Windows op Sun-servers

Vrede met Microsoft leidt tot certificering, niet tot levering

De vrede tussen Sun Microsystems en Microsoft leidt ertoe dat x86-besturingssysteem Windows is gecertificeerd voor Sun-systemen met AMD's Opteron-processoren. De computerleverancier laat installatie over aan partners.

AMD-relatie
De band tussen Sun en AMD omvat meer dan alleen levering en afname van processoren. De twee werken ook samen om de schaalbaarheid van AMD's Opteron-processor te verhogen. "Het plafond is nu één systeem met vier Opteron-processoren. We werken eraan om dat te verhogen", zegt marketingmanager Aad Dekkers van Sun.
Hij haalt Suns overname van Kealia aan, waarbij ook Sun-grondlegger Andy Bechtolsheim weer aan boord kwam. "Kealia implementeert standaardcomponenten, denk Opteron en Hyptertransport, in sterk schaalbare systemen om zich dan te differentiëren." Dekkers spiegelt voor dat Sun zijn Opteron-lijn binnenkort uitbreidt naar boven en beneden, alsook zijdelings. "Dat zijn dus zwaardere systemen, nieuwe instapmodellen en uitbreidingen zoals blades (serverbladen - red.)." Het bedrijf heeft de huidige Sunfire-servers met Opteron-chips al verenigd in een gridrek.
De marketingmanager vertelt dat de twee partners zich richten op de gemeenschappelijke vijand: Intel. Sun voert dan ook geen Xeon-processoren van Intel meer en is ook niet van plan de Xeon-chips met AMD-compatibele 64-bit instructies te gebruiken.
Dit legden Sun en partner Access Distribution, voorheen GE Access, vorige week uit op een bijeenkomst. "Wij gaan zeer agressief de nieuwe Sun Opteron-lijn voeren, met Windows, Solaris x86, Red Hat Linux en Suse Linux", zegt Aartjan Wegink, directeur Nederland bij Access Distribution. "Het momentum is er", bezweert hij.
Toen Microsoft en Sun in april dit jaar onverwacht vrede sloten, werd al bekend dat dit ook zou leiden tot Windows op Sun-machines. De computerproducent voerde al enige tijd servers met x86-processoren. Die chips waren aanvankelijk voornamelijk afkomstig van Intel, maar Sun vormde in november 2003 een alliantie met AMD voor diens semi-64-bit Opteron-processoren. Die chips doen nu dienst in werkstations (Java Workstation) en servers (Sunfire V20z en V40z) van Sun.

Ruimte

Deze systemen zijn inmiddels gecertificeerd voor het draaien van Windows. De installatie daarvan laat Sun over aan partners (value added resellers, vars). "Onze partners kennen Windows heel goed. Sun kent Solaris en biedt partners hier dus ruimte. Vars gaan over het installeren en configureren van Windows-oplossingen en bieden ook helpdesks", legt Wegink uit.
De distributeur haalt uit naar computerleveranciers Dell en HP. "Dell doet direct en levert geen Opterons. HP gaat steeds meer direct en heeft een beperkt Opteron-aanbod." Hij geeft aan dat distributeur Access Distribution en Sun zelf dienen als backup-ondersteuning, dus partners zijn niet op zichzelf met de nieuwe Windows-systemen van Unix-leverancier Sun. "Microsoft is nu zelf ook een Sun-klant, met de Opteron-systemen", lacht hij.
Overigens is het voor deze computers nog wachten op semi-64-bit uitvoeringen van Windows om de 64-bit instructies van de Opteron-chips te benutten. De 32-bit uitvoeringen draaien wel gewoon op die processoren. Microsoft komt in de eerste helft van 2005 met de semi-64-bit uitvoeringen van Windows Server 2003 en Windows XP. Dat was oorspronkelijk eind dit jaar en begin dit jaar (respectievelijk). Dit uitstel is onder meer te wijten aan het direct inbouwen van technologie in het eerste pakket lapmiddelen (SP1) voor de serveruitvoering en het tweede (SP2) voor de desktopuitvoering.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.