Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Intersystems gedijt goed op verborgen kracht

03 juli 2013 - 15:497 minuten leestijdAchtergrondData & AIIntersystems
Rik Sanders
Rik Sanders

Intersystems Corporation is wereldwijd de stille kracht achter veel zorgapplicaties. Onder de motorkap van veel elektronische patiëntendossiers zit bijvoorbeeld de in memory database Caché; het eigen zorgplatform HealthShare is deels ontwikkeld met de kennis rond het Nederlandse LSP (Landelijk SchakelPunt). De meest recente troef is de gespecialiseerde zoekmachine iKnow, een Belgische slimme indextool voor tekstanalyses. Intersystems wil deze technologie de komende jaren in de Benelux ook buiten de zorgsector inzetten.

Intersystems nam in 2012 iKnow Technologies uit Diepenbeek over. Het bedrijf was al een aantal jaren partner, maar Intersystems wilde zeker weten of de zoek- en analysetechnologie onder het Caché-platform goed zou draaien. ‘Er bestond een goede fit; net als Intersystems werkt iKnow met objectgeoriënteerde technologie’, zegt verkoopdirecteur Herman Roelandts. ‘Na de overname is de software pas echt commercieel ingezet met de Engelse uitgeverij PCS als eerste klant. Die wilde artikelen samengevat in verschillende formaten hebben voor bijvoorbeeld een iPad of een smartphone. De iKnow-software maakt het mogelijk teksten in te dikken tot de essentie. Daarbij maakt de tool alleen gebruik van de zinnen van de teksten; het maakt er geen andere zinnen bij.’

Zwagers

Het bedrijf iKnow is opgericht door twee zwagers: taalkundige Michaël Brands (ex-Lernout & Hauspie) en psychiater Dirk van Hyfte. ‘Het idee voor onze smart index technologie is afgeleid van de constatering dat mensen in teksten een beperkt aantal taalrelaties leggen. Daarmee brengen ze structuur aan in een tekst en proberen ze de essentie te begrijpen. Met onze software proberen we iets soortgelijks te doen: indexering vindt plaats op basis van de herkenning van de belangrijkste termen in een tekstbestand. In de zorg bijvoorbeeld is het met behulp van iKnow mogelijk om medische verslagen te versimpelen tot de kern. Dan kun je ook gerichter zoeken met slechts een paar steekwoorden of je verrijkt de resultaten met andere ongestructureerde data.’

Tekstanalyse

Zo gebruikte de Haagse psychiatrische zorginstelling Parnassia de ‘iKnow smart indexing’-technologie in een proef om te bepalen wanneer patiënten gesepareerd moeten worden. Met de software werden de verpleegkundige en medische verslagen over patiënten geanalyseerd. Uit deze tekstanalyse bleek dat bepaalde woorden of woordcombinaties, zoals chaotisch, motorisch onrustig, manie en agressief, typisch voorafgingen aan een besluit tot een acute opname in een gesloten afdeling.

Dat zou betekenen dat uit de verslaglegging al te voorspellen is welke patiënten een risico lopen om uiteindelijk gesepareerd te worden. Parnassia kan daar op inspelen door de patiëntenveiligheid te verhogen en de separatie te verminderen. De zorginstelling wil de proef uitbreiden en in een volgende stap een grotere dataset met iKnow laten analyseren.

Al die ziekenhuizen en grote zorginstellingen zitten op bergen data, stelt Van Hyfte. ‘Ze hebben allemaal een geldprobleem en zoeken naar efficiëntere manieren van werken of nieuwe geldbronnen. Door administratieve, klinische en operationele data samen te brengen en daar analysetools, zoals iKnow en DeepSee, op los te laten, krijg je betere informatie om je processen te sturen. Of je verrijkt je data en verkoopt die gegevens aan farmaceutische bedrijven. Zonder de privacywetgeving te schaden, natuurlijk.’

