Getronics uitgepraat met vakbond De Unie

Uitspraken bestuurder Van Dijk in Computable wekken woede

Getronics is kwaad op bestuurder Gerard van Dijk van vakorganisatie De Unie. Aanleiding voor de onvrede is een recent artikel in Computable, waarin de vakbondsman uiting gaf van zijn irritatie over de trage cao-onderhandelingen met het IT-bedrijf.

Van Dijk is kennelijk nog niet goed ingewerkt en loopt maar wat te roepen", zegt directeur personeelsmanagement R. Kropholler van Getronics, die ook in het betreffende artikel verbaasd reageerde op de uitspraken van De Unie. De onderneming heeft een geplande afspraak met de bonden afgezegd. Volgens Kropholler heeft dit uitstel niets te maken met de publicatie, maar moet Getronics nog een aantal zaken op een rijtje zetten. Bestuurder Gerard van Hees van FNV Bondgenoten heeft van Getronics begrepen dat de onderneming nog niet klaar is met de voorbereiding van de voorstellen voor de nieuwe cao.
Gerard van Dijk heeft een andere versie. Hij meldt dat de secretaresse van Kropholler bij De Unie wel degelijk heeft gemeld dat het overleg is opgeschort, omdat de personeelsmanager zich wil beraden naar aanleiding van het artikel in Computable en een nieuwsbrief van CNV.

Uitgepraat

De onderhandelingen tussen Getronics en de bonden betreffen de verlenging van de Raamwerk Arbeidsovereenkomst die begin 1997 is afgesloten. Kropholler gaat ervan uit dat de nieuwe overeenkomst gewoon op 1 januari gereed is. Maar met de Unie-bestuurder is hij uitgepraat. "Met Van Dijk kun je geen afspraken maken. Hij begint meteen te blaten tegen de pers." Deze uitspraken duiden erop dat Getronics Van Dijk niet meer als onderhandelingspartner accepteert. "Ik ga verder met de modernisering van de arbeidsvoorwaarden. Als De Unie zich hiervan isoleert, dan praat ik niet meer met deze bond", aldus Kropholler. Van Dijk is bereid het overleg met Getronics te continueren. "Ik heb nog niet gehoord dat ik persona non grata ben."

Irritatie

Gerard van Hees van FNV Bondgenoten zegt dat de vakbonden binnenkort met elkaar rond de tafel gaan zitten om de gebeurtenissen te bespreken. "We moeten onderling afspreken welke informatie er staande de onderhandelingen naar buiten komt." Van Hees geeft aan dat er irritatie bestaat over de acties van Gerard van Dijk. De bestuurder van De Unie wil zelf niet veel kwijt over de affaire. Hij zegt dat de problemen zijn ontstaan door miscommunicatie. Van Dijk heeft geprobeerd contact te leggen met Kropholler om de lont uit het kruitvat te trekken. "Ik vertrouw erop dat we er voor 1 januari uitkomen", zegt de bestuurder.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-06T00:00:00.000Z Michiel Couzy