Lek boven bij Infoproducts

Na zware sanering staat Bodegravens bedrijf weer in de plus

Infoproducts zakte als onderdeel van papiergroothandel Buhrmann ver weg. Tegenwoordig vaart de computerleverancier onder Britse vlag en zit hij in afgeslankte vorm beter in zijn vel.

Norman Kough, directeur Noord-Europa van Specialist Computer Holdings (SCH) International, was not amused toen hij twee weken geleden in Computable las dat Infoproducts slecht zou draaien. "We zijn juist gezond. Na een paar zware jaren maken we sterk afgeslankt weer winst."
In 2000 kocht het Britse SCH Infoproducts Holding, bestaande uit wederverkoper Infoproducts en distributeur Bestware, van papiergroothandel Buhrmann. De holding uit Bodegraven leed zwaar verlies: voor het boekjaar 2000/2001 was er 20,4 miljoen euro verlies op 388 miljoen euro omzet. Onder leiding van SCH-topman Sir Peter Rigby ging het mes erin. Van de ruim vijfhonderd werknemers drie jaar geleden zijn er nog 280 over. De sanering heeft het bedrijf er weer bovenop geholpen, al liep de omzet terug tot 275 miljoen euro eind maart 2002. Hoe groot de winst is, wil Kough niet zeggen, omdat SCH een particuliere onderneming is (naar eigen zeggen met 2,5 miljard euro omzet de grootste in Europa).
De vraag naar computerproducten zakte als gevolg van de post-millennium-dip in. Nog steeds is de sector in mineur. Kough verwacht het herstel pas in 2004. Hij toont zich daarom tevreden over de prognose dat de omzet in het boekjaar 2002/2003 gelijk blijft. Daarvan nemen Infoproducts en het tegenwoordig geheten ECT Bestware ieder de helft voor hun rekening.

Aanbod per werkplek

Wederverkoper Infoproducts richt zich op de zakelijke markt. Van de omzet komt 70 procent van desktopleveringen. Daarnaast levert de firma zwaardere Sun- en IBM RS/6000-machines, en san-systemen (storage area network) van IBM- en HP/Compaq. De directeur constateert dat zijn bedrijf net op tijd is gereorganiseerd. Naaste concurrent CSS is inmiddels weggevallen. De grootste tegenspelers zijn nog steeds Getronics en Dell en, in mindere mate, de fabrikant-partners zelf, zoals IBM en HP/Compaq.
Volgens Kough werpt de samenwerking met vier systeemintegrators, waaronder Bull, vruchten af. De automatiseerders schakelen bij grote opdrachten Infoproducts in voor het regelen van de werkplekinrichting. "Klanten kunnen tegen een maandelijks bedrag een pc met ondersteunende dienstverlening afnemen. Ze willen graag weten wat de kosten per werkplek zijn." Deze 'tco-aanpak' past in het streven meer inkomsten uit aanvullende diensten te halen. Dus niet alleen dozen schuiven, maar ook het verzorgen van pc-installaties, verhuizingen, datamigraties, en onderhoud en het opknappen van pc's voor hergebruik bij klanten. Op dit moment zorgt deze dienstverlening voor 9 procent van de omzet.

 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-29T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.