Marktkansen

Verkoopdirecteur Roelandts ziet ook kansen in andere sectoren in de Benelux liggen. Hij wijst bijvoorbeeld op een test bij de federale politie waarbij het proces-verbaalsysteem, draaiend op een Caché Database, wordt verrijkt met metadata. Wanneer vervolgens een agent een proces verbaal uitschrijft, kan hij dit verslag aanvullen met zulke data, zodat de zoek- en analysemogelijkheden in het systeem worden verruimd. Ook de financiële sector, voor het herkennen van fraudehandelingen, of de energiesector – denk aan smart metering – bieden voor iKnow perspectief.

‘We hebben een studie laten uitvoeren naar de energiemarkt. Daaruit komt naar voren dat Intersystems op twee vlakken een rol kan spelen. Het eerste vlak is het aanbieden van een database-omgeving om big data op te slaan die slimme meters genereren; het tweede is het snel analyseren van al die gegevens en het makkelijk kunnen aanpassen van bedrijfsprocessen, bijvoorbeeld als het gaat om energiehandel. Daarvoor hebben we tools als iKnow en DeepSee in huis en ons integratieplatform Ensemble voor het orchestreren van de business processen.’ Intersystems is een laatkomer in dit veld, erkent Roelandts, maar hij noemt als sterke punten de flexibiliteit en de integratiekracht van het platform. ‘In tegenstelling tot Microsoft, SAP en Oracle hoef je onze technologie nauwelijks aan te passen aan de bedrijfsomstandigheden.’

Weinig ruchtbaarheid

Het Amerikaanse Intersystems, met het hoofdkantoor in Cambridge, Massachusetts, boekte het afgelopen jaar een omzet van 443 miljoen euro, een groei van 16 procent ten opzichte van 2011. Dat is deels te danken aan Obamacare, het plan waarbij de Amerikaanse regering fors geld investeert in de zorg en de digitalisering ervan. ‘Sinds de oprichting in 1978 is Intersystems elk jaar gegroeid. Wij zijn een particulier bedrijf, winstgevend, zonder schulden en zonder externe investeerders’, vertelde directeur strategie Richard Currier op de jaarlijkse Benelux-klantendag die dit jaar in het Antwerpse klooster Elzenveld plaatsvond.

Ondanks deze fraaie rapportcijfers staat het bedrijf niet scherp op de radar van de ict-markt. Intersystems beweegt zich vooral op de achtergrond en werkt veel samen met andere it-bedrijven om, zoals het bedrijf het zelf benadrukt, baanbrekende applicaties te ontwikkelen. Een goed voorbeeld is de al jarenlange samenwerking met het Amerikaanse Epic, een van de grootste leverancier van ziekenhuisinformatieystemen en elektronische patiëntendossiers (epd) ter wereld. Roelandts wil in de Benelux verder groeien door met meer partners te werken. Dit jaar wil hij tien nieuwe partners strikken om meer omzet te genereren.

Keukenboeren

Een belangrijke partner, ook in Nederland, is CSC. Zo biedt CSC bij zijn laboratoriumsysteem ook DeepSee en iKnow van Intersystems aan. Het bekendste voorbeeld is het Landelijk Schakelpunt (LSP) waarbij CSC de systeemintegrator speelde en Intersystems aan de achterkant het Ensemble-integratieplatform met de Caché-database leverde. Na het afblazen van het landelijk epd is Intersystems inmiddels betrokken bij de private, kleinschaliger doorstart. Roelandts: ‘De voortrekker hiervan, de VZVZ – Vereniging Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie – heeft ons voor drie jaar gefinancierd. Daarbij gaan we de Ensemble-omgeving wel downsizen om de kosten te drukken.’

Enkele andere voorbeelden waar de Intersystems-technologie in Nederland wordt toegepast zijn de DiagnoseBehandelCombinaties (DBC’s), de ArboUnie (Ensemble, Caché en iKnow als kennissysteem) en de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW). Dat geldt ook voor het Amsterdamse Simar, een leverancier van software voor de keuken-, en sanitairvakhandel. Voor deze programmatuur, die het complexe proces van het ontwerp van een badkamer of keuken ondersteunt, is een snelle database nodig: Caché!  

