Getronics schrapt honderden banen

Getronics schrapt in Nederland twee- tot driehonderd banen. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten, maar het bedrijf probeert het gros door natuurlijk verloop te realiseren. De reorganisatie zou nodig zijn om de winst op peil te houden.

Volgens een woordvoerder gaat het niet om een specifieke bedrijfstak maar wordt voor de reorganisatie de kaasschaaf gehanteerd. "We gaan dwars door de organisatie. Denk niet alleen aan consultants, maar ook aan stafdiensten."
De dienstverlener maakte vorige week bekend wereldwijd vóór juni volgend jaar nog eens 1400 arbeidsplaatsen te schrappen. De nieuwe reorganisatie volgt op die van eind 2001, toen volgens het bedrijf het aantal medewerkers al met 1450 werd teruggebracht.
Het bedrijf gaf 8 november een winstwaarschuwing af. Het verwachtte in 2002 ongeveer 110 miljoen euro winst te maken, tien procent minder dan het eerder bekendmaakte.

Verbolgen

Vakbonden reageerden, niet voor het eerst, verbolgen op de bekendmaking. Zo noemt vakbond De Unie de aangekondigde ontslagen overtrokken. Sinds dit voorjaar is de verhoudingen tussen vakorganisaties en het ict-bedrijf bekoeld. Getronics ging toen niet in op de eis van de bonden om loonsverhoging voor alle medewerkers. De contacten zijn inmiddels wat verbeterd; de twee partijen overleggen aanstaande maandag weer over de cao. "We hebben ze per brief gemeld ook deze reorganisatie te willen bespreken", aldus CNV-onderhandelaar Maurice Limmen.
In Nederland is Getronics op IBM na de grootste dienstverlener. Het behaalde vorig jaar in Nederland een omzet van 982 miljoen euro. Het bedrijf heeft hier na de reorganisatie een kleine zevenduizend medewerkers in dienst.

 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-15T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.