkaar. Bij National Enterprises, organisaties met 250 tot 2500 medewerkers, is SAP nog wel de erp-oplossing met de hoogste penetratiegraad, maar het verschil met de andere erp-toepassingen is hier beduidend kleiner.

Marktaandeel per leverancier

Leveranciers-penetraties 2010-2012

Leveranciers-penetraties 2010-2012

De kleinere organisaties, tot 250 medewerkers, maken gebruik van de grote diversiteit aan erp-oplossingen. Pakketten die binnen dit segment het meest worden gebruikt zijn erp-oplossingen van Exact, in gebruik bij 13 procent van de bedrijfsvestigingen in dit segment, en Microsoft Dynamics, in gebruik bij 12 procent van de locaties.

Erp-pakketten van SAP worden begin 2012 bij circa 22 procent van alle locaties vanaf vijftig werknemers gebruikt. Dat is ruim 2 procent hoger dan een jaar eerder. Exact en Microsoft hebben van 2011 op 2012 stuivertje gewisseld en Microsoft is nu de nummer twee achter SAP. Op plek vier staat maatwerk, al neemt het marktaandeel de afgelopen jaren wel telkens af. Oracle en Infor volgen op afstand.

Erp vaak off-premise

Locatie ERP-oplossing

Locatie erp-oplossing

Als een bedrijfsvestiging gebruikmaakt van een erp-pakket, wil dat niet zeggen dat de erp-oplossing ook daadwerkelijk op servers op de eigen locatie is geïnstalleerd. Voor de circa vijfduizend geïnventariseerde erp-oplossingen is gevraagd of deze op de eigen locatie draaien, op een andere locatie binnen de eigen organisatie (remote), of ze worden gehost in een datacenter van een externe dienstverlener (hosted), of dat het wellicht een cloud-oplossing betreft. Van alle gebruikte erp-toepassingen draait ongeveer de helft (49 procent) on-premise. Een bijna even groot deel, in totaal 43 procent, draait binnen de eigen organisatie maar op een andere locatie. Dat kan ook een buitenlandse moeder- of zusterlocatie betreffen. Het gebruik van dergelijke remote erp-oplossingen concentreert zich hoofdzakelijk bij vestigingen van multinationals en Global Fortune 500-bedrijven.

Overall geeft 6 procent van de bedrijfsvestigingen aan dat de gebruikte erp-applicatie in een datacenter van een externe dienstverlener wordt gehost. Ook hosten door een derde partij komt het meest voor bij locaties van multinationals en Global Fortune 500-bedrijven. Binnen dit segment met uitgebreide concernstructuren, draait maar bij één op de vijf locaties de erp-oplossing lokaal. Voor de totale markt geeft op dit moment nog maar 1 procent van de vestigingen aan dat men een erp-oplossing uit de cloud gebruikt. Hiermee staat erp uit de cloud nog in de kinderschoenen. De vraag voor de komende jaren zal zijn welke leverancier(s) de eindgebruiker het best weet warm te maken voor een cloud-propositie.

Erp per branche

Penetratie ERP per branche

Penetratie erp per branche

Alleen binnen de publieke sector ligt het gebruik van erp-software bij locaties met vijftig of meer medewerkers onder de 60 procent. Overheidsinstanties blijven voor wat betreft erp-gebruik niet ver meer achter bij de commerciële sector. Echter binnen het onderwijs en de zorgsector wordt in plaats van een overkoepelend erp-systeem nog vaak gebruik gemaakt van branchespecifieke ‘best of breed'-oplossingen, zoals leerlingadministratiesystemen, ziekenhuisinformatiesystemen en elektronische patiëntendossiers. Bedrijven in de productie en logistieke sector blijven de voornaamste gebruikers van erp-oplossingen. Industriële vestigingen maken in bijna negen op de tien gevallen gebruik van een erp-toepassing. Ook het handelssegment kent met een penetratie van 84 procent een bovengemiddeld hoog erp-gebruik.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-05-04T08:12:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.