Mumps en francofiel

Intersystems is in 1978 opgericht door Philip T. (Terry) Ragon, die natuurkunde aan de MIT had gestudeerd. Hij kende Mumps (Massachusetts General Hospital Utility Multi-Programming System), een computertaal die medio jaren zestig oorspronkelijk was geschreven, gericht op het verwerken van medische gegevens. Aanvankelijk speelde Digital Equipment Corporation (DEC) een leidende rol achter de Mumps-ontwikkelingen. De teloorgang van deze grote computerproducent (in 1998 volledig ingelijfd door Compaq) bood Ragon de mogelijkheid de diverse Mumps-varianten te bundelen en als databasesystemen te verkopen; ziekenhuissoftwareleverancier Epic werd klant.

In 1997, nadat de rek in de verkoop van Mumps-databases er wel uit was, introduceerde Intersystems Caché (Frans voor verborgen), als modern en open databaseplatform. In 2003 volgde het integratieplatform Ensemble (‘Samen’), opnieuw een Franse naam omdat oprichter en ceo Ragon een francofiel is.

Meer over

GeheugenchipsiPad

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    In detail: succesvolle AI-implementaties

    Het implementeren van kunstmatige intelligentie (AI) biedt enorme kansen, maar roept ook vragen op. Deze paper beschrijft hoe je als (middel)grote organisatie klein kunt starten met AI en gaandeweg kunnen opschalen.

    Computable.nl

    Maak kennis met digitale identiteiten

    De digitale economie groeit snel en de EU heeft strikte regelgeving ingevoerd om de veiligheid en privacy te waarborgen; in deze whitepaper ontdek je hoe digitale identiteiten deze transitie ondersteunen en wat dit voor jouw organisatie betekent.

    Meer lezen

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    VIR e-Care integreert zoektool Intersystems

    Computable.nl
    ActueelOverheid

    Intersystems koopt zorgsoftware Siemens

    Zorg
    ActueelInnovatie & Transformatie

    Centric en Intersystems bundelen krachten in de zorg

    Computable.nl
    ActueelGovernance & Privacy

    CSC en Intersystems winnen opdracht zorghub

    Data uit cloud
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Intersystems komt met nieuw ontwikkelplatform

    ActueelData & AI

    Intersystems en Pulse Infoframe sluiten zorgpact

    Eén reactie op “Intersystems gedijt goed op verborgen kracht”

    1. Henri Koppen schreef:
      5 juli 2013 om 07:55

      InterSystems is het best bewaarde database geheim. Voor 2000 hadden zij al een “post-relationele” database waarin je objecten kon stoppen die in zichzelf weer uit relationele data kon bestaan. De sorteer algoritmes zijn griezelig krachtig en het enige nadeel wat eraan kleeft is dat dit komt met een hoge prijs en een traditioneel licentiemodel.

      Dit heeft mij tegen gehouden het echt te adopteren, maar ik heb grote bewondering voor wat ze hebben gemaakt. En grappig genoeg ben ik ermee in aanraking gekomen door de keukenbranche.

      “…die het complexe proces van het ontwerp van een badkamer of keuken ondersteunt, is een snelle database nodig: Caché!”

      Dat laatst regeltje is alleen vreselijke onzin. De database heeft werkelijk niets met het ontwerp van een keuken te maken.

      Een ander ding is dat het nogal specialistisch is. Je doet het er niet eventjes bij en daarom zie je dat het vooral in bepaalde eco systemen veel voorkomt.

      Mums is overigens wel een aardige taal met commando’s van 1 letter, en ik zal me weer eens verdiepen in hun in memory database, interessant! Kunnen ze er geen cloud model aan vastknopen (a la DynamoDB van AWS)?

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs