Industrie onderschat consumenten-elektronica

OTR voorziet enorme invloed op informatiesystemen

De digitale revolutie bij de consumenten-elektronica gaat een enorme invloed hebben op het bedrijfsleven en de informatiesystemen die daar functioneren. De gevolgen van digitale televisie, gsm-telefonie, dvd, set-top boxen, thuiscomputers en dergelijke worden over het algemeen zwaar onderschat.

Dit stelt het adviesbureau OTR Group in een rapport over de radicale veranderingen die geavanceerde consumenten-elektronica teweeg zal brengen. De meeste organisaties zullen hiermee te maken krijgen. Met name op gebied van verkoop en marketing gaat er veel veranderen.
Het onderzoeksbureau stelt vast dat slechts weinig organisaties hierop zijn voorbereid. Dat is niet zo vreemd, want tot voor kort bleef de betekenis van elektronica als hi-fi sets, televisies en autoradio's beperkt tot de strikte functies waarvoor ze dienden. Een autoradio bijvoorbeeld kon alleen geluid produceren. Nu is dat anders. Moderne auto-elektronica brengt communicatie en informatie voor onderweg.
Veel 'nieuwe' consumenten-elektronica is gemakkelijker te bedienen en biedt meer mogelijkheden dan de producten die men traditioneel in het bedrijfsleven gebruikt. Deze ontwikkeling gaat aan veel managers voorbij. Ze beseffen niet hoe veel er staat te veranderen. OTR hield een onderzoek onder ongeveer 200 IT-managers bij grote Europese ondernemingen en 150 aanbieders van technologie.

Aanzet tot verandering

Het adviesbureau concludeert dat consumenten-elektronica de aanzet is tot veranderingen in de manier waarop ondernemingen commercie bedrijven. Ook gaat het gebruik van IT veranderen. Binnen drie jaar zal de digitale revolutie een eind op weg zijn. Elke onderneming krijgt er mee te maken. Sommige ondernemingen zullen er zelfs aan ten onder gaan, aldus OTR.
De voornaamste technieken waar OTR op doelt zijn: smartcards, de thuiscomputer in al haar gedaanten, netwerken naar de woning, mobiele computers, set-top boxen, auto-elektronica, spraakherkenning en stemsynthese alsmede zogenoemde 'platte beeldschermen'.
Dankzij deze technieken zullen nieuwe kanalen tot stand komen die ook de tot voor kort moeilijk bereikbare consumenten zullen aanspreken. Goedkope producten zullen langs elektronische weg worden verkocht. Allerlei tussenschakels verdwijnen.
Vooral aan de set-top boxen die de televisie als monitor gebruiken, wordt een gouden toekomst toegedacht. Consumenten zullen deze apparaten meer als een deel van hun televisiesysteem zien dan als computer. Maar de functies die deze apparaten vervullen, lijken sterk op die van de PC. De huizen van de toekomst zullen een aantal intelligente apparaten bevatten. Daarbij valt niet alleen te denken aan gewone PC's en spelcomputers, maar ook aan intelligente gas- en elektriciteitsmeters, videorecorders, antwoordapparaten en fax-machines. Deze apparaten zullen ook zijn voorzien van 'interfaces' die ze van afstand afleesbaar en bedienbaar maken. De set-top box zal met deze apparaten in verbinding staan, waarschijnlijk via een radio lan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-21T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.