Waterig zonnetje voor it-sector

Neerwaartse trend in branche ten einde

De it-sector zette in het tweede kwartaal van dit jaar 1,1 procent meer om dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hiermee lijkt het dieptepunt in de branche voorbij.

Dit is het derde kwartaal op rij waarin de omzetontwikkeling duidelijk verbetert. Tot het einde van de jaren negentig kende de it-sector een onstuimige groei. Na 1999 nam dit enigszins af waarna er in het eerste kwartaal van 2002 minder omzet werd geboekt dan in dezelfde periode een jaar eerder. Daarna bleef de omzet dalen en was er in het derde kwartaal van 2003 zelfs sprake van een absoluut dieptepunt. Pas het laatste kwartaal van dat jaar begon de omzet weer lichte groei te vertonen.

Werkgelegenheid

Volgens het CBS verloopt de ontwikkeling van het arbeidsvolume bijna synchroon met de omzetontwikkeling. Het arbeidsvolume in arbeidsjaren is het aantal banen in een jaar omgerekend naar voltijd-equivalenten. Dit steeg tot 2001, waarna er een afname plaatsvond. In 2003 bedroeg de hoeveelheid werk in de it-branche bijna 109.000 arbeidsjaren, ruim twee keer zoveel als in 1995. In het topjaar 2001 was dit bijna 2,3 keer zoveel. Het CBS concludeert dat de stijgende trend in de omzet goed nieuws lijkt te zijn voor de werkgelegenheid in de it-sector. Vanaf het laatste kwartaal vorig jaar is het aantal openstaande it-vacatures weer groter dan in dezelfde periode een jaar eerder. Tijdens het dieptepunt in het derde kwartaal van 2003 waren er 1500 it-vacatures. In het tweede kwartaal van 2004 waren dit er al 3800.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-12T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.