Bedrijfsgrootte bepaalt marktverdeling ERP

Dit artikel delen:

De verdeling van erp-leveranciers op de Nederlandse markt verschilt sterk per branche en omvang van de bedrijfvestiging. Leverancier SAP springt eruit bij multinationals. Het grootste deel van de nationaal opererende bedrijven neemt erp van Microsoft af. Middelgrote bedrijven kiezen vaker voor Exact. Dat blijkt uit een analyse van de Nederlandse erp-markt door Computer Profile. Dat voerde de afgelopen twaalf maanden gesprekken met 6800 Nederlandse commerciële en publieke instellingen over het gebruik van bedrijfskritische applicaties.

Uit de gesprekken blijkt dat tweederde van de Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers een erp-oplossing gebruikt. Van de locaties met erp-software geeft vervolgens 37 procent aan dat het een oplossing van SAP betreft. Dat vertaalt zich naar 25 procent van alle locaties met vijftig of meer medewerkers. Vooral bij de grotere locaties, vestigingen van Fortune 500 bedrijven of locaties van bedrijven met meer dan 2500 medewerkers in Nederland, kent SAP een sterke vertegenwoordiging. Meer dan de helft van de locaties in dit segment gebruikt een SAP-toepassing. Ook bij instellingen uit de publieke sector, overheid, onderwijs en gezondheidszorg, heeft SAP een flinke voorsprong op concurrenten. Bij bedrijven tot 250 medewerkers (medium sized businesses) en 250 tot 2500 medewerkers liggen de cijfers voor de verschillende leveranciers dichter bij elkaar. 

Van de bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers maakt 11 procent gebruik van Microsoft Dynamics. Bij commerciële bedrijven met vijftig tot 250 medewerkers blijft Microsoft een procentpunt achter Exact, de nummer één in dit segment. Bij bedrijven met 250 tot 2500 medewerkers staat Microsoft op nummer één. Ook bij locaties van multinationals en Fortune 500 bedrijven heeft Microsoft inmiddels een aardige voet tussen de deur weten te krijgen; ruim 10 procent van deze locaties gebruikt Dynamics.

Overall is Exact in Nederland de nummer drie leverancier van erp-software. De leverancier is relatief sterk in een aantal deelmarkten; in het segment medium sized businesses is Exact marktleider en in het publieke domein neemt de organisatie de tweede plaats in. Deze tweede plaats is vooral te danken aan de sterke positie die Exact inneemt in het onderwijs. Oracle erp wordt voornamelijk gebruikt door de grotere organisaties in het publieke domein (in het bijzonder de overheid) en door multinationals.

1 op 5 draait ERP bij dienstverlener

Maatwerk-oplossingen op het gebied van erp komen nog steeds bij 5 procent van alle bedrijfsvestigingen voor. Het meest in het oog springt het gebruik van maatwerk in de transportsector. 30 procent van de locaties binnen deze sector geeft aan gebruik te maken van een op maat gesneden erp-toepassing. Ook in het handelssegment en de industrie ligt het gebruik van maatwerkoplossingen met 20 procent ver boven het gemiddelde.

Uit het onderzoek wordt ook duidelijk dat erp-software in de meeste gevallen niet op servers op de eigen locatie draait. Ongeveer 37 procent van de toepassingen draait nog wel lokaal. Dat zijn vooral de erp-pakketten bij bedrijven tot 250 medewerkers. Bij publieke instellingen en bedrijfsvestigingen van multinationals draait meer dan de helft van de erp-toepassingen in een datacenter binnen de eigen organisatie. In totaal wordt 17 procent gehost in een datacenter van een externe dienstverlener, hierin zijn de oplossingen die door dienstverleners als private cloud worden bestempeld inbegrepen. Ongeveer 3 procent draait in de publieke cloud.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-04-30T16:45:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.