DSM legt BPM-fundament met Software AG

Multinational volgt wereldwijd programma voor procesverbetering

Dit artikel delen:

DSM is in tien jaar tijd grondig veranderd. Was het voorheen een specialist in bulkchemicaliën, tegenwoordig levert het concern gespecialiseerde ingrediënten voor de voedings- en farma-industrie en fibers en kunststoffen aan diverse eindmarkten. Om de bedrijfsstrategie wereldwijd te ondersteunen heeft DSM het programma Shape voor business process management (bpm) opgezet. Het Duitse Software AG levert daarvoor een suite die bestaat uit het Aris-platform en Webmethods BPMS.

Speciaalchemie- en biotechnologieconcern DSM heeft in zijn bedrijfsstrategie vier speerpunten benoemd: globalisering, innovatie, duurzame oplossingen en het verbreden van het portfolio middels acquisities en samenwerkingsverbanden. Het Shape-programma van DSM ondersteunt deze strategie door het leveren van oplossingen voor het ondersteunen van de bedrijfsprocessen van de DSM-businessgroepen en units, inclusief ondersteunende it-infrastructuur.

Meer samenhang

Een van de belangrijkste onderdelen van het Shape-programma is de zogeheten BPM Enterprise Solution. Daarvoor heeft DSM een contract gesloten met Software AG, dat een business process excellence (bpe)-suite levert, bestaande uit het Aris-platform en Webmethods Bpms. De wereldwijde invoering is vanaf maart 2012 begonnen en moet in anderhalf jaar tijd zijn afgerond.

Het chemieconcern zet de Aris Design-module van Software AG in voor het modelleren van bedrijfsprocessen. Voor het orkestreren en deels automatiseren van deze processen gebruikt DSM al de bpm- en integratietool webMethods BPMS. Voor het meten van procesprestaties implementeert DSM Aris Process Performance. Door deze oplossingen van Software AG in te zetten, verwacht DSM beter in staat te zijn in te spelen op regionale zakelijke kansen en meer samenhang te brengen in zijn internationale bedrijfsvoering.

Ict-landschap beweegt

DSM kent al een hoge graad van automatisering, met onder meer een SAP-backoffice, een Microsoft-platform (Sharepoint en Dynamics CRM) en ruime ervaring op het vlak van het uitbesteden van ict-taken. Daarvoor worden er al oplossingen van Software AG ingezet, waaronder webMethods voor de integratie van het zakelijke e-handelsplatform.

'Toch blijven wij continu op zoek naar verbeteringen in het ondersteunen van de business door ict', vertelt Wil van Es, clustermanager ERP bij DSM. Hij wijst er op dat zijn bedrijf wereldwijd actief is en voortdurend in beweging, met regelmatig overnames, of onderdelen die worden verkocht. Het ict-landschap is daardoor regelmatig aan verandering onderhevig en daar moet DSM snel op in kunnen spelen. 'We moeten daarbij in de gaten houden of de business processen goed zijn afgestemd op het businessmodel, en de ict op zijn beurt weer op de business processen. Met de tools voor business process excellence kunnen we analyses op procesniveau uitvoeren en eventuele verbeteringen in businessmodellen doorvoeren, zowel centraal als lokaal'.

Start-up

Van Es wijst bijvoorbeeld op het doorvertalen van de bedrijfsstrategie naar de werkmaatschappijen. Die strategie wordt op centraal niveau bedacht, maar dan komt daarna de vraag wat de gevolgen zijn voor de businessprocessen en de it-systemen op vestigingsniveau.

Leon Raeven, BPM Business Consultant binnen Process Advisory & Services bij DSM, vult aan dat de bpe-suite ook geschikt is om zeker te stellen dat hetgeen je op papier bedenkt, ook in de praktijk kan worden toegepast. Een goede dialoog tussen business en ict is daarbij van wezenlijk belang.

Het inzetten van de bpe-suite zorgt ervoor dat een multinational als DSM op een effectievere manier zijn wereldwijde processen kan inrichten en beheren en het gebruik ervan beter kan monitoren en verbeteren. Het doel is een groot concern als DSM net zo flexibel en snel kan reageren als een start-up bij marktontwikkelingen met nieuwe businessmodellen, licht Raeven toe. 'Globalisering vraagt om een andere manier van samenwerken. Je moet processen dus anders gaan organiseren. Inzet van een bpe-suite geeft meer flexibiliteit en een snellere reactie als de business context verandert.'

Integrale samenhang

'Het gaat daarbij niet alleen om de optimalisatie van deelprocessen, zoals productie, maar ook om de integrale samenhang, vervolgt Raeven. 'Stel, een klant wil binnen twee weken een bepaald product, bij ons of bij een concurrent. Dan moeten wij direct in staat zijn te bepalen wat we nodig hebben om 'ja' te zeggen tegen zo'n klant. Verkoop- en productie-informatie moeten goed op elkaar zijn afgestemd, zodat wij bij wijze van spreken binnen zestig seconden in staat zijn de vraag van de klant te beoordelen, en of we daaraan kunnen voldoen of met een voorstel kunnen komen wanneer levering wel mogelijk is. Productie is één ding, maar dit hangt samen met voorraadbeheer, de te verwachten verkoop, de geleverde kwaliteit, de facturatie, het afleverproces, de verplichtingen van de klant bij zijn klanten, en dergelijke. Met de juiste processen en ondersteunende it-oplossingen zijn dit soort afwegingen goed te maken op dat moment.'

Motorkap

Dit soort orchestratie van de keten hebben we bij DSM nodig, stelt Raeven vast. Slechtlopende bedrijfsprocessen kosten geld en vormen een rem op het realiseren van onze bedrijfsstrategie. 'We moeten processen structureel stroomlijnen. Simpele processen, zoals het bestellen van kantoorartikelen, zijn inmiddels goed geautomatiseerd en veel gebruikersvriendelijker. De moeilijkere bedrijfsprocessen verlopen vaak nog versnipperd doordat de organisatiestructuur niet de procesafloop volgt. Het gaat in silo's in plaats van een integrale verbetering. Met het gebruik van bpe-tools kun je de bureaucratische interfaces in zo'n proces blootleggen. Het opent vaak de ogen van medewerkers.'

Selectie

DSM heeft voor de aanschaf voor een bpe-suite naast Software AG gekeken naar oplossingen van SAP, Global360 (Open Text), Be Informed en Pegasus. Dat uiteindelijk de keuze op het Duitse softwareconcern uit Darmstadt viel heeft te maken met de decennialange expertise van het bedrijf en de ervaringen die DSM al heeft met een aantal producten. 'Onder de motorkap ziet het er ook prima uit', zegt clustermanager ERP Wil van Es. 'De softwaretools zijn simpel te implementeren. Onze eigen mensen worden er snel in opgeleid.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-10-17T18:39:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.