Een gratis systeem voor iedereen

Sun-topman McNealy zet toekomstplannen uiteen

Ceo Scott McNealy van Sun ziet de 'klassieke' business van Sun - verkoop en ondersteuning van hard- en software aan individuele bedrijven - op termijn verschuiven naar meer OEM-verkoop, en het aanbieden van services voor verkoop door partners (zoals isp's).

De topman zei dit vorige week tijdens zijn bliksembezoek aan België, waar hij was voor de Telindus Conference. "Wat als Belgacom nu eens iedereen gratis een systeem gaf", gooide hij in het midden, daarbij ook allicht denkend aan Sun Ray thin clients. Sun (of een andere partij) zou dan zowel 'compute-', opslag- als alle andere functies aanbieden aan zowel thuis- als professionele gebruikers.
Je betaalt in dat geval slechts voor wat je echt verbruikt met een 'display-over-ip' (DoIP) systeem bij de eindgebruiker. Het achterliggende systeem zorgt voor de beschikbaarheid en het beheer van zowel toepassingen als infrastructuur. Dat dit een permanente hoogwaardige connectiviteit vereist, countert hij met de vraag "Wat is het nut van een stand alone pc?".

Vijf grids

Om een en ander op weg te zetten, werkt Sun aan een vijftal 'grids'. Dit zijn: een 'compute-grid' (dat verwerkingsvermogen aanbiedt per 'cpu-uur', vanaf volgend jaar ook in Europa), een storage-grid (a rato van 1 dollar/GB-maand), een developers-grid (met ontwikkelingsdiensten, betaald door supportcontracten), een 'DoIP-grid' (aangeboden door de partners) en een 'transaction-grid' (à la 'Salesforce.com'). "En ja, we praten met alle service providers in de wereld, zowel telecom-, kabel- als breedbandleveranciers", stelt McNealy.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-25T00:00:00.000Z Geertruide Koenen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.