Getronics moet net als EDS uitbreiden in Frankrijk en Duitsland

Dip tempert optimisme niet

Onderzoeksbureau's en automatiseringsbedrijven houden de moed er in. Hoewel het herstel van de markt uitblijft, grossieren zij in optimistische verklaringen over de komende jaren. IDC bijvoorbeeld beweert dat de desktop- en netwerkmanagement-dienstverlening het snelstgroeiende segment op de markt voor infrastructuurdiensten is. Dat betekent goed nieuws voor het veelgeplaagde Getronics.

Uit het IDC-rapport Desktop and Network Management Services. A Competitive Analysis komt naar voren dat de omzet uit desktop- en netwerkmanagementdiensten groeit van 5,7 miljard dollar in 1999 naar 12,4 miljard in 2004. Volgens opsteller Lionel Lamy prefereren steeds meer bedrijven makkelijker aan te passen contracten voor desktop- en netwerkbeheer boven langlopende, grootschalige uitbestedingscontracten. Als belangrijke aanjagers op de markt noemt hij e-handel en de druk die eindgebruikers bij hun IT-leveranciers leggen om met flexibele infrastructuur-oplossingen te komen. Ook het gebrek aan voldoende eigen automatiseerders speelt een rol bij het besluit om het desktop- en netwerkbeheer aan IT-bedrijven over te laten. "Zonder een adequate desktop- en netwerkinfrastructuur kan geen enkele organisatie inspelen op de eisen van de internet-economie", aldus Lamy.

Vitaal

IDC onderscheidt drie soorten aanbieders: de grote dienstverleners (bijvoorbeeld Getronics, Cap Gemini, IBM, EDS, CSC) met wie ook uitbestedingscontracten worden gesloten, desktop- en netwerkspecialisten met een hardware-achtergrond (Unisys, Siemens, Hewlett-Packard en ICL) en kleinschaliger spelers, zoals Computacenter en Synstar. De IDC-onderzoekers voorspellen dat de concurrentiestrijd tussen de ICT-leveranciers intensiever zal worden. Maar de grote spelers zullen, als ze kleinere bedrijven op een efficiënte wijze inschakelen als onderaannemers, de markt blijven domineren. Klanten beschouwen hun infrastructuur als vitaal. Ze willen het niet als inzet gebruiken om automatiseerders tegen elkaar uit te spelen voor een goedkopere dienstverlening. Kwaliteit en continuïteit staan voorop. Een andere prognose van IDC luidt dat kleinere spelers die de markt agressief benaderen, een grote kans lopen door de grotere leveranciers te worden opgeslokt.

Kritische massa

Voor Getronics - dat circa 70 procent van de omzet uit desktop- en netwerkdiensten haalt - betekenen de uitkomsten van het rapport wellicht een pleister op de wonde. De automatiseerder maakte vorige week een koersval van ruim 40 procent, nadat het voor de tweede keer dit jaar zijn winstraming naar beneden bijstelde. Bestuursvoorzitter Cees van Luijk gaf hier twee redenen voor. De eerste is dat de markt nog steeds niet hersteld is van de millenniumdip. Klanten zijn nog bezig hun internetstrategie te bepalen. Daarnaast maakt het beursklimaat en faillissementen van e-commerce-bedrijven hen onzeker.
De tweede reden is dat de resultaten van Getronics in Frankrijk en Duitsland tegenvallen. Het bedrijf is in deze landen te klein om als complete IT-dienstverlener een rol van betekenis te spelen. Al eerder riep Van Luijk dat hij hier overnames, gericht op ICT-oplossingen en consulting, ging plegen. Met dat streven wordt nu haast gemaakt. De Frans/Engelse Sema Group zou een goede kandidaat zijn. In Duitsland is de keuze moeilijker, omdat de markt daar erg versnipperd is. Begin dit jaar gonste nog het hardnekkig gerucht dat Getronics het Duitse GE Compunet Computer, een onderdeel van GE Capital, wil overnemen.
Getronics zal in Frankrijk en Duitsland in ieder geval EDS tegenkomen. Het Texaanse bedrijf is in deze landen ook dringend op zoek naar kritische massa. Steven Leonard, Europees topman E.Solutions bij EDS, toont zich niet pessimistisch over de Europese IT-markt. "Europese bedrijven hebben geleerd van de fouten die in de Verenigde Staten zijn gemaakt. Daar is te snel veel geld gestoken in internetbedrijven die geen solide ondernemers- en/of beursplannen hadden. De beslissingen waren teveel gebaseerd op emotie en hoop."

Koelkast

Getronics' ambities - ontstaan na de miljardenovername van Wang Global in 1999 - om aan het eind van 2002 tot de top drie van ICT-dienstverleners te behoren, zijn voorlopig in de koelkast gezet. Van Luijk verwacht pas in de tweede helft van 2001 een herstel van de vraag naar ICT-diensten. De automatiseerder zal in de eerste helft van 2001 een nettoverlies lijden doordat het zo'n 35 miljoen euro investeert in nieuwe e-commerce-oplossingen en de internationale organisatiestructuur.
Het bedrijf zou zich, net als Cap Gemini met de inlijving van Ernst & Young Consulting heeft gedaan, ook moeten versterken op het consultancy-terrein. Nu Hewlett-Packard afziet van de geplande 18 miljard dollar-overname van de consultancypoot van Pricewaterhouse Coopers, ligt hier een kans. Van Luijk kent Pricewaterhouse Coopers erg goed: hij komt er vandaan. Alleen Getronics zegt dat een nieuwe miljardenovername voorlopig niet in het vat zit.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-01T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.