Kender Thijssen start reorganisatie

26 Werknemers verliezen hun baan

Automatiseringsbedrijf Kender Thijssen start een grootscheepse reorganisatie. De onderneming voegt vier divisies samen tot één afdeling. Hierdoor moeten 26 mensen naar een andere baan uitkijken. Zij krijgen enkele maanden de tijd om een andere werkgever te vinden. Lukt dit niet, dan ligt een ontslagprocedure voor de hand.

Het bedrijf bestaat sinds de fusie tussen Kender en Thijssen in 1996 uit de afdelingen Systemen en Integratie, Diensten, Zakelijke Communicatie, Lease en Computerverhuur. De leiding heeft nu besloten de eerste vier units samen te voegen tot Kender Thijssen Solutions. De afdeling Computerverhuur staat los hiervan.
Tonny Boerboom, directeur operations, noemt deze ingreep noodzakelijk, omdat klanten klagen over gebrek aan duidelijkheid. 'Elke afdeling werkt met eigen verkopers. Hierdoor krijgen klanten te maken met verscheidene aanspreekpunten. Zij willen voor al hun zaken met een en dezelfde persoon spreken.'

Verzuiling

Deze 'verzuiling' binnen het bedrijf treft ook Kender Thijssen zelf. De automatiseerder loopt door trage interne communicatie namelijk opdrachten mis. 'De afdelingen zijn teveel gericht op hun eigen producten', zegt marketingmanager Henk van den Berg.
'Als klanten meer opdrachten te vergeven hebben, vergeten de units, na het binnenhalen van hun deel, wel eens dat andere afdelingen ook zaken kunnen doen met dezelfde onderneming. De communicatie tussen de zuilen loopt vertraging op. Klanten lopen hierdoor niet weg, maar brengen onderdelen van hun opdrachten onder bij concurrenten. Wij kunnen in zo'n geval veel meer zaken doen met dezelfde onderneming. Bovendien moeten wij te veel tijd en geld besteden aan vergaderingen.' Ook de klachten van klanten werden door trage communicatie niet kordaat afgehandeld.

Ontslagrol

Dit alles deed de bedrijfsleiding besluiten een reorganisatie door te voeren, waardoor de klanten voortaan contact hebben met één accountmanager, die op zijn beurt een team samenstelt. Het bedrijf heeft vorige maand het personeel op de hoogte gesteld van de maatregelen. De 26 mensen die moeten vertrekken, hebben het slechte nieuws in een persoonlijk gesprek vernomen.
Het raakt voornamelijk verkopers en administratieve krachten. 'Zij staan nog niet op de ontslagrol, maar moeten wel vertrekken. Zij krijgen een aantal maanden de tijd om een andere baan te zoeken', zegt Boerboom. De onderneming peilt de situatie op 1 maart en sluit een ontslagprocedure niet uit voor diegenen die dan nog geen ander werk hebben gevonden.

Vakbonden

Jean Paul Veenhuizen van vakbond FNV noemt deze procedure 'nogal gebruikelijk in de IT.' Hij betreurt wel dat Kender Thijssen geen contact met de bonden heeft opgenomen. 'Maar hiertoe bestaat geen verplichting. Het is voor het bedrijf belangrijk dat het vertrek van de 26 mensen zo geruisloos mogelijk verloopt. Wij hebben in principe geen probleem met deze procedure, zolang Kender Thijssen niet op deze manier van de mindere goede werknemers probeert af te komen.' Het bedrijf zegt dat dit niet het geval is. In 2001 hoopt Kender Thijssen alle afdelingen in een nieuw gebouw in Veenendaal onder te brengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-03T00:00:00.000Z Michiel Couzy