Hindernisbaan (Marco van der Hoeven)

Een nuchtere beschouwing van de feiten levert vaak verrassende inzichten op. Dat bleek bijvoorbeeld weer tijdens het onderzoek voor de Computable 100.

Wat een eenvoudige opgave leek - de omzet- en winstcijfers van de honderd grootste ict -bedrijven op de Nederlandse markt achterhalen - bleek een traject met vele hindernissen en valkuilen.

Alle artikelen uit de special:
. 
De ICT-markt in kaart
. 
De honderd krachtigste ICT-bedrijven in Nederland
. 
De complete lijst
. 
De 100 meest innovatieve bedrijven
. 
De 100 meest gewaardeerde zakenpartners
. 
De 100 beste werkgevers
. 
Totaalscore in het imago-onderzoek
De succesvolle afronding van dit project, waarvan we de resultaten deze week op papier én op internet publiceren, levert een spraakmakende ranglijst op waar een aantal interessante conclusies aan te verbinden zijn.
De opvallendste hindernis tijdens het onderzoek is de krampachtige manier waarop veel ondernemingen hun resultaten op de Nederlandse markt geheim willen houden. Ondernemingen die geen persbericht de deur uit laten gaan zonder hun positie op de markt te benadrukken met de mooiste superlatieven, schrikken er vaak voor terug dit cijfermatig te onderbouwen.
Goede redenen zijn hier niet voor te bedenken. Geheimhouding van lokale resultaten om concurrenten niet in de kaart te spelen heeft weinig zin, omdat vaak geen externe partij beter op de hoogte is van het reilen en zeilen van een onderneming dan de directe concurrent. Het obligate beroep op de beursgenoteerde status is geen steekhoudend argument, omdat geen enkele wet een beursgenoteerd bedrijf verbiedt om lokale resultaten bekend te maken.
De Computable 100 is daarom deels samengesteld uit op uniforme manier gemaakte berekeningen naar rato van wereldwijde cijfers, waar ieder bedrijf op heeft kunnen reageren. Voor het resultaat hoeft niemand zich te schamen, wat de krampachtige geheimhouding des te onbegrijpelijker maakt. De honderd krachtigste ict-bedrijven in Nederland dragen 9 procent bij aan het bruto nationaal product, met niet meer dan 2,4 procent van de werkzame beroepsbevolking. Ondanks de zware turbulentie waar een groot deel van de markt mee te maken heeft bewijst dit dat de ict een belangrijke pijler is onder de Nederlandse economie.

 
Marco van der Hoeven

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-08T